reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

tynka twoje osiemset przez 4 tygodnie to zawsze lepiej niz moje 180 mam tylko nadzieje ze sie poprawi teraz

reklama
Nam pediatra mówiła, że dobrze jest jak dziecko na miesiąc przybierze ok 700 gram. Nasz przytył 680 gram, więc jest w normie :tak:

Witam
Mam 6 dniową córeczkę i mam pytanko czy przy myciu krocza trzeba odchylać wargi sromowe i myc dokładnie? (czasami dostaje sie tam kał)

Hej Oliweczka, my obie lutóweczki, spotkałyśmy się teraz na styczniówkach :-D Lubię Was stycznióweczki podczytywac, żeby korzystac z waszych doświadczeń w opiece nad małą :tak:

Oliweczka, jak się dostanie kał, to oczywiście trzeba go bezwzględnie zmyc, ale nie należy szczególnie mocno tego miejsca przecierac, miedzy wargami sromowymi znajduje się taki biały nalot, którego się nie zciera, ma on znaczenie ochronne.

No dziewczyny ja jestem lekko przygnebiona, kupilam wczoraj sciagacz do pokarmu i probowalam sciagac i udalo mi sie sciagnac tylko 40ml a w nocy 70ml normalnie masakra, oprocz tego co sciagnelam mala jeszcze jadla dodatkowo ale i tak jestem przygnebiona.

A unas wczoraj był dzierń jak co dzień:tak: Wyszliśmy z domku na zakupy o godz 11.30 i od tąd zaczyna się cała historia;-) Pojechaliśmy do reala na zakupki, Chodziliśmy po nim ze 2 godz:cool2: a Julka nadal spała, przyjechaliśmy do domu i mała nadal spała, zjedliśmy obiad i mała nadal spała:baffled: i tak do godziny 17 :szok: Normalnie byłamw szoku że tyle śpi:eek: I nagle zaczeła się pierwsza w życiu jazda:baffled: mała w płacz, pręży się i nic niepomaga:no: Szybko ją wykompaliśmy i chciałam ją uspać, niedało rady wkońcu postanowiłam jej ulżyć i wsadziłam termometr w dupcie a tu jak z fontanny zielona kupka:szok: chyba moje 3 paczki lub kotlet smarzony zaszkodził małej:zawstydzona/y: Potem godzinka przy cycu i wkońcu mała usneła:tak: TO BYŁO STRASZNE !! Dziś też troszkę marudzi ale zrobiła sama kupkę i to żółtą:-) A ja szykuje sie na zajecia:baffled: Ona chyba to czuje i dlatego jest niespokojna:tak: bo tak jest zawsze jak chce gdzies wyjsc:-)

Wielkie dzięki Stycznióweczki za odpowiedz :tak: zapytałam Was bo juz macie jakies doswiadczenie jakko stycznioweczki :-)
Serdecznie pozdrawiam
Kasiad chyba czesciej bedziemy sie spotykac na stycznióweczkach :tak:

Dziewczyny, ja z lutówek. Mam pytanko do tych z Was, które oprócz karmienia piersią, dokarmiają już od jakiegoś czasu sztucznie. Czy Wasze dzieciaczki nadal chętnie ciągną cycka, czy po dokarmianiu jest z tym gorzej? No i czy Wam się ilośc pokarmu nie zmniejsza?
Moja jest ciągle głodna i położna mi doradziła wieczorem ją dokarmic sztucznie. Ale ja się boję, że pokarm mi zacznie zanikac i ze z chwyceniem sutka będą problemy potem :confused:

reklama
aniay, odciągaj pokarm po każdym karmieniu małej w systemie 7-7-5-5-3-3-1-1. Czyli 7 min jedna pierś, 7 druga, 5 jedna i 5 druga.. itd. (w sumie 30 min) Meczace ale daje efekty. Możesz popijac dodatkowo herbatke laktacyjna. Przestrzegam jednak przed Hippem bo zawiera laktoze i glukoze. Moze znajdziesz tam u siebie jakąś ziolową laktacyjną? a jak nie to moze Ci posłać?

Do góry