reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

no własnie właśnie, my karmimy się mieszanie, i ta plastelina na początku jest taka żółto-zielona. więc wszystko się zgadza :tak:
niestety z podejrzeniem o skazę białkową wylądowaliśmy na bebilon pepti, które całkiem fajne jest, tylko na receptę, a trafiłam na pediatrę nawiedzoną, która niechętnie wypisuje recepty na mm bo pieje pieśni pochwalne na cześć karmienia piersią. z łaską dostałam na dwie puszki, bo chciała na jedną pisać. kazała mi za to wyobrażać sobie rzekę mleka, zrezygnować z kapturków - ciekawe jak miałabym wtedy karmić, i udać się do poradni laktacyjnej, a kto wie, może tak mi się spodoba że sama doradcą laktacyjnym zostanę.
no powaliło kobietę chyba :rofl2:

reklama
Dziewczyny, ja delikatnie zmienie temat. Chcaialm podpytac jak Wasze dzieci spia. Moj maluch ma ponad 2 miesiace i zaczal sie budzic w nocy 3 razy. ok 21:30 zasypia, 24 pobudka, ok 2-3 pobudka i ok 4-5 pobudka. Jeszcze tydzien temu nie bylo pobudki o 24.
I pytanie nr 2: czy zmieniacie pieluszki w nocy przy kazdej pobudce? Ja zawsze tak robilam, jedynie dzis jak melec o 24 odlecial na cycu to stwierdzilam ze nie mam sily na zmiane pieluchy a on i tak spi smacznie i nie bede go wybudzac (dodam ze kupki nie bylo wiec nie mam wyrzutow sumienia).

Co zrobic zeby malec dluzej spal. Maly jkest na piersi, ale na dobe ok 30-60ml mm dostaje. Glownie przed snem nocnym.

pokah pytanie nr1: nie przyzwyczajaj się do żadnego stanu związanego z dzieckiem bo zanim się przyzwyczaisz znów się to zmieni ;-) teraz się budzi o 24 za tydzień przestanie a za pół roku będzie się budził co godzinę. U dzieci jak w kalejdoskopie.
pytanie nr2: ja nie zmieniam pieluszki przy każdym karmieniu. Na noc dostaje pampersa i do niego można lać i lac i i tak jest suchy tylko bardziej napęczniały. Zmieniam w nocy tylko raz o 12 albo o 4

Co do dłuższego spania nie zrobisz nic możesz się jedynie przyzwyczaić i zaakceptować będzie Ci lżej a i najlepiej nastaw się na to że to potrwa jeszcze dłuuuuuuugo (Maks wstawał przez dwa lata a teraz sporadycznie też mu się zdarza) jak już wyrośnie z problemów brzuszkowych to z miesiąc pośpi, potem sęby potem długi 6-tyg skok rozwojowy potem znów zęby i tak w kółko coś. Oczywiście zdarza się inaczej ale chyba lepiej miło się rozczarować ;-) U nas generalnie im Maks był starszy tym gorzej było ze spaniem ale to oczywiście nie jest regułą teraz liczę że będzie inaczej

u mnie Laura jak miała 4 miesiace już od 23 do 6 spała, wtedy doszła łycha kleiku do mm i ją ładnie do rana trzymało :tak:
pokah dużo od dziecka zależy, ja dzisiaj o 23:30 dałam dwa cycki i Młoda spała do 4:30, dzień wcześniej zrobiłam to samo, to obudziła się o 2:15 :tak: ja w nocy nie przebieram, jakoś ta dada wytrzymuje, no chyba, że ma w nocy kupę, ostatnie przebieranie mam ok. 23, później ok. 7rano

U nas ani kaszka, ani mm nie pomogły na spanie. Tyle że Franek budził się tylko raz. Dopiero kanapka, kubek mleka i dobicie do 11 miesiąca sprawiły, że zaczął przesypiać noce :)

Drobina teraz śpi raz dobrze, raz źle, ale ma maks dwie pobudki, więc nie narzekam ;)

Pieluszki w nocy nie zmieniać, o ile nie ma kupy. A że ona robi raz dziennie, zawsze o 10, to noc przesypia spokojnie w jednej :)

ja zawsze zmieniam pieluchę przy każdym karmieniu, zawsze dziecku przyjemniej jak nie ma napęcznialej bombki między nogami. A moje dziecie jak ma za dużo nasiusiane to się nawet upomina o zmianę więc widocznie jest to dla niego jakiś dyskomfort, a taka zmiana dużo wysilku mnie nie kosztuje, choć czasami w nocy strasznie mi sie nie chce:p raz len wygrał ale miałam strasznego moralniaka :p

reklama
pokah, tak jak pisały dziewczyny, nie ma sposobu na nocne spanie, zależy od maluch. Możesz mu pomóc, tak jak irisson kleikiem itp., ale ostatecznie to bąbla "wola", czy sobie pośpimy, czy też poczuwamy ;).

milionka ja tak samo zmieniam przed każdym karmieniem, a czasem i częściej, bo Mańka nie znosi mieć mokro, a pomimo, że używamy Pampersów szybko wilgoć odczuwa i daje znać, że jej to nie leży, więc trochę nie mamy wyjścia ;). Pieluchy idą jak woda.

A a propos pieluch...U nas sprawdziły się póki co niestety tylko Pampersy. Nie wiem dlaczego, ale zarówno rossmanowe, jak Huggisy przeciekały w pozycji horyzontalnej.

Teraz używamy już rozmiaru 3 o_O Niby 2 są jeszcze dobre, ale w nocy przeciekają :p

Do góry