reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opadanie powieki

Witam, moj synek tez ma problem z opadajaca powieczka, ma tak od urodzenia. Bylismy w Centrum Zdrowia Dziecka, zrobilismy badania dna oka i badania neurologiczne i wszystko jest ok wiec jedynym wyjsciem jest zabieg, I tu mam do Was prośbę polećcie nam gdzie najlepiej taki zabieg wykonac , jakiego lekarza wybrac itp bo ja nawet nie wiem do kogo mam sie z tym zwrocic i gdzie mam sie udac po pomoc dla synka , niektore z Was sa juz po zabiegu i Wasze wrażenia bardzo byly by dla nas pomocne, Przepraszam , jesli moze juz o tym pisalyscie ale musialabym miec duzo czasu , zeby przeczytac cale forum , a teraz nie moge, pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasze dzieciątka

reklama
Witamy nowa mame!
Z suwaczka wnioskuje, ze Twoj synus jest najmlodszym dzieciatkiem wsrod nas. Moja corcia niedlugo konczy roczek, opadajace powieczki ma niestety obie(albo jak twierdza niektorzy lekarze-stety- bedzie latwiej zrobic aby byly rowne)
Na zabieg jestesmy zapisani w kobylnikach k poznania.
Wczesniej odwiedzilismy multum lekarzy m in we wroclawiu, kaliszu, poznaniu, katowicach, wszelkie drogi prowadza albo do polanicy, albo do prof Prosta(niewiem w jakim miescie, nie bylam) albo wlasnie do kobylnik.
Nasza coreczka ma miec robiony zabieg za okolo pol roczku, narazie z wzrokiem na szczescie nic sie nie dzieje. Jestesmy dobrej mysli.

Cieszymy sie ze jestes z nami- zapraszamy do pisania z nami, razem mozemy wiecej. Gdyby nie to forum to nigdy nie trafilabym do dr. Stepniewskiego, bo w internecie procz tego tematu nie ma informacji na ten temat-niestety.

witajcie, to mój pierwszy post na forum. trafiłam tu szukając informacji na temat rodzajów operacji stosowanych przy opadaniu powieki.
mój synek Michał ma ptozę prawego oka od urodzenia. w czerwcu skończył 5 lat, a operacją zaplanowana jest na poniedziałek - będzie miał podwieszaną powieczkę.
oczywiście mam mnóstwo wątpliwości - czy nie za wcześnie, i czemu podwieszanie powieki a nie skrócenie mięśnia - z tego co zdołałam wyczytać, powiekę podwiesza się przy dużej ptozie, kiedy dźwigacz powieki nie funkcjonuje wcale lub prawie wcale, a Michał wcale tej ptozy dużej nie ma, źrenicę zasłania mu minimalnie, większym problemem jest patrzenie do góry... może któraś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat, albo widziała efekty obu operacji - czy mocno się różnią?
pozdrawiam.

witam dwie nowe mamy BASMAMA moja córeczka również ma 5 lat operacji jeszcze nie miała napisz coś więcej gdzie będzie operacje robioną

witam nowe Mamy!!!
olenka123 - ja tu też trafilam jak Klaudia miała jakieś 6-7 miesięcy. No najlepiej by było jakbys przeczytała te starsze posty ;-)
Nasza Klaudia ma 17 miesięcy. Opadanie lewej powieczki od urodzenia. przeszla większość możliwych badać okulistycznych i neurologicznych. 8 października ma operację u prof. prosta w Warszawie. On operuje chyba tylko prywatnie. PROF. Kobus i Wójcicki (polanica zdrój), oraz Stępniewski (kobylniki) operuja na NFZ (ok.1,5 roku oczekiwania, ale i tak pewnie nikt nie podejmie sie operacji półrocznego dziecka). jeżeli dobrze pamiętam 2 mamy operowały u Stępniewskiego, a jedna własnie dziś miala operacje u Prosta. A poza tym Wasz okulista powinien coś Wam podpowiedzieć, bo to on decyduje tak naprawdę o operacji.
do basmama - ja niestety nie wiem jaka jest róznica, kiedy i jaka metodą się operuje. Tu pewnie trzeba zdać sie już na chirurga!

krupka i jak ? mam nadzieje ze wsyztsko OK
my juz po zabiegu ALE przypominam to strasza miala i to bylo wyciecie trzech migdalow naciecie uszu i sciagniecie wody !!!
nie uciekam od was bo my mamy 3 latka dopiero albo juz...

na forum tez trafiłam jak Dagusia miala 6 miesiecy

witam wszytskie nowe mamy :) bedzie razniej :)

Witam. Jestem mamą 18 miesięcznego Jasia, który urodził się z opadającą powieką. Jesteśmy pod kontrolą okulisty i neurologa. Wszystko jest ok. czeka nas tylko operacja, którą będziemy mieć 26 września w szpitalu w Łodzi i będzie ona polegała na podwieszeniu powieki. Bardzo się boję ale niestety Jasio ma zasłonięte ponad połowę źrenicy.

O! o czymś takim jak podwieszenie powieki pierwsze słyszę. I dr Stepniewski i prof. Prost mówili o skróceniu miesnia dzwigacza.

Nasz mały już po - póki c oczko opuchniete i na koncowy efekt bedzie trzeba poczekac. W kazdym razie narkoza za nami i naprawde odetchnelam, bo tego chyba bała sie najbardziej...

Mały ma teraz osłonkę na oku i smarujemy maścią Tobrex. Za 2 tyg. zdjecie szwów i inna maść, ktora ma zapobiec wysuszaniu oka, bo niestety do ok. pół roku oczko w czasie snu moze sie nie domykać. Potem miesnie (ten odp. za dzwiganie i zamykanie powieki) powinny się "dograc i bedzie OK.

reklama
Krupko, dzięki za wiadomości !
Najważniejsze, że zabieg się udał i nie było komplikacji!
Teraz tylko życzę, żeby synuś szybko do siebie doszedł.

Do góry