reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

sluchajcie--slyszalam cos dziwnego ale musze Was zapytac---czy to prawda ze pod pieluszka siusiaka najlepiej ukladac ku gorze w kierunku pepka?????:nerd::nerd::nerd::nerd:

Ja jestem mamą chlopca i siusiaczka zawsze układam ku dołowi (jesli mozna powiedzieć o ukladaniu). Poprostu jest zawsze skierowany w dół by siuski leiały do pielusi, a nie z niej uciekały.:-):-)

reklama
Dlatego wlasnie juz nie uzywam pampersow, tylko huggies.
Bambino bylo ewidentnie za slabe. Poza tym nivea lagodniej pachnie...a tak sie nastawilam na bambino....
Ja od początku używam huggies, są super, mam pampersy 3 od tesciowej, wiec mimo niechęci użyję, w końcu każda pielucha cenniejsza niż złoto...;-)
Co do bambino - rzeczywiście jest okropnie słaba, ja zmieniłam na cleanic dzidziuś i jest świetna, a jak pachnie!!! mniam :-D

Pupe na poczatku mylam chusteczkami ale tyle ich szlo ze szok.Potem pomyslalam ze jakbym ja zrobila kupe w majtki to najlepiej by mi bylo umyc sie p prostu woda i tak tez robie z Alusiem.Mamy specjalna miseczke kupkowa i waciki.Pupa jak marzenie:tak:
Taż muszę tak zacząć robić, bo to ponoć zdrowiej jest wodą :tak:

Dzieki za rady, aftin wlasnie przez takim gazikiem nakladam, ale jak bacznie 'przejrzalam' jej buzke to stwierdzilam kompletny brak plesniawek - doktorka jakas nawiedzona resztki mleka za afty wziela, wiec juz nie smaruje.
Wczesniej stosowalam wszystko Nivea (balsam i plyn do kapieli) i bylam super zadowolona - luszczaca sie skora zniknel po 2 dniach, a Bambino ani parafina nie mogly sobie z tym przez 2 tyg poradzic.
Ja buźkę myję tetrą i wodą przegotowana codziennie rano i wieczorem, nic się nie dzieje narazie, a mały to uwielbia :tak: A Bambino jak pisałam wyżej, słabizna okropna :baffled: :tak:
sluchajcie--slyszalam cos dziwnego ale musze Was zapytac---czy to prawda ze pod pieluszka siusiaka najlepiej ukladac ku gorze w kierunku pepka?????:nerd::nerd::nerd::nerd:
Jak się tak Kajtusiowi ułoży to mamy ubranko przelane, więc zawsze w dół :tak: A czy z siusiakiem trzeba coś robić? słyszalam, że kiedyś coś tam się przy nim kombinowało, a teraz się tego nie stosuje (czego? :confused:)

A czy z siusiakiem trzeba coś robić? słyszalam, że kiedyś coś tam się przy nim kombinowało, a teraz się tego nie stosuje (czego? :confused:)

Słyszałam, ze kiedys kazali odciągać napletek. Teraz sie tego nie praktykuje bo mozna dzieciątku zrobic krzywde. Wystarczy, ze za bardzo naciagnie sie skórkę i tragedia gotowa. Trzeba tylko obserwować, czy koncóweczka ptaszka nie robi się zaczerwieniona i nie robi sie żadne zapalenie. Gdzies to ostatnio przeczytałam, ale nie pamietam gdzie.:happy:

u nas siusiak też w dół, a co do pazurków, to też te duże u stóp wydawały mi się powrastane (jakby głęboko osadzone w stosunku do opuszka), ale nawet nie pytałam lekarki, no i tak ładnie urosły, że przydałoby się je obciąć, tylko Karol tak wieżga nogami, że strach, a na śpiocha - to się wybudza.

my to jednak prawdziwe baby jesteśmy
tyle się rozpisać o siusiaku hihihi

jeżeli chodzi o odciąaganie napletka- to ile lekarzy tyle opinii, ja nie odciągałąm i junior miałz tym problemy

Ja sie wtrącę,że siusiaka odciagać trzeba i myć "w środku",tyle,że nie u takich maluchów.Nie pamiętam kiedy zaczęłam,na pewno ok. roczku,ale jak coś zaniedbam kilka dni,to potem ciężko,tam się gromadzą bakterie,można sie sporego zapalenia,kłopotow i interwencji chirurga dorobić.

pieluszki u nas 2 od tygodnia bo kupa juz sie nie miescila w newborn:)
My jesteśmy od tygodnia na 2.
a za każdym razem myjecie głowę w kapieli?
Ja kąpię, od stóp do głów, codziennie, ale nie używam żadnych kosmetyków do kąpieli – sama woda. I skóra jak marzenie. :tak:
Zdecydowanie w dół. :-p

Ja ubieram Juliana w body, na długi lub krótki rekaw, do tego półśpiochy lub spodenki, jak jest chłodniej to dodatkowo koszulkę z długim rękawem, bluzę lub sweterek. W domu też body i półśpiochy, w nocy body i śpiworek.

reklama
Też słyszałam, ze narazie napletka nie ruszać, dopiero około roku.
Ja do tej pory nie układałam małemu siusiaka w pieluszce, ale specjalnie dzisiaj zczaiłam i sam sie układa w dół:-D

My używamy pampersów, obecnie 2 od tygodnia i nie mielismy żadnych problemów skórnych, ale tyle dobrego piszecie o huggisach, że chyba kupię pakę na próbę:happy:

Ach i muszę się pochwalić, że u nas już po kolkach - codzienny masaż +sab simplex zdzialaly cuda:-D:-D:-D

Do góry