reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

Dziewczyny a ja dzisiaj podlamana lekko, Oliwka mi placze od godziny dwunastej w zasadzie odkad wrocilam z nia ze spaceru, ledw przysnie natychmiast sie wybudza normalnie juz mialam ochote zaczac sie wydzierac na nia czemu tak ryczy. Jeszcze do tego wszystkiego wszyscy maja w dupie moje prosby o cichsze zachowywanie sie :-( lcze na to ze szkrab wreszcie usnie bo jak sie nie przespie troche to nie wiem jak znajde sile na jutro ...

reklama
aniay....moze ja brzuszek boli? dzieci w tym wieku czesto placza z tego powodu.bardzo mi przykro z powodu twojego malca, wiem co czujesz,przezywalam to samo. pisalam na listopadowych mamach 2006, ale wkleje tez i tu. na bul brzuszka i kolki dobry jest proszek troisty. nie bede pisac wszystkiego jeszcze raz tylko wkleje to co wczesniej napisalam. witajcie

widze, ze i wy macie problemy z kolkami. moja mala tez miala, suszarka nam pomagala,ale bez sesnu stac iles godz z suszarka przy dziecku. moja mama doradzila mi (babciny srodek stosowany od lat) czego ona uzywala na kolki i bol brzuszka i jesli mam byc szczera to pomoglo i to bardzo.
srodek nazywa sie PROSZEK TROISTY kosztuje ok. 7 zl. jest to male opakowanie, ale maluchom duzo sie tego nie daje. sposob uzycia to: na czubek noza bierzemy troch srodka, wczesniej przygotujemy herbatke z kopra lub rumianku i musi byc slodka bo proszek jest bardzo goszki. bierzemy n lyzeczke herbatki dodajemy z czybka noza tego srodka mieszamy i podajemy maluchowi. uwaga, moga pluc, dziecko musi co wypic zeby podzialalo i dlatego herbatka niech bedzie slodka. nie mozna tego podawac codziennie. chyba ze malych naprawde bardzo cierpi. tylo pamiejtajcie (jesli bedziecie tego uzywac) zeby ograniczac podawanie 2 razy w tyg wystarczy. aaa, kupa po proszku jest zielona wiec prosze sie nie martwic

aniay współczuję bardzo
Roch też tak czasami miał i to był ból brzuszka:baffled:
mam nadziję, że Oliwka czuje się juz lepiej, współlokatorzy zaczną rozumie prośbe o ciszę a Ty zaznasz trochę snu..

U nas po debridacie było lepiej:tak:nockę przespałam,tzn budziła się co 3h ale poemiędzy w końcu się nie prężyła.

Kamila co do listu, pociesz się,że inni mają gorzej:-D;-)

Mi to wyglada n placz ze zmeczenia bardziej, niebardzo na bol brzuszka no ale na szczescie przeszlo i mala przez onoc mi siedem godzin przespala!! normalnie nie wiem czy ja budzic czy nie bo z kim rozmawiam to mowi co innego.

hej dziewczyny wlasnie dzwonila do mnie kuzynka ktora miala ogromne problemy z dzieciaczkiem, strasznie plakal i nerwowy byl, poradzila mi kilka rzeczy:

- jak boli brzuszek to ogrzewac go suszarka, oczywiscie najnizszy stopien i na bezpieczna odleglosc, dodatkowo dzwiek suszarki uspokaja malenstwo
- male dzieci bardzo wywijaja raczkami i jeszcze nad tym nie panuja co je strasznie nakreca, dobrze jest mozno owinac malego pielucha (robili tak w szpitalu, przynajmniej tam gdzie ja rodzilam)
- dobre sa czopki uspakajajace Viburkol

to tyl;e co zapamietalam hehehe bo jak z nia rozmawialm akurat Michalek sie darl :-(

Hej dziewczyny, zaglądnęłam do Was z lutówek. 9 dni temu urodziłam córeczkę Oliwkę. Mam problem, nie pojawiła się u mnie położna z przychodni. Nie wiecie, czy powinna sama przyjsc, czy muszę zgłosic się do przychodni sama? Jak to było u Was?

Aniay, moja córeczka też płakała raz w nocy przez pół godziny ciągle i nic nie pomagało (a w ogóle jest bardzo spokojnym dzieckiem)- na obiad zjadłam pyzy okraszone cebulką smażoną, a karmię piersią i stąd ten problem. Zrobiła kupkę i jej przeszło.To mnie nauczyło, ze muszę bardziej uważac na to, co jem. Jak tak płacze dzieciaczek długo jak Twoja córka, to raczej bym stawiała na brzuszek, potem oczywiście doszło zmęczenie. A że śpi potem tyle czasu to normalne, w końcu bardzo się zmęczyła. Moja w nocy przesypia czasem ponad 6 godzin i jej nie budzę. Ale myślę, że więcej niż 7 godzin bym nie pozwoliła jej spac jesli karmisz piersią, bo pokarm zacznie zanikac. Ale jak karmisz butlą to daj jej się wyspac.

Też słyszałam o suszarce, jako o super metodzie na brzuszek :tak:

Kasiad ........ musisz zgłosić się w przychodni dziecięcej, jaką wybrałaś dla swojej pocieszki, tam wypełnisz jakieś papierki, wybierzesz lekarza pediatrę, pielęgniarkę i własnie położną ... spytaj o nią na miejscu i od razu się z nią umów. Ale uwaga, położne lubią wpadać niezapowiedzianie, by cię sprawdzić, jak dajesz sobie radę :tak:

Dzięki MariaOla, zgłoszę się więc do przychodni w poniedziałek.
A że położne lubią wpadac nie zapowiedziane wiem, tylko jak moje starsze dzieci były maleńkie, to przychodziła położna w pierwszym tygodniu, dlatego się zaniepokoiłam. Nie musiałam też zgłaszac się do przychodni, szpital sam zgłaszał urodzenie dziecka w rejonowej przychodni, ale to było kilkanaście lat temu, więc pewnie panowały inne zasady.

reklama
Kasiad ....... i tak było, bo kiedyś była rejonizacja, a teraz możesz sobie wybrać przychodnię, jaką chcesz :tak:

Do góry