reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

No wiadomo, tylko jak wczoraj policzylismy to nie sa male koszta, za ortopede place 120 zl, tu 280... 400 zl miesiecznie... tragedia... i wez na to zarób...
Wiem właśnie ale strasznie drogo u was . Ja chodziłam do gina w Polsce to mnie kasowal 150zl ze wszystkim samo usg 100 zł a jak przyszłam po receptę to symboliczne 20zl wziął

reklama
Kochana ale pracodawca (po 33 dniach) nie finansuje nam L4 - robi to dalej ZUS. po prostu w dużych firmach płatnikiem dalej zostaje pracodawca a kwotę wypłacaną pracownikowi odlicza od zaliczek socjalnych wpłacanych do ZUS. Pracodawca wychodzi na 0, ZUS na -, kobieta na + bo ma na czas wypłacone wynagrodzenie.
Tak że dzieje się to trochę inną drogą ale dalej nasze L4 finansowane jest z funduszu ubezpieczeń społecznych.
ja wiem... chodzilo mi o to, ze kontrole z Zus odbywaja sie duzo rzadziej, w momencie kiedy pracodawca wyplaca wynagrodzenie chorobowe (a sam pracodawca i tak rozlicza sie z Zus). Moja bratowa pracuje jako kontroler wlasnie w zewnetrznej firmie i zazwyczaj takie duze firmy zatrudniajace powyzej 20 osob same kontroluja badz wynajmuja do tego wlasnie firme zewnetrzna lub zlecaja taka kontrole Zus jesli maja podejrzenia, ze zwolnienie jest wykorzystywane w innych celach niz chorobowych. Zus czescie zaglada z kontrola do pracownikow firm gdzie zatrudniane jest ponizej 20 osob bo bezposrednim wtedy platnikiem jest sam Zus.

No ale jak sie chce zeby ktos sie w koncu normalnie jak czlowiek toba zajął to kasa nie gra roli. 3 miesiace szukalam ratunku z peknieta koscia w nadgarstku. Wszedzie slyszalam ze nic mi nie jest. Dopiero na TK wyszlo wszystko. Z kolanem, a tylko skrecone... uszkodzona łąkotka i więzadla i o ile wszystko powinno byc ok niestety w marcu przyszlego roku artroskopia bo coś mi co jakis czas tam ciagnie.
Wiem właśnie ale strasznie drogo u was . Ja chodziłam do gina w Polsce to mnie kasowal 150zl ze wszystkim samo usg 100 zł a jak przyszłam po receptę to symboliczne 20zl wziął

od nowego roku niestety wszystko poszlo kochana w gore, w tym i cennik ginekologow. Ja 31 grudnia placilam 160zl (konsultacja+usg) a od stycznia juz 200zl. Za to endokrynolog mnie zaskoczyl jeszcze bardziej bo za wizyte z usg tarczycy placilam 100zl a teraz place 150. Niestety wydatki na prywatnych lekarzy to kosmos w Pl choc i tak lepiej tak, niz czekac 2 lata w kolejce na NFZ. Wiec comiesieczne wydatki zwiazane z chorobami badz z sama ciaza to okolo 500zl w gore. Ale faktycznie 300zl to cena spora. Ja te ciaze prowadze prywatnie bo jestem po poronieniu ale nastepna juz raczej prowadzilabym na NFZ, ewentualnie z jakimis wizytami z doskoku prywatnie.

reklama
od nowego roku niestety wszystko poszlo kochana w gore, w tym i cennik ginekologow. Ja 31 grudnia placilam 160zl (konsultacja+usg) a od stycznia juz 200zl. Za to endokrynolog mnie zaskoczyl jeszcze bardziej bo za wizyte z usg tarczycy placilam 100zl a teraz place 150. Niestety wydatki na prywatnych lekarzy to kosmos w Pl choc i tak lepiej tak, niz czekac 2 lata w kolejce na NFZ. Wiec comiesieczne wydatki zwiazane z chorobami badz z sama ciaza to okolo 500zl w gore. Ale faktycznie 300zl to cena spora. Ja te ciaze prowadze prywatnie bo jestem po poronieniu ale nastepna juz raczej prowadzilabym na NFZ, ewentualnie z jakimis wizytami z doskoku prywatnie.
Masakra jak zdzieraja. No właśnie zaczęłam się zastanawiać jak niektóre dziewczyny piszą ile płacą szok . Ale 300zl za wizytę to już jest przegięcie totalne .

Do góry