reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

Asia i przez kilka dni zamiast chusteczkami nawilżanymi przemywaj przegotowaną wodą z mydłem, emoliotenem, co tam stosujesz do kąpieli :tak:

reklama
u nas jak dupcia zaczerwieniona, to bepanthen przy każdej zmianie pieluchy, trzeba tylko pamiętać że bepanthen kładzie się na suchą dupcie :tak: do wieczora przeważnie wszystko znika :-)

ja używam różne maści na zmianę, linomag, zwykły alantan, sudocrem też czasem, nie ma "złotego środka" na odparzenie i jeśli coś jednemu dziecku nie pomogło - nie znaczy to że innemu też nie pomoże... wycieram mokrymi chusteczkami ale zawsze przed nałożeniem maści osuszam skórę z tego płynu z chusteczek - ręcznikiem papierowym. dopiero potem maść.

wietrzenie pomaga :) i wacik ze zwykłą wodą też :) jak jest czerwona pupa to zawsze właśnie wodą robię (tzn wszystkie zabrudzenia wycieram mokrą chusteczką a potem zmywam to wodą i suszę papierem i na to maść)

a wiecie co nam się też super sprawdza na czerwoną pupę? krem przeciw odparzeniom nivea baby, dostałam dwa razy próbkę w rossmannie i raz od położnej, mam więc trzy małe tubeczki, zużyłam na razie jedną, powiem wam że świetnie pomaga :)

U nas na szczescie jeszcze odparzen nie ma.Luizce bardzo czesto mimo pielegnacji robilo sie pieluszkowe zapalenie .Nic nie pomagalo tylko woda z mydlem,wietrzenie i masc nivea na odparzenia i tormentiol.Caly czas ich uzywam
Mam problem z faldkami na szyi.Ciagle tam skora jest czerwona.Czasem wyglada tak fatalnie ze musze smarowac tormentiolem.Na drugi dzien juz jest ok

U nas odpukać też odparzeń ani widu, ani słychu. Pampersy stosujemy, zmieniamy co karmienie, czyli co ok. 3 godziny. Za każdym razem wietrzymy dupcię. Używam chusteczek nawilżanych i ewentualnie linomagu, jak jakieś zaczerwienienie się pojawi. Mam nadzieję, że tak zostanie.

Aha, wszystkim dzieciaczkom mającym problemy skórne polecam kąpiel z emolientami. U nas sprawdzają się świetnie. Skórka jest gładka, miękka, dobrze nawilżona, a niczego innego nie stosujemy. Żadnych mydeł, żeli, oliwek czy kremów.
Na twarz od kilku dni stosujemy, za radą pediatry, krem z emolientami, bo strasznie suchą, czerwoną, łuszczącą skórę miała Mania (pewnie po mnie AZS). Jest o niebo lepiej!

reklama
Doti z szyją to ja miałam z Laurka taki problem, bepanthenem smarowaliśmy grubo :tak: uwielbiam tę maść, u nas na każde zaczerwienienie działa magicznie :tak:

Do góry