reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maleństwami

witam! moja mała po herbatce hipp ma jeszcze gorsze kolki dlatego na razie wogóle jej nie daję tylko sama wodę do picia.odpukać na razie kolki przeszły za to buzkę ma całą wysypaną i to podejrzewam nie jestt żadne uczulenie tylko najzwyklejsza skaza białkowa .w środę bede miec wyniki badań to pójdziemy do pediatry niech jej zmieni mleko i zobaczymy bo wygląda to bardzo brzydko. co do maści majerankowej to ja smaruje nią nosek bo do tego wszystkiego ma sapkę i po tej maści trochę lepiej sie jej oddycha.

reklama
Ewa, mam nadzieje, ze masz racje, tzn. Twoj pediatra :-) i ze samo zniknie z czasem. Ale brzydko to wyglada i wkurzam sie, bo miala taka ladna cere...

Zejdą, zejdą Sandra - moja juz praktycznie ma gładziutką buzię, a też trochę tych krost miała, a 2 tygodniowy synek mojej szwagierki jest właśnie cały obsypany i też z dnia na dzień mu wyszło, więc to raczej standardzik:-p

Piotruś też ma kilka krosteczek na buźce. Po przeczytaniu Waszych postów na ten temat postanowiłam na razie nic z tym nie robić, znaczy niczym nie smarować. Jak nie zejdą to się zacznę martwić.
Widać wszystkie dzieci prędzej czy później to załapują, niezależnie czym są karmione i co jedzą ich mamusie.

Aga 31 mam do Ciebie pytanko ile twoja Ewcia wypija tego mleczka?? ile ml i ile razy dziennie tak mniej więcej....pozdrawiam

JAAGA pytsz o NANa ile wypija? podczas jednego karmienia od 90 do 130 ml. je róznie 6 do 9 razy dziennie. jak zje 90 ml to woła po 2 godzinach czasem po 1,5 godzinie ale jak sie porządnie naje i wciągnie ze 130 ml to potrafi zasnąc nawet na 4 godziny. od trzech dni zjada na noc około 150 ml na raty tak od 21:30 do 22:30 je po trochu (ale w sumie to daje właśnie około 150 ml.)i potem zasypia i śpi do 4:30/5:00 rano.akże w sumie śpi ciągiem w nocy około 7 godzin. teraz przechodzimy na nutramigen to sie moze wszystko pozmieniac no ale zobaczymy.

Ja od tygodnia smaruję Oliwierowi buzię po kąpieli oliwą z oliwek i zauwazyłam faktycznie poprawę. Co prawda nie ma tak idealnie gładkiej cery jak po urodzeniu, ale zniknęły te największe ropne krostki, więc chyba na niego oliwa zadziałała.

Co do kolek, to Oliwier przechodził je prze 3 dni w 3 tygodniu. Teraz (odpukać) tylko czasami ma takie mniejsze bóle brzuszka i wtedy podaję mu Plantex. A na co dzień wypija od 50 do 100 ml herbatki Hipp`a ułatwiającej trawienie. Sama też ją piję conajmniej 2 razy dziennie mimo, że mało karmię piersią, ale lepiej dmuchac na zimno.
Na kolki kupiłam też Infracor w zawiesinie, ale jest dopiero dla dzieci od 1 miesiąca życia, więc jeszcze nie sprawdziliśmy, bo jak były kolki, to Oliwier był za mały, żeby zastosować. Na razie leżą w szafce i oby tak dalej.

Wyobraźcie sobie, że córka mojej siostry, która jest młodsza od Oliwiera o 10 dni. tzn. jest z 2 września, od poczatku karmiona butelką i tylko butelką, wogóle nie miała nigdy kolki, a z butli ciągnie bardzo łapczywie. Chyba nie ma reguły na to, które dziecko ma kolki, a które nie ma.

reklama
Czy któraz z was ma jakis skuteczny sposób na potówki??pozdrawiam

My też mieliśmy z tym problem- przyznam szczerzę,że niczego nie stosowałam- poprostu przemywałam małej buźke dwa razy dziennie przegotowana woda, no i troszke lżej zaczęłam ja ubierać:-)
teraz ma śliczniutką buziulkę... no i mam nadzieję,że tak juz zostanie! chociaż... czasami drapie sie po buziuni i jak przegapię i w pore nie obetnę paznokietków, to sie biedactwo pocharata;-)

Do góry