A tutaj zalety:
Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym (11kcla/100 g), są mniej kaloryczne niż świeże ogórki, bo cukier w nich zawarty w procesie fermentacji został przekształcony w kwas mlekowy. Dodatkowo ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia.
dzięki niewielkiej ilości kalorii ogórki kiszone świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się
są naturalnym probiotykiem
wzmacniają odporność organizmu
oczyszczają organizm
dzięki obecności kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit (wspomaganie trawienia i wchłaniania), wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową
ze względu na zawartość błonnika pokarmowego zapobiegają zaparciom i pozostawiają uczucie sytości na dłużej
dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B
obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca
poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
zapobiegają anemii