reklama
bejbi
Fanka BB :)
Cześc Kochane. Mojej Zosi bardzo ropieją oczy, ale to bardzo. Jak po kapieli wieczornej zbirę jej gazikiem nasączonym solą fizjologiczną, to rano zapaprane, że otworzyć nie może, taki katar zielony. Wycieram od zew. do wew. a na koniec masuję kanaliki łzowe, jak połozna radziła, ale to jej nie pomaga. Czy któraś miała taki problem i wie jak można jeszcze nie inwazyjnie pomóc małej?
Agnes92
Domi z tego co mowila polozna w Szkole rodzenia to ta krewka normalna jest, ale jesli chodzi o czarny kikut to albo nic nie wspomniala nic albo ja nie uslyszalam lub nie zapamietalam wiec nie wiem
Bejbi a do kazdego oczka uzywasz inny gazik? jesli tak to idz lepiej do lekarza bo skoro wszystko robisz tak jak powinno byc to chyba nie ma co czekac az samo przejdzie
Sunshine ja jeszcze nie uzywam ale kupilam Huggies Newborn 1 i 2 , jakos tak slyszalam ze te najlepsze, jak sie sprawdza bede ich jeszcze troche uzywac a potem na Dade z Biedronki sie chyba przerzuce, coby troszke taniej bylo, z tego co slyszalam dzieci nie maja na nie uczulen
Bejbi a do kazdego oczka uzywasz inny gazik? jesli tak to idz lepiej do lekarza bo skoro wszystko robisz tak jak powinno byc to chyba nie ma co czekac az samo przejdzie
Sunshine ja jeszcze nie uzywam ale kupilam Huggies Newborn 1 i 2 , jakos tak slyszalam ze te najlepsze, jak sie sprawdza bede ich jeszcze troche uzywac a potem na Dade z Biedronki sie chyba przerzuce, coby troszke taniej bylo, z tego co slyszalam dzieci nie maja na nie uczulen
Ostatnia edycja:
Bejbi, jeśli to naprawdę źle wygląda, oczka puchną i nie mogą się rozkleić, to idź do lekarza po jakieś krople. Ale jeśli oko ropa wypływa to dobrze. Wystarczy przemywać solą fizj., masować kanaliki i raz-dwa dziennie robić okład z mocnej esencji czarnej herbaty. U nas po 3 dniach jest o wiele lepiej - oko podchodzi ropką już tylko po długim spaniu.
Kanalików i tak nie przetkają dopóki dziecko nie będzie zaszczepione kolejny raz na żółtaczkę, czyli nie przed 6 tygodniem życia.
Kanalików i tak nie przetkają dopóki dziecko nie będzie zaszczepione kolejny raz na żółtaczkę, czyli nie przed 6 tygodniem życia.
cornelka
Domi u nas też pojawiła się taka jakby zaschnięta krew na pieluszce i bluzeczce, a następnego dnia odpadł kikut :-) Niepokojące jest jak wycieka krew, pępek jest zaczerwieniony i śmierdzi, wtedy trzeba jechać do lekarza.
Agnes u nas na początku super się sprawdziły te huggiesy z wycięciem na pępek.
Agnes u nas na początku super się sprawdziły te huggiesy z wycięciem na pępek.
Jeśli mu się łuszczy na dłoniach albo przedramionach to lepiej smarować oliwą z oliwek, żeby przy oblizywaniu rączek nie zlizywał oliwki. Na inne obszary dobry jest też Linomag. Ta maść w tubce. Naszemu Tymkowi bardzo łuszczy się skóra w linii brwi. Za radą pielęgniarki z poradni zaczęłam nim smarować i już jest lepiej”sempe” pisze:skórka mu się łuszczy na stopach i rękach, smaruje 2x dziennie oliwką macie jakies inne sposoby na to??? i jak to długo może trwać?

Summerbaby, strasznie mi przykro z powodu tej żółtaczki synka :-(. Nawet nie wiedziałam, że może mieć na nią wpływ pokarm mamy

Phi”mala.di” pisze:była raz, z tydzien po porodzie, wczoraj dzwonila, ale tylko wlasnie gadalysmy przez telefon, bo nie bylo potrzeby by znow zagladala. a jakos nie wpadlam na to ze to ona moglaby skontrolowac czy tam wszystko sie dobrze goi... zreszta nie pytala sie mnie o to, tylko o dzidziusia.

No to jak tak chcesz ograniczać do niezbędnego minimum, to zastanowiłabym się nad tym kremem na słońce. Od kilku lekarzy i położnej słyszałam, że noworodków absolutnie nie smarować kremami z filtrami UV. Ponoć najlepiej do ok. 5-6 miesiąca. Ile w tym prawdy nie wiem – ale to oni znają się bardziej niż ja”Agnes” pisze:Dzag myslalam zeby nie smarowac niczym pupy wlasnie z tego powodu o ktorym wspomniala Karolina- zeby nie przyzwyczajac skory, chcialam ograniczyc kosmetyki do minimum: Oillan do kapieli, ewent.oliwka po i krem ochronny na slonce.

A co do mąki ziemniaczanej – nam położna zaleciła dwa razy wykąpać Tymka właśnie w wodzie z mąką ziemniaczaną (krochmal tak zwany :-)), bo mu pełno ciapek na ciałku powyskakiwało.
My przerobiliśmy już Huggies Newborn, Happy, teraz jedziemy na Dadach. I to już rozmiar 2 - progres”Sunshine27” pisze:Dziewczyny jakich używacie pieluch?

Jeszcze muszę Babydream wypróbować

O ile nie jest to plama żywej krwi, tylko ledwo ślady to jest to całkiem zdrowy objaw”domi78” pisze:Mam pytanie, czy któraś z Was zauważyła krewkę przy pepuszku. Nasz mały miał diś na bodziaku i kikut jest taki czarny. Kurcze nie wiem czy juz alarm robić czy poczekać

Ostatnia edycja:
Summerbaby
Dziewczyny,
nie wiem czy to właściwy wątek ale zapytam - jak długo trzeba sterylizować butelki? nie mam sterylizatora i nie wiem czy się decydować na zakup. Wolałabym najpierw kupić podgrzewacz bo bardziej mi się przyda. Butelki gotuję po każdym użyciu kilka minut i już.
domi, u nas była taka kropeczka krwi na śpioszkach - raz. Pępek odpadł wczoraj wieczorem, uuuuffffff - moja największe zmora ;-)
nie wiem czy to właściwy wątek ale zapytam - jak długo trzeba sterylizować butelki? nie mam sterylizatora i nie wiem czy się decydować na zakup. Wolałabym najpierw kupić podgrzewacz bo bardziej mi się przyda. Butelki gotuję po każdym użyciu kilka minut i już.
domi, u nas była taka kropeczka krwi na śpioszkach - raz. Pępek odpadł wczoraj wieczorem, uuuuffffff - moja największe zmora ;-)
reklama
Podziel się: