reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

reklama
co do opieki nad dzieckiem a właściwie pielęgnacją...Dziewczyny ,które mają chłopców...takie pytanie mam...jak myjecie siusiaka? bo ja myłamr raczej tylko z zewnątrz, a dziś w przychodni dostałam reprymendę ,że trzeba troszkę pod sórką też myć ,bo się zbieraja pozostałośći po kremach, talku itp.:zawstydzona/y:

wypowiem się bo już wielu lekarzy z powodu bakteri wypytałam. Codziennie w kąpieli ściągasz delikatnie tyle ile się da skórki nic na siłę i obmywasz a jak zrobi taką kupkę że siusiak brudny to możesz też skórkę sciągnąc i psiknąc octaniseptem, a ostatnio pani dr powiedziała żeby na noc ściągnąć skórkę i oliwką posmarować to wtedy sie nie podrażnia.

K8 ja właśnie używam talku zazwyczaj na codzien, nie co każda pieluche ale tak ze 2 razy dziennie
Milionka dzięki za szczegółowe opisanie jak to z tą higiena;), w przychodni każda lekarka/pielęgniarka ma swoje teorie i nie wiadomo kogo słuchać i co najlepsze:/
Ewa no właśnie mojemu Maluchowi często się zdarza zafajdać kupą prawie że po pachy i tak teraz myślę,że oprócz mycia tam po ,,takiej''kupie, to chyba dobrze byłoby myć przy każdej kąpieli ,bo rzeczywiście może się nazbierać tych różnośći typu talk...:tak:

Ostatnia edycja:
z nami w szpitalu leżał 4 miesięczny chłopiec który ciągle łapie zakażenie układu moczowego bakerię ecoli która pochodzi z odbytu właśnie przez kupki :/

Ja nie używam talku. Frankowi smarowałam pupę sudokremem po kupach. Ale właśnie tylko pupę i pachwiny. Anielce w ogóle skóry nie smaruję niczym i ma się dobrze :)

Ja też żadko smaruję Biankę...ale używam Balneum i do kąpieli i kremu...
pupa po kupie i na noc a płyn do kąpieli jest tak cudowny,że nic wiecej nie musiałam od początku używać...problemów też żadnych...nawet doktorowa mi mówiła,że łądną skórę Bianuś ma :)
A na allegro 1000ml kosztuję 80zł a to zapas na jakieś 4 miesiące...krem na pupę ok 20zł i mam już opakowanie 3 miesiąc

ja używam linomag maść po kąpieli i nic więcej i ma ładną skórę. my ściągamy i czasem naprawdę jest co myć. nam lekarka mówiła żeby ściągać bo może zrosnąć się ta skórka a później zabiegiem trzeba to "naprawiać"

jak dobrze mieć babę, człowiek nie ma takich dylematów, tylko wszystko szoruje :rofl2: nam się przyplątała ciemieniucha, oczywiście oliwka do bani, nic nie dała, teściowa podpytała co u niej w szpitalu na noworodkach robią i jednak ten linomag nie zastąpiony, główka w dobę nam się śliczna zrobiła, żadnej skorupy :tak:

reklama
irisson nie była bym traka pewna z szorowaniem u dziewczynek też są dwie szkoły i na początku nie wiedziałam którą droga pójść :rofl2: postanowiłam szorowac :))
a Maksowi sciągałam tyle ile się dało i myłam. Co którąś wizytę lekarka ściągała ciut więcej. Dla dziecka było to bezbolesne a unikneliśmy stulejki
a tyłka niczym nie smaruję i jest git

Do góry