reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

u nas 8 rano cycek
10:30 - kaszka sinlac 150
12:30 - zupka z mięskiem ok. 150.
15 - deserek 120.
17 30- cycek
i 20 butelka 180 z dodatkiem kleiku ryżowego
i niestety ok 23 ,24 się budzi ale wtedy herbatka (chyba że nie chce to wtedy cycek) i wtedy ok 5 rano butelka i śpimy do 7, 8 .

karmiliśmy cyckiem ale ostatnio się mały budził co półtorej godziny :crazy:
więc postanowiłam dawać na noc mleczko a od wczoraj dodajemy kleiku i zobaczymy jak będzie:)

reklama
dziewczyny, prosze nie dobijac leżacego - janek chodzi spac o 23, spi do 6-7, z 3-4 przerwami

nesa moja mała tez długo chodziła tak póżno spac, a czesto nawet jeszcze później bo 12-1 w nocy, ale walczyliśmy z tym i powoli zbijaliśmy: 24, 23:30, 23, 22:30, 22, 21:30 i doszlismy do 21 co uważam za sukces i co było moim celem. Nie chce zeby chodziła wczesniej spac bo potem by wcześniej wstawała, a ja spioch jestem i lubie pospac min. do 9 rano, a tak teraz mała wstaje.
Jak ją kłade o 21 to ma jedną pobudke o 22, daje jej wtedy pierś i spi juz spokojnie az do 9 rano.
W związku z powyższym musiałam też dostosowac na nowo schemat jedzenia, bo wcześniej było tak:
9-10 pobudka i piers,
11 - dokonczenie piersi i drzemka
12 - druga piers
12.30 - spacer
14-14.30 - pół słoiczka obiadku
16 - piers
18 - piers
18.45 - mały słoiczek lub pół dużego słoiczka deserku, albo jugurcik
19.15 - kąpiel
20 piers
21.30 -22 kaszka

teraz po tym jak chodzi spac o 21:
8.50 pobudka
9 - piers
10 - dobicie piersi
10.30 drzemka
11.30 - 12 druga piers
12.30 spacer
14 - obiadek - pół słoiczka
15.30 - 16 - piers
18 - piers
18.45 - deserek
19 - kąpiel
20 miała być piers, a o 21 kaszka, ale o tej 21 mała juz jest tak śpiąca ze nie chciała juz jeść kaszki a jedynie piers, wiec zamieniłam i jest kaszka o 20
21 - piers i nyny
22 - piers i nyny az do rana

niby wychodzi duzo tych karmien, no ale mała tez je mało obiadku i kaszki, bo ledwie 90 ml wciąga no wiec późiej musi to czymś uzupełnic, czym - wiadomo: piersią :DD

gosiakma - to wszystko kwestia wyboru jak się dziecko ustawi ;-) - my nie lubimy wstawać o 6 bo jesteśmy nocne marki, a po powrocie z pracy chciałabym jeszcze trochę dzieci widzieć więc u nas chodzą spać przed 21 i śpią do około 8:tak:
u nas identycznie ;D

famme, chyba muszę wziąć z Ciebie przykłąd i jakoś to wszystko spróbować usystematyzować. Bo u nas z tym spaniem to jest bardzo różnie. Raz koło północy, ostatnio trochę częściej 21.30-22.30, przy czym ciągle się kilka razy budzie w nocy. No i jak kładzie sie koło 21, to o 4 rano mam spanie z głowy, bo dwie godziny się awanturuje, a potem dosypia do 8-9. A Twoje słońce ile śpi w dzień? bo nic poza drzemką rano nie napisałaś... tylko tyle?
i dzięki za takie szczegółowe opisanie:-)

U nas rozkład karmienia wygląda tak:
6.00 – pierś
9.00 - kaszka z owocami około 40-180g, gęsta i podawana łyżeczką
12.00 – pierś
15.00 – obiadek czyli słoiczek 190g i około 50-80g owoców z otrębami
18.00 – pierś
21.00 – kaszka jak na śniadanie
W nocy jedno karmienie, pierś, najczęściej między 3 a 4.00.
Czasem są godzinne odchylenia, jeżeli Julian dłużej śpi albo nie jest głodny.

A o żółtko muszę się spytać bo jeszcze nie podaję. :sorry:

no okej , ale gotujesz całe jajko czy jak ?

tak, gotuje dwa jajka, chłodze, obieram ze skorupki, a potem obieram z białka, i kroje zółtko na pół. a potem rozdrabniam widelcem i dodaje do zupki, reszte zjadam, a drugie ugotowane do lodówki i za dwa dni powtórka ;D

famme, chyba muszę wziąć z Ciebie przykłąd i jakoś to wszystko spróbować usystematyzować. Bo u nas z tym spaniem to jest bardzo różnie. Raz koło północy, ostatnio trochę częściej 21.30-22.30, przy czym ciągle się kilka razy budzie w nocy. No i jak kładzie sie koło 21, to o 4 rano mam spanie z głowy, bo dwie godziny się awanturuje, a potem dosypia do 8-9. A Twoje słońce ile śpi w dzień? bo nic poza drzemką rano nie napisałaś... tylko tyle?
i dzięki za takie szczegółowe opisanie:-)

moje słońce kochana w dzien niewiele śpi bo ma 2-3 drzemki 30 minutowe, w porywach godzinne.
Ale pilnuje zawsze zeby mi nie spała po 18, bo potem za chiny ludowe nie pójdzie spac wczesniej jak po 22.
Czasami w nocy zapłacze, ale to wtedy nie reaguje i po ok.1-2 minutach sama sie uspokaja i zasypia.

A ja jutro idę kupić jajka przepiórcze:eek::eek::eek:,mam podawać najpierw jedno żółtko codziennie i obserwować:cool2::cool2::cool2:

no w sumie dobry pomysł, chyba wypróbuje, ja dotychczas dostawałam swojskie jajka od mojej babci, a nie te z marketu klasy 4.

madunia powiedz mi jakie to otręby? jakieś specjalne dla dzieci czy takie normalne dla dorosłych?

reklama
u mnie mniej wiecej jest tak
7- pobutka i 150 butli
10-drzemka lub i nie + 100kaszy na gesto
13- obiadek
14- drzemka???
16 -150 butli
19-180 butli i lulu

brakuje deserku ale moja nimi pluje

Do góry