reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

OPIEKA NAD DZIDZIA

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Moja Karolinka też najczęściej usypia po wieczornym karmieniu, tzn. najpierw jest kąpiel między 19.30 a 20 później karmienie, tak długo trzymam ją przy cycu aż wypluje go sama, później kładę ja do łóżeczka na boczku. Najczęściej trochę tak poleży z otwartymi oczkami, nawet czasem to trwa godzinę, my w tym czasie prowadzimy normalne życie tzn. rozmawiamy, telewizor gra itp. w końcu mała sama zasypia i zazwyczaj budzi się ok. 3. Nocne karmienie trwa dość długo bo najczęściej godzinę nawet półtorej, zanim mała zaśnie (bo ssie góra 20 min) Ok. 4 mała zasypia na boczku, czasem po godzinie zaczyna stękać wtedy przekręcam ją na brzuszek i śpi tak do ok.8 rano.

A od dziś zaczynam ......czytać jej bajeczki  ;D Może to głupie ale wydaje mi się że ma sens...

Marta - Karolcia też ma wystający pępek i też mamy jej przyklejać plasterek, raz kupiliśmy taki specjalny kosztował 7 zeta i miała go przez kilka dni. Lekarka powiedziała że może go długo nosić i mamy się nie przejmować jak się zmoczy w kąpieli, ale małej od tego skórka się odparzyła więc jej go zdjęliśmy. A jakie Ty używasz plastry?

reklama
A czemu ma służyc czytanie bajek takiemu maluszkowi? Czy to jednak nie za wcześnie? Chociaż ostatnio gdzieś wyczytałam, że od drugiego miesiąca można zacząć uczyć dziecko języków obcych... co wg mnie jest lekką przesadą. Ale może się mylę?

Iza-ja uzywam normalnego cienkiego plastra antyalergicznego-po pierwszym zdjeciu zauwazylam czerwone cialko a nastepnego dnia juz pojawily sie 3 krostki w tym miejscu gdzie byl plasterek,teraz jest przyklejony w innym miejscu,zobaczymy jak to bedzie.jak bedzie zaczerwienienie to juz nie bede przyklejac.
zauwazylam ze mala ma coraz wiecej tych krostek na buzce i starsznie suche,okropnie to wyglada,do tego schodzi jej skora na uszkach.Wolalabym wiedziec co to jest by moc wyeliminowac przyczyne.

Aha,zauwazylam ze moj maluch w dzien spi juz coraz mniej,praktycznie spi tylko po poludniu 3 godziny i w nocy jako tako (tylko to jej stekanie jest nie do zniesienia).a wczoraj to byla juz masakra,po szcepieniu byla marudna i strasznie placzliwa i nie chciala jesc,zjadla tylko male ilosci.ale jak po kapieli zasnela przed 20 to obudzila sie o 2. a zazwyczaj budzi sie po 24.

Marta smaruj te zaczerwienione miejsca Sudocremem od razu będzie poprawa i szybko to zniknie. Nasza Karolcia też często stęka, np. jak się obudzi i jest już trochę głodna to potrafi tak stękać bardzo długo ja się w tym czasie budze ale drzemie i słyszę ją przez sen, czasem pomaga jak dam jej smoka którego ona zaraz po zasnięciu wypluwa. Nie wiem jak długo stęka bo oczywiście momentami odpływam, dopiero jak się na dobre zrobi głodna i zaczyna popłakiwać to do niej wstaję. Najlepsze jest to jej przeciąganie, robi to bardzo często, wygina się tak śmiesznie i jest wtedy taka krótka, dosłownie istny kurczak z niej ;D

moja zosia tez ma jakies krostki na buzi! nie wiem od czago bo tylko po jednje stronie! moze dlatego ze ja mleko pilam??hmm nie mam pojecia jak nie zjeda to trzeba bedzie do lekarza jechac!!!

widze ze prawei wszystkie dzieci maja krostki ... ja nie jem nabialu od srody i wcale nie jest lepiej - a nawet dodatkowo pojawily sie krostki na glowce pod wloskami , dodatkowo na uszach robia sie jej takie zolte strupki po tych krostkach - smaruje to linomagiem ale nie pomaga - moze faktycznie przejde na sudoktem ??? w srode wizyta u pediatry - zobaczymy co powie ...

u nas nocny ceremonial zaczyn asie po 20 - wtedy po pogodzie idziemy mala kapac - potem chwila wyciszenia (jak da rade) i cyc - jak mala wypluje cyca i nie chce juz jesc to klade ja do lozeczka - jak usnela przy karmirniu to nie ma problemu - jak nie to musze dac jej smoczka zeby sama usnela w lozeczku - czasami w miedzy czasie ide do niej kilka razy bo zgubi smoka ale do 22 ju zawsze spi i tak to ok 3; potem karmienie i znowu sen tak do 6 rano kiedy to przekladam ja do lozka duzego i razem spimy i karmimy sie jeszcze tak z 1,5 h okolo 8 jestesmy juz na nogach :)

Idziu, ja na twoim miejscu to uważałabym ze stosowaniem specyfików na te krostki bez konsultacji z lekarzem. Widzę, że Kamilka ma podobne objawy jak moja Klaudia (czego oczywiście ci nie życzę) ale jeżeli niestety to by było to samo to nie wolno na takie krostki stosować tłustych maści a linomag chyba jest tłusty. Ja miałąm przepisana tą papkę i ona własnie działała wysuszająco a wazelina miałam tylko smarować te miejsca gdzie się krostki już wysuszyły i tworzyły strupki.

A ja mojej Klaudii od początku włączam do posłuchania piosenki i programy (te akurat służą także mnie) po włosku. Wiadomo że się języka od razu nie nauczy ale przynajmniej bedzie osłuchana.

no tak - ale na loinomagu jest napisane ze sluzy m.in. do smarowania alergicznych wypryskow ... ale moze jednak zrezygnuje ... to moze jednak sudokrem bo on wysusza ...

dori - a co dokladnie zdiagnozowali lekarze u Klaudi (wiem ze pisalas ale juz nie pamietam :) )

reklama
Hej dziewczyny - jestem z majówek ( czasami do was zagladam)

Mój Mireczek - też ma takie krosteczk0i - lekarz kazał mi je przemywać gotowaną wodą i faktycznie znikają - czasami jak nie przmyje po karmieniu to robią się nowe.
Lekarz mówił, ze są to potówki - powstają np. jak maluch sie pieś i mleko dostanie się między buzię a pierś lub w całkiem dowolnej częsci ciała. ;)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry