reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

Pampersy dostane w prezencie ;) A jak sami kupujemy to Babydream z Rossmanna. Są trochę grubsze i sztywniejsze, ale to nam robi lekką różnicę tylko dlatego, że mamy Drobinkę w domu. Poza tym jesteśmy z Babydream zadowoleni :)

reklama
Cześc Kochane. Mojej Zosi bardzo ropieją oczy, ale to bardzo. Jak po kapieli wieczornej zbirę jej gazikiem nasączonym solą fizjologiczną, to rano zapaprane, że otworzyć nie może, taki katar zielony. Wycieram od zew. do wew. a na koniec masuję kanaliki łzowe, jak połozna radziła, ale to jej nie pomaga. Czy któraś miała taki problem i wie jak można jeszcze nie inwazyjnie pomóc małej?

Mam pytanie, czy któraś z Was zauważyła krewkę przy pepuszku. Nasz mały miał diś na bodziaku i kikut jest taki czarny. Kurcze nie wiem czy juz alarm robić czy poczekać

Domi z tego co mowila polozna w Szkole rodzenia to ta krewka normalna jest, ale jesli chodzi o czarny kikut to albo nic nie wspomniala nic albo ja nie uslyszalam lub nie zapamietalam wiec nie wiem
Bejbi a do kazdego oczka uzywasz inny gazik? jesli tak to idz lepiej do lekarza bo skoro wszystko robisz tak jak powinno byc to chyba nie ma co czekac az samo przejdzie
Sunshine ja jeszcze nie uzywam ale kupilam Huggies Newborn 1 i 2 , jakos tak slyszalam ze te najlepsze, jak sie sprawdza bede ich jeszcze troche uzywac a potem na Dade z Biedronki sie chyba przerzuce, coby troszke taniej bylo, z tego co slyszalam dzieci nie maja na nie uczulen

Ostatnia edycja:
Bejbi, jeśli to naprawdę źle wygląda, oczka puchną i nie mogą się rozkleić, to idź do lekarza po jakieś krople. Ale jeśli oko ropa wypływa to dobrze. Wystarczy przemywać solą fizj., masować kanaliki i raz-dwa dziennie robić okład z mocnej esencji czarnej herbaty. U nas po 3 dniach jest o wiele lepiej - oko podchodzi ropką już tylko po długim spaniu.

Kanalików i tak nie przetkają dopóki dziecko nie będzie zaszczepione kolejny raz na żółtaczkę, czyli nie przed 6 tygodniem życia.

Domi u nas też pojawiła się taka jakby zaschnięta krew na pieluszce i bluzeczce, a następnego dnia odpadł kikut :-) Niepokojące jest jak wycieka krew, pępek jest zaczerwieniony i śmierdzi, wtedy trzeba jechać do lekarza.

Agnes u nas na początku super się sprawdziły te huggiesy z wycięciem na pępek.

U nas też powoli zaschnięta krew się kruszy. Jak całość jest sucha i się nie ślimaczy, to raczej nie ma się co przejmować :) Póki co nasz pępek jeszcze na swoim miejscu, ale mam nadzieję, że niedługo odpadnie ;)

”sempe” pisze:
skórka mu się łuszczy na stopach i rękach, smaruje 2x dziennie oliwką macie jakies inne sposoby na to??? i jak to długo może trwać?
Jeśli mu się łuszczy na dłoniach albo przedramionach to lepiej smarować oliwą z oliwek, żeby przy oblizywaniu rączek nie zlizywał oliwki. Na inne obszary dobry jest też Linomag. Ta maść w tubce. Naszemu Tymkowi bardzo łuszczy się skóra w linii brwi. Za radą pielęgniarki z poradni zaczęłam nim smarować i już jest lepiej :tak:.

Summerbaby, strasznie mi przykro z powodu tej żółtaczki synka :-(. Nawet nie wiedziałam, że może mieć na nią wpływ pokarm mamy :baffled:. Ale skoro z laktacją u Ciebie ok, to wystarczy pewnie ją utrzymać laktatorem jeśli będziesz musiała na jakiś czas odstawić Małego od piersi.

”mala.di” pisze:
była raz, z tydzien po porodzie, wczoraj dzwonila, ale tylko wlasnie gadalysmy przez telefon, bo nie bylo potrzeby by znow zagladala. a jakos nie wpadlam na to ze to ona moglaby skontrolowac czy tam wszystko sie dobrze goi... zreszta nie pytala sie mnie o to, tylko o dzidziusia.
Phi :dry:. A cóż to za wizyta taka przez telefon? Z tego co wiem to masz prawo do maksymalnie 6 wizyt i nie ważne czy jest potrzeba czy nie. Przez telefon nie zobaczy ani Małej ani Ciebie. Nasza położna Basia przychodzi średnio raz w tygodniu, sprawdza pupkę Tymka, pyta o kupki, sprawdza ciapki na ciele, pępuszek, no wszystkie drobiazgi, rozpływa się nad nim jaki on cudowny :-D, potem sprawdza moje piersi, mój szew, pyta z czym mamy problemy itp. Na telefon to ona jest między wizytami.

”Agnes” pisze:
Dzag myslalam zeby nie smarowac niczym pupy wlasnie z tego powodu o ktorym wspomniala Karolina- zeby nie przyzwyczajac skory, chcialam ograniczyc kosmetyki do minimum: Oillan do kapieli, ewent.oliwka po i krem ochronny na slonce.
No to jak tak chcesz ograniczać do niezbędnego minimum, to zastanowiłabym się nad tym kremem na słońce. Od kilku lekarzy i położnej słyszałam, że noworodków absolutnie nie smarować kremami z filtrami UV. Ponoć najlepiej do ok. 5-6 miesiąca. Ile w tym prawdy nie wiem – ale to oni znają się bardziej niż ja :-p. Trzeba po prostu dobrze budkę w wózku zabezpieczyć, pieluchę powiesić żeby na buźkę słońce nie świeciło. A zamiast oliwki możesz używać oliwy z oliwek :tak:.
A co do mąki ziemniaczanej – nam położna zaleciła dwa razy wykąpać Tymka właśnie w wodzie z mąką ziemniaczaną (krochmal tak zwany :-)), bo mu pełno ciapek na ciałku powyskakiwało.

”Sunshine27” pisze:
Dziewczyny jakich używacie pieluch?
My przerobiliśmy już Huggies Newborn, Happy, teraz jedziemy na Dadach. I to już rozmiar 2 - progres :-D. Mnie Happy bardziej odpowiadały niż Huggies. W Huggies bardzo podobały mi się te rzepy zamiast kleju. Dady też są całkiem fajne i póki co przy nich zostaniemy. No i cena mi się podoba :-D. A teraz była promocja na mega pakę: 2x72 szt. za 49,99 zł. Jedyny mały ich minus – przylepce mogłyby mieć więcej powierzchni klejącej. Nie odklejają się co prawda, ale jakoś tak… lepiej by było ;-). A już najlepsze byłyby takie rzepy jak w Huggies Newborn :-D.
Jeszcze muszę Babydream wypróbować :tak:, ale to jak paczkę Dada skończymy.

”domi78” pisze:
Mam pytanie, czy któraś z Was zauważyła krewkę przy pepuszku. Nasz mały miał diś na bodziaku i kikut jest taki czarny. Kurcze nie wiem czy juz alarm robić czy poczekać
O ile nie jest to plama żywej krwi, tylko ledwo ślady to jest to całkiem zdrowy objaw :tak:. I sczerniały kikut też. Pewnie lada dzień odpadnie :-). Tylko czyść dokładnie wokół całego kikuta.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny,
nie wiem czy to właściwy wątek ale zapytam - jak długo trzeba sterylizować butelki? nie mam sterylizatora i nie wiem czy się decydować na zakup. Wolałabym najpierw kupić podgrzewacz bo bardziej mi się przyda. Butelki gotuję po każdym użyciu kilka minut i już.
domi, u nas była taka kropeczka krwi na śpioszkach - raz. Pępek odpadł wczoraj wieczorem, uuuuffffff - moja największe zmora ;-)

reklama
Do góry