reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

Ja nie daję poduszki. Franek do tej pory śpi bez. Drobina śpi głównie na brzuchu, a głowę przekręca na różne strony kilkakrotnie w czasie snu.

a od kiedy mozna bezpiecznie dziecia zostawic spiacego na brzuchu? bo my brzuszkujemy tylko przytomnie, jeszcze sie nam spac tak nie zdarzylo, a pewnie byloby tolince milo...

reklama
Weronka, według książek czy tak życiowo?;) Anielka od 2 tygodnia życia śpi w zasadzie tylko na brzuchu.
Rozmawiałam o tym z koleżanką-lekarką, która sama ma dwójkę małych dzieci, i ona twierdzi, że to - wbrew temu, co piszą w książkach - najbezpieczniejsza pozycja dla dziecka. Oczywiście o ile potrafi przekręcić głowę z boku na bok, a w łóżku nie ma żadnych poduszek itp. Szczególnie jeśli dziecko ulewa - nie ma szans na zakrztuszenie. No i śpi spokojniej, co też się liczy. Ja bym się wkurzyła, jakby mnie ktoś kładł na plecach tylko dlatego, że tak w książkach piszą, a ja bym się w tej pozycji co rusz wybudzała z różnych powodów ;)

Weronika lekarze zalecają spanie na plecach, gdzieś im w badaniach wyszło, że lepiej i chroni przed tzw. śmiercią łożeczkową niby, ja tam nie wiem, wykorzystuję mądrość pokoleniową, mama wczoraj mi powiedziała, że ja i siostra spałyśmy na wielkich puchowych poduchach, razem z puchowymi kołdrami, więc po co mam się martwić jedną płaską poduchą :tak:

... mama wczoraj mi powiedziała, że ja i siostra spałyśmy na wielkich puchowych poduchach, razem z puchowymi kołdrami, więc po co mam się martwić jedną płaską poduchą :tak:

U nas też tak spaliśmy i nic nam nie było :-)

Kakakarolina
to w czym Ola śpi? W jakimś śpiworku, skoro jej niczym nie przykrywasz?

Drobina śpi pod kocykiem. Nigdy jeszcze się nim nie nakryła, mimo że czasem lubi sobie powędrować po łóżku przez sen. Rożka używaliśmy tydzień, śpiworka tym razem w ogóle, bo przy spaniu na brzuchu jakiś jest niewygodny.

Dziewczyny, ja wam opiszę co nam się przytrafiło. Chodzi o kolki a właściwie kropelki na kolki Sab Simplex.
Mój mały właściwie nie ma kolek, więc nie wiem po co dawałam. W instrukcji piszą, żeby 15 kropelek do jedzenia dawać, więc dawałam. Nie widziałam związku między strasznym ulewaniem, chlustaniem wręcz a kropelkami, aż na jakimś forum poczytałam, że dużo mam zauważyło, że właśnie po kropelkach na kolki ich dzieci strasznie ulewają. Zmniejszyłam dawkę, aż w końcu przestałam dawać bo się skończyły i ulewanie też jak ręką odjął.

Ostatnio bylam u znajomej ktora niedawno urodzila i troche ja podpytalam o kosmetyki i mowila ze uzywa Oillatum i oliwke, a zadnych kremow nie uzywa do pupy zeby nie przyzwyczajac skory. poprostu nawilza po kapieli oliwka...Jak myslicie dobrze robi?

Ja wlewam trochę płynu do kąpieli do wanienki i kilka kropel olejku migdałowego. Pupy niczym nie smaruję. Co 2 dzień robię maluchowi masaż i używam do tego olejku migdałowego, niczym innym ciałka nie smaruję. Odparzeń i czerwonej pupy brak.

o, ciekawe z tym na brzuchu spaniem. a te dzieci Wasze pieknosciowe to spia tak na brzuchu plasko czy z pupa do gory jak zaba? (ja nieobeznana w brzuchowym temacie, a chcialabym sprobowac tolke tak ukladac, z tym ze ona w sumie lubi spac na boczkach ;)) i czy pod brzuszkiem musi byc twardo - w sensie materac i przescieradlo? czy na miekkim (ale nie zapadajacym sie) kocyku da rade tak spac?

k8 dzieki za ostrzezenie, mam SS i troche uzywalismy ale juz nie uzywamy!

reklama
Franek do tej pory jak się dobrze zwinie, to ma tyłek wyżej od głowy jak śpi :)
Anielka śpi na materacu powleczonym prześcieradłem, a pod buzią ma tetrę założoną pod brzegi materaca, żeby się nie zwijała. Zdarza jej się ulać, a prześcieradła mam tylko dwa i za często musiałabym je prać, gdybym nie podkładała tetry :)

Do góry