reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

sempe, ja smarowałam linmagiem z lanoliną ale najlpiej na to pomógł peeling podczas kapiel w opilatum, M tą myjką dla dzieci scirał tą wężową skórę.

summerbaby , jaki poziom ma Bruno? moja Ula ma 200 (norma do 170) i lekarze z Ujastek wtwiedzili, że nie kwalifikuję się do fototerapii, bo to bardzo dobry wynik jak na 9 dobę no i dzieci karmione na cycyu częściej mają. Z tego co wiem, to każą wtedy odsatwić na jeden, dwa dni cyca. Też się tego obawiam, ale na razie jestem dobrej myśłi bo widzę pprawę w kolorycie jej skóry no i nie śpi już tak dużo.

reklama
dzag, juz myslalam ze tylko moja córeczka tak ma, że w ogole nie spi - jak juz to po kilka minut, a tak ciagle cycek...ewentualnie dopoki lezy na moim brzuszku to spi, jak ją odłoże to od razu otwiera oczęta i zaczyna mlaskać usteczkami...

dzis sie przerazilam niezle, mała leżąc na boku przy piersi zaczela sie jakby krztusic to ja szybko podnioslam i w ogole jakby zaczela wymiotowac...bo wlasnie taka serwatka jej sie jakby ulała ale w takiej naprawde duzej ilosci, tak na oko z 30ml to conajmniej... :szok:

a co do krocza... mi sie chyba dopiero wczoraj zaczął rozpuszczac szew...wyczulam ze juz nie ma tej kłującej końcówki, ale jestem przerazona tym czy tam cos sie zlego nie dzieje, gdy sie podmywam albo podcieram po siusianiu to mnie bolą wargi sromowe, i czasem tam czuje w dole taki promieniujacy bol...nie wiem czy to normalne, czy po prostu jakos dochodze do siebie czy co... mi do ginekologa kazali isc dopiero po 6tygodniach. a watpie ze mi sie to uda, musialabym wbijac do mojej lekarki do w-wy, z malutką...bo tu to na nfz to sie chyba na za 2 miesiace dostane do lekarza :/ ...
czasem moze i mam ochote zobaczyc w lusterku jak to tam wyglada, ale sie boje cholernie. i pewnie nie zrobie tego przez najblizszy rok conajmniej.

Ostatnia edycja:
Mała Di a do ciebie położna nie przychodzi? ona przecież może Ci zajrzeć :tak: a do lekarki, to chyba i tak będziesz musiała pojechac, no chyba, że tego dokumentu do becikowego nie musi Ci ona wypełniać, albo jakoś inaczej załatwiłaś to :tak:

Summerbaby, wyobrażam sobie Twoje samopoczucie... Ja Franka zostawiłam po tygodniu na 2 doby w szpitalu pod lampami :/ Karmili go wtedy mm, bo po nim bilir. szybciej spada. Ja miałam nawał, więc laktacja się utrzymała i spokojnie wróciliśmy potem do karmienia. Będzie dobrze!

Aniela miała w 4 dobie bilir. 230, a norma dla wcześniaków to 270. Trzy dni później już jej nie badali, bo zbladła.
Franek został w szpitalu z poziomem bil. 300...

ewa, to widzę, że to mojej Uli 200 jeszcze jest w normie tak jak mówił neonatolog na Ujastek. Widzę, że blednie z dna na dzień i najważniejsze żółta poświata nie zeszła na nogi. Mocz też ma żółtawy więc pewnie ciągle wydala bilirubinę.

Summerbaby, myślę, że jak laktacja tak dobrze Ci idzie to nic się nie stanie nawet jak na dwa dni odstawisz dziecko, tylko stymuluj wtedy piersi laktatorem.

Mała Di a do ciebie położna nie przychodzi? ona przecież może Ci zajrzeć :tak: a do lekarki, to chyba i tak będziesz musiała pojechac, no chyba, że tego dokumentu do becikowego nie musi Ci ona wypełniać, albo jakoś inaczej załatwiłaś to :tak:

była raz, z tydzien po porodzie, wczoraj dzwonila, ale tylko wlasnie gadalysmy przez telefon, bo nie bylo potrzeby by znow zagladala. a jakos nie wpadlam na to ze to ona moglaby skontrolowac czy tam wszystko sie dobrze goi... zreszta nie pytala sie mnie o to, tylko o dzidziusia.

a te zaswiadczenie do becikowego niby ze szpitala dostalam z tym że odbieralam wypis jakis czas po wyjsciu ze szpitala i oni mieli tam tylko moją karte ciąży którą mialam zalozona w 11tygodniu dopiero gdy wlasnie poszlam do lekarki ktora do konca prowadzila moja ciaze, wiec szczerze mowiac mam nadzieje ze jakis inny lekarz mi da to tutaj wczesniej...

summerbaby , jaki poziom ma Bruno? moja Ula ma 200 (norma do 170) i lekarze z Ujastek wtwiedzili, że nie kwalifikuję się do fototerapii, bo to bardzo dobry wynik jak na 9 dobę no i dzieci karmione na cycyu częściej mają. Z tego co wiem, to każą wtedy odsatwić na jeden, dwa dni cyca. Też się tego obawiam, ale na razie jestem dobrej myśłi bo widzę pprawę w kolorycie jej skóry no i nie śpi już tak dużo.

asia85 Bruno miał w dniu wypisu czyli w poniedziałek 13,8 (tak określają tu poziom), wczoraj miał 14,5. Odstawiłam go od piersi i karmię sztucznym, mam wrażenie że jest bardziej aktwyny choć ciągle dużo śpi ale to nie powód do narzekania :-)

Dzisiaj idziemy do docelowego pediatry więc dowiem się co z dalszym karmieniem ale wiecie co - dzisiaj zostajemy już w końcu sami i otworzymy butelkę szamapana i wypijemy z M. zdrowie naszego syna - odciągnięty pokarm i tak wyląduje w zlewie! A za kilka dni znowu będziemy karmić - mam nadzieję :-)

Dzag myslalam zeby nie smarowac niczym pupy wlasnie z tego powodu o ktorym wspomniala Karolina- zeby nie przyzwyczajac skory, chcialam ograniczyc kosmetyki do minimum: Oillan do kapieli, ewent.oliwka po i krem ochronny na slonce.
U coreczki Ewy to niesmarowanie sie sprawdza wiec moze to nie jest zly pomysl...W razie czego tez mam Sudokrem pod reka wiec moznaby sprobowac...A jeszcze bardziej podoba mi sie pomysl z maka ziemniaczana, tak naturalnie:tak:

Mąka jest naprawdę super :) No i zawsze sporo jej pod ręką ;) Ale profilaktycznie też nie ma sensu jej stosować. Jak się często zmienia pieluchę, a dziecko nie ma biegunki czy jakiegoś zakażenia, to ciężko pupę odparzyć.

My z kosmetyków stosujemy tylko Oilatum/Oilan do kąpieli, co jakiś czas kremem z tej samej serii smarujemy całe ciałko. I to tyle. Kremu na słońce nie używamy, bo nie wychodzimy w upały, poza tym Młoda zabudowana pod budką gondoli i nic jej tam nie świeci.

reklama
Do góry