reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

Co do suchej skóry - nasza położna mówi, że to norma u noworodków. Skóra im schodzi jak u węża ;) Mówiła, żeby kąpać np. w Oilanie, ewentualnie czymś natłuszczać po kąpieli. Ale to minie :)

reklama
Ja zapominam o smarowaniu, więc tylko w kąpieli coś tam się natłuszcza, ale buźka już jest idealna, jeszcze tylko ręce i nogi zostały suche. Ale to też przejdzie - Franek miał to samo i z tego, co pamiętam, to go niczym nie smarowaliśmy. Tylko u niego nie było tak widać, bo to była zimna i był prawie non stop w pełnym rynsztunku ubraniowym ;)

Ewa ja nic nie uzywam do pepka i moze dlatego tak smierdzialo. Ale co tam, jeden gora dwa dni smrodku z calych 6 zanim pepek odpadl,ja sie ciesze ze szybbko poszlo.
Ja Olivie kapie w Oilatum i skote ma aksamitna,ale tez nie miala specjalnie suchej jak sie urodzila. Za to Remik mial miejscami sucha i smarowalam czym mozna tylko i nic nie pomagalo,przeszlo samo z czasem.
Ja mam pytanie z innej beki : czy waszym dzieciaczkom burczy mocno w brzuszkach podczas karmienia? Ja na noc cycuje mala na lezaco i wtedy jej strasznie burczy w brzusiu, przy okazji czesto ida salwy bakow:) Maja wasze dzieci cos takiego?

My dalej spirytusem traktujemy pepek i nadal sie trzyma choc juz cos tam sie rusza wiec moze niebawem odpadnie.
Sucha skore Maly tez mial na boczkach i stopkach, teraz zostalo troszke na stopkach jeszcze.Kapiemy go w Oilanie i samrujemy oliwka Bambino.
Mojemy nie burczy ale za to tak smiesznie steka przy karmieniu, czasem to jak nucenie jakies czy spiewanie brzmi:-D Popierdywac czasem tez lubi :-D

Jest możliwe, żeby mojemu Tymkowi zaczynała się już robić ciemieniucha (ma 1 miesiąc i 3 tygodnie)? Od kilku dni jakby miał łupież. Takie pojedyncze suche kawałki skórki we włosach ma.
W ogóle jak można zapobiec ciemieniusze? O ile w ogóle się da...

Dzag - Rozgrzać oliwkę i wmasować w skórę główkę, waciki, gazy czy płatki namoczyć w oliwcę i nałożyć na główkę i to wszystko przykryć czapeczką. Po dwóch godzinach wyczesać pierwszą warstwę i do kąpieli z maluchem :-) Tak przez trzy dni, dzień przerwy i znów trzy dni i powinno przejść.
Nie stosowałam więc nie wiem czy rzeczywiście skuteczne :-p

U nas małemu schodzi skórka na brwiach i troszkę na czole, ponoć to też taka ciemieniuszka, na razie smaruję tylko delikatnie rozgrzaną oliwką, bo powyższego tak blisko oczek nie zastosuję. Macie na to jakiś sprawdzony sposób?

Ostatnia edycja:
Dzag w szkole rodzenia uczyli ,aby po kazdej kapieli nasmarowac glowke oliwka i szczotka z naturalnego wlosia masowac robiac takie kolka po bokach ,z tylu i po srodku:tak: A w ciagu dnia mozna na sucho taki masaz robic aby poprawic krazenie. Ja tak robie codziennie i narazie ladna glowke ma;)

Niestety nie wiem co zrobic ze schodzaca skorka na czole...Masowanie szczotka napewno odpada ...innego sposobu nie znam

Ostatnia edycja:
reklama
Dzięki dziewczyny, wypróbujemy.
cornelka, mojemu Tymkowi też praktycznie od początku łuszczyła się skóra na brwiach. Mówili, żeby z tym nic nie robić, bo to dość częste u Maluszków. Potem pielęgniarka i położna radziły smarować Linomagiem. Kilka razy posmarowałam, ale nie schodziło i tak. Teraz Bąbel ma takie strupki w miejscu brwi, takie żółtawe. Nie ruszam tego, nie zdrapuję, zobaczę co się z tym dalej stanie.

Do góry