reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

reklama
Wiecie laski co przed chwilą zrobiłam? Obudziłam się, myślę sobie zobaczę czy dzisiejszy test będzie ciemniejszy niż wczoraj. Złapałam test z opakowania poszłam siusiu, zrobiłam test no i czekam. Patrzę a tam jakies dziwne te kreski.. No i okazało się, że zrobiłam test owulacyjny 😂 takiego peaka to chyba nawet w owulacje nie mialam😂😂😂
Ooo to moze zamiast testow ciazowych potwierzenie ciazy robic owu...😁😁

Hmmm może dlatego, że Ty brałas ja już przed ciaza? Nie wiem. Moja lekarka powiedziała, że boi się eksperymentować 🤷‍♀️ ale zaraz po ciąży powiedziała że rozpoczniemy leczenie metformina normalnie

Możliwe. Zagłębiłam temat i wiele babeczek z IO jak odstawiały metrformine to nie liczyło się to dobrze. Organizm pewnie już był do niej przyzwyczajony

Powinno Cię bardziej nie przekonywać tłumaczenie zachodnich lekarzy, bo to jest ich teoria off label nie poparta żadnymi badaniami. Polscy i inni przynajmniej są konsekwentni - brak badań, że jest bezpieczne, to nie używamy. Stosowanie metforminy w ciąży jest nowatorskie i na pewno nie jest czymś powszechnym, żeby stwierdzać, że „jesteśmy 100 lat za murzynami”. Z tego co tu dziewczyny z innych krajów piszą nasza medycyna nie jest zła, wręcz przeciwnie, i dziewczyny specjalnie przyjeżdżają tu się leczyć.

Ja ufam mojemu ginekologowi bo gdyby nie on nie miałabym córeczki. On tez jest endokrynologiem

Ja ufam mojemu ginekologowi bo gdyby nie on nie miałabym córeczki. On tez jest endokrynologiem
Ale ja nie mówię, że masz nie ufać, tylko napisałaś, że „tłumaczenie” polskich lekarzy Cię nie przekonuje, to napisałam, że właśnie to ono jest zgodne z tym, że nie ma badan potwierdzających bezpieczność stosowania metforminy w ciąży, a stosowanie metforminy to tzw. terapia off label, niepotwierdzona badaniami. Konsultowałam się w tej sprawie z 3 lekarzami i każdy to podkreślał. Więc jednak logika polskich lekarzy jest spójna jeśli chodzi o to, że brak badań = nie stosujemy.

Powinno Cię bardziej nie przekonywać tłumaczenie zachodnich lekarzy, bo to jest ich teoria off label nie poparta żadnymi badaniami. Polscy i inni przynajmniej są konsekwentni - brak badań, że jest bezpieczne, to nie używamy. Stosowanie metforminy w ciąży jest nowatorskie i na pewno nie jest czymś powszechnym, żeby stwierdzać, że „jesteśmy 100 lat za murzynami”. Z tego co tu dziewczyny z innych krajów piszą nasza medycyna nie jest zła, wręcz przeciwnie, i dziewczyny specjalnie przyjeżdżają tu się leczyć.

Mało tego. Badania nas metformina w ciąży prowadzone są od lat 70 tych.
Do tego profesor R. Dębski apelował wręcz do Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego aby nie rekomendowali odstawienia metforminy w ciąży i sam prowadził i zaleca prowadzenie ciąży na metforminie. Mój ginekolog ma identyczne podejście. A prof Debski był jak dla mnie wielkim autorytetem i mil olbrzymi wiedzę nie tylkk teoretyczna, a także kliniczna

reklama
Do góry