reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

OPIEKA NAD DZIDZIA

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Byłyśmy dzisiaj u pediatry na kontrolnej wizycie. Chciałam żeby ją obejrzała bo nie ufam lekarkom z mojej przychodni. Kaludia jest zdrowia i rozwija się bardzo szybko. Urosła już 9cm i waży teraz 6350g. Ale powiem wamcoś ciekawego. Moge już jej zacząć podawać kleik ryżowy. Powiedziałam lekarce, że czasami musze gdzieś wyjść i nie mam co jej wtedy dac do jedzenia bo swojego tyle nie mam żeby zrobić zapas a za sztucznym nie przepada, trzeba ją długo zagadywać żeby się zassała i zaczęła jeść. Lekarka powiedziałą, że bardzo dobrze bo jeśli mama ma mleczko do karmienia to "krowa" ze swoim nie powinna się narazie wtrącać tym bardziej, że do 3 miesiąca mała dostawała od mleka wysypki. Poza tym od jakiegoś tygodnia Klaudia zaczęla budzić się w nocy na jedzenie czego już nie robiła odkąd skończyła 1 miesiąc więc wieczorne jedzonko ma wyglądać teraz u nas tak, że po kapieli kleik ryżowy, potem troszkę rozrywki i pierś do syta. Powinna być wówczas najedzona na tyle że będzie spała tak jak do tej pory. O kurcze nie spodziewałam się, że tak szybko. Potem można do kleiku dodawać troszkę marcheweczki a potem mogą być kleiki smakowe. ale to wszystko stopniowo.

reklama
A ten kleik to z mlekiem czy bezmleczny masz dawać?

No własnie o to chodzi, żeby był bezmleczny. Inaczej nie byłoby powodu żeby nie podawać jej sztucznego mleka.

Dori widocznie Klaudii już nie wystarcza Twoje mleczko, ja Karolince na razie daję tylko popróbować różne rzeczy, np. polizać arbuza, fajne robi wtedy minki. A kilka dni temu uśmialiśmy się z niej bardzo, na wsi miałam słoik jagód i na jej oczach go powąchałam i zachwyciłam się zapachem. Tak patrzyła że dałam jej powąchać i autentycznie go powąchała ;D wyglądało to komicznie. Potem dałam jej polizać kawałek jagódki, robiła śmieszne minki, krzywiła sie :laugh: ale otwierała buzie i chciała jeszcze :D

My też się już drugi raz zaszczepiłyśmy i musze powiedzieć, że Maja zniosła to bardzo dzielnie! Owszem troszke zapłakała, ale jak wziełam ją na rączki to już wszystko było cacy. Najśmieszniejsze było to, że pokazała lekarzowi języczek hehehe mój tygrysek ją tego nauczył ;) Maja rośnie jak na drożdżach już 12cm urosła. Dostałyśmy skierowanie do ortopedy, mimo iż lekarz nie widzi, żeby coś się niedobrego działo.
A i otinum bo małej jedno uszko się nie oczyszcza i jest czop woskowinowy.

To Oliwka już dużo je - nie piersi bo ledwo starcza mi na jeden posiłek w nocy :(
Więc rano je odżywkę, o 11 kaszkę ryżową np bananową, o 14 cały słoiczek zupki jarzynowej, do popicia dostaje soczek z wodą, o 17 je słoiczek owoców - strasznie lubi jabłko + banany i potem dojada odżywką, na noc oczywiście butla a nad ranem jak mi się "uzbiera" to dostaje cyca.
Za jakąś chwilkę zaczynamy z zupkami mięsnymi ;D

Magdaleona - no no - super - ja się nie mogę doczekać aż mój mały coą dostanie innego oprócz piersi ;)

Magdaleona- a nowe pokarmy wprowadzasz po konsultacji z pediatra?czy sama wprowadzasz?a kaszę dajesz jej rozrobiona na wodzie czy mleku?ja juz sie nie moge doczekac az zacznie jesc dania ze sloiczkow.za tydzien ide do pediatry to moze mi powie co moge jej juz dawac i ile.chcialabym sprobowac dac jej na noc bebiko 2r-z kleikiem ryzowem,moze wtedy nie bedzie sie tak szybko budzic w nocy na karmienie :D

reklama
Ja tez daje Kubusiowi soczek z jablek i kaszke malinowa z woda. Za miesiac wprowadze zupki. Martap ja sie nie pytalam pediaty bo nasza lekarz jest tylko zeby karmic piersia niczym innym, a Kubusiowi wyszla slaba morfologia tzn. za niski poziom hemoglobiny wiec stwierdzilam ze koniec cyckowej diety.Teraz daje mu piers plus inne posilki.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry