reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

okolice Jeleniej Góry..

hej kobietki
ja dzisiaj do poludnia prawie tylko lezalam :)
jak tylko zmieniam pozycje to od razu brzuszek mi twardnieje a kilka razy troche zabolalo ...

msdracula > to czekamy na nowinki z wizyty :)
jak tylko bede wiedziala cos nowego to napewno napisze :)
niewiem jak jest z zzo w JG... i nawet sie tym nie interesowalam bo ja chce urodzic naturalnie choc wiem ze bedzie bolec :)
moj znajomy ktory jest lekarzem dlugo ze mna rozmawial o cesarce i zzo i wytlumaczyl mi ze to wcale niejest takie bezpieczne ... zmienilo sie moje podejscie do tych spraw :) wczesniej tak jak wszystkie kobietki myslalam tylko o bolu jaki mnie czeka i sama sie przerazalam..
kazda z nas chcialaby tego uniknac ale uwazam ze to nie jest rozwiazanie .....

mona124 > niewiem co to za polozna byla ale ja jej nawet nie powiedzialam ze mam juz wybrana inna tylko chcialam jakies info o porodach prywatnych no ale widac miala to w nosie hihi

reklama
zuza-anna wiem, że Ty jej nic nie mówiłaś, ja tylko zażartowałam że jej się ścierać nie chciało, bo ktoś inny za to kasę weźmie;-) taka już jest ta nasza służba zdrowia, niestety, nie ma nic za darmochę:-(, nawet dobrego słowa;-)
żartuję, oczywiscie są wyjątki, bo napewno nie wszystkie położne w szpitalu JG są takie, gdybym w to nie wierzyła to napewno wybrałabym już sobie położną;-)

MSDRACULA- ja nie byłam w żadnym sanatorium podczas ciąży- to chyba jakaś pomyłka

Dziewczyny- Frida fajna sprawa, ja sobie kupiłam na allegro dla córci- dużo bezpieczniejsza i bardziej higieniczna niz zwykła gruszka, od której stosowania zresztą teraz się odchodzi. U mnie póki co lezy sobie praktycznie nieużywana bo moja córka na sam jej widok dostawała spazmów. Użyłam jej może ze 4 razy podczas największych katarków, ale mojej Natalce chyba sie nie spodobało;-) Może synuś zaakceptuje;-)
Woda morska jak najbardziej wskazana na wyposażeniu- ekstra do nawilżania noska malucha, ja stosuje stale, nawet bez kataru- wiadomo w zimie powietrze w domu suche jak pieprz.
Sól fizjologiczna fajna sprawa do przemywania oczu noworodka, zwłaszcza jak ropieja lub po prostu po kąpieli.
Z różnych leków polecam Wam jeszcze zakup czopków przeciwgorączkowych dla noworodków- maluszki często reaguja temperaturką na różne sytuacje i czasem warto pomóc zwalczyć wysoką gorączkę.
Koniecznie też zakupcie sobie w sklepie małą buteleczkę spirytusu i dodajcie do niego wody tak by powstał roztwór 70 %- rewelacja do przemywania kikutka po pępku. Ja najpierw używałam nasączanych, dostepnych wszędzie gazików ale pępuch zaczął mocno sie paprać i połozna powiedziała że nic lepszego niz spirytus. Zaczęłam stosować i momentalnie kikucik obsechł. Także polecam:-)
Z innych medykamentów- leki na kolki- ale to dopiero jesli takowe wystąpią. Może uda sie tak że Wasze dzieciaki w ogóle nie będą miały??? Natalka miała może ze 3 razy- zdradzę Wam że najprostszy sposób żeby pomóc takiemu maluchowi to włożyć mu w odbyt końcóweczkę termometru i nacisnąc delikatnie tak by otwór nieco sie poszerzył- po kilku sekundach powinno rozlec sie głośne purkanie:-)Ale uwaga- razem z purkaniem może wylecieć tez kupa- i to pod sporym ciśnieniem więc warto zabezpieczyć się pieluszką żeby nie trzeba było od razu prac wszystkiego naokoło:-D. Ten stary jak świat sposób zdradziła mi moja mama- pielęgniarka. Mamy stosowały go kiedy jeszcze nikt nie wiedział o żadnych lekach na kolki:tak: I w przeciwieństwie do leków- działa natychmiastowo:-D

U mnie dziś od rana- napinanie brzucha i chyba skurcze, ale narazie w mojej skali bólu 1-10 gdzies na 1 więc do szpitala póki co sie nie wybieram:happy2: Czekamy nadal:confused:

Cześć dziewczyny, moja mama ostatnio rozmawiała ze znajomą pielęgniarką która pracowała w szpitalu w jg, mówiła ona że niby wszystkie położne są w porządku i wykonują swoją pracę więc nie ma co panikować i się wyłamywać i płacić .. więc ja się tego będę trzymać, mam nadzieję że trafi mi się jakaś miła Pani :-) A ja dzisiaj znowu parę rzeczy pokupowałam, dziewczyny wiecie jakie czasem fajne rzeczy dla maluszków można kupić tanio w lumpach - naprawdę. np dzisiaj upolowałam fajny kombinezonik za 13 zł i śpiworek do wózka cieplutki za 10 zł. Jestem b zadowolona z dzisiejszych zakupów, niedawno co do domku wróciłam i teraz pełen relaks, czekam na męża który niestety będzie dopiero w nocy!!! ale wytrzymam hihi :-)

Ostatnia edycja:
Al.Szyszkowska dzięki za dobre rady, zwłaszcza te dotyczące kolki;-)
Jejku jak ja będę już w tym tygodniu ciąży co Ty, to bedę siedziała jak na szpilkach i chyba codziennie będzie bolał mnie brzuch ze strachu:tak:
alexandriaa ja też myślę, że nie ma co panikować za wczasu, napewno nie będzie tak źle;-)
W jakich lumpkach znajdujesz takie ciekawostki? bo ja chodziłam po Zabobrzu i jakoś nic nie wyczaiłam, a może pecha miałam;-)

Al. Szyszkowska wielkie dzięki za rady. Ja Fride już kupiłam. Właściwie już większość rzeczy mam prócz tych aptecznych właśnie, przewijaka i szlafroku do szpitala :-) Jejku jak fajnie, już lada dzień urodzisz, mam nadzieję że pochwalisz się maluszkiem :-)

mona124 ja też czasem chodzę i nic "upolować" nie mogę. Dzisiaj dość fajne rzeczy znalazłam w lumpie na Sudeckiej - za Urzędem

alexandriaa na sudecką, to mi nie po drodze;-)raz tam byłam jak wracałam z badań i trochę fajnych rzeczy było, ale wtedy nie szukałam nic dla małej tylko ciuchy ciążowe dla siebie, a tak to buszeję po Zabobrzu:tak:
A po ile kupiłaś ten aspirator, opłaca się zamówić na allegro, czy lepiej w aptece?
Kupiłyście już jakieś ciepłe czapeczki dla maluszków na wyjście ze szpitala. Jaki rozmiar wybrać 38?

A mi Zabobrze nie po drodze chociaż muszę się tam wybrać bo widziałam w gazetce Pepco szlafroki za 50 zł. Aspirator kupiłam za 29,90, na allegro widziałam że są tańsze ale plus przesyłka to w sumie to samo wychodzi.
Ja mam kilka czapeczek cieplejszych ale rozmiar 0-3 m-ce :-)

Dziewczyny trzymajcie jutro kciuki bo mam wizytę o 11, ale dam znać pewnie dopiero po weekendzie co i jak

reklama
hej dziewczyny :)
bylam dzisiaj u kolezanki ktora tez jest w ciazy i ma prawie 2 letnia coreczke - jest pelna energii i urocza :)
niestety jak wrocilam i zamykalam brame garazowa to sie troszke poslizgnelam :( nie upadlam ale szarpnelo mnie delikatnie i cale podbrzusze rozbolalo w momencie... mam nadzieje ze nic sie nie stalo. Malenka sie rusza i bol tez juz troche przechodzi....

Do góry