reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

OGÓRKOWE STARACZKI ZE STAREJ PACZKI [emoji7][emoji173]

reklama
Dziewczyny poszłam ze staraczek jak zaczęły tam przeszkadzać ciążowe rozmowy, dołączyłam do wątku październikowego, ale widzę, że tu też się fajnie dzieje [emoji16] teraz na l4 będę miała mnóstwo wolnego czasu hahaha aż za dużo. Chętnie dołączę, ale przyznam szczerze, że w życiu nie ugotowałam ogórkowej! I co teraz? Przyjmiecie? Dacie sprawdzony przepis?

Tak jak już pisałam, odnosiłam się do dwóch różnych rodzajów zwolnienia (80 i 100%), a nie do przyczyny zwolnienia takiej jak wymioty. Przykładowo ja na L4 z powodu rekonwalescencji po chorobie zakaźnej miałam zalecenia spacerów. Ciekawe jak bym miała to udowodnić jeśli akurat wtedy byłaby kontrola ZUS ;) A przecież robiłam to co kazał lekarz :)
ZUS widzi kod ICD 10. I tak np zwolnienie od psychiatry pod kątem depresji z kodem B - tu wychodzenie z domu, do ludzi, nawet do restauracji jak najbardziej pomaga w odzyskaniu zdrowia więc ZUS nie może tego podważyć.
Tak samo z np złamaną ręką. Pracować się nie da ale żyć normalnie, wychodzić, nawet podróżować tak.
Złe samopoczucie wywołane tarczycą? Wyjazd nad morze jak najbardziej wskazany.
Zwolnienie na R53 (złe samopoczucie i zmęczenie - jest taki kod :)) - przecież tu spacery i zwykła normalna aktywność są wskazane. Nikt nie podważy że przy zmęczeniu i wypaleniu spacery nie pomagają wrócić do zdrowia i kondycji psychicznej.
Ale już zwolnienie od gina na plamienia (albo te najczęstsze „inne dolegliwości ciążowe”) jest dyskusyjne - bo w rozumieniu tego powinno się dużo odpoczywać....

Dziewczyny poszłam ze staraczek jak zaczęły tam przeszkadzać ciążowe rozmowy, dołączyłam do wątku październikowego, ale widzę, że tu też się fajnie dzieje [emoji16] teraz na l4 będę miała mnóstwo wolnego czasu hahaha aż za dużo. Chętnie dołączę, ale przyznam szczerze, że w życiu nie ugotowałam ogórkowej! I co teraz? Przyjmiecie? Dacie sprawdzony przepis?

ja wczoraj kupiłam ogórkową w biedronce ! Pycha :) polecam dla niegotujących :)

ogolnie kochana z tymi kontrolami jest tak, ze Zus kontroluje osoby, ktorym wyplaca swiadczenia. Jesli pracoawca zatrudnia powyzej 20 osob, to prcodawca sam wyplaca chorobowe.

Kochana ale pracodawca (po 33 dniach) nie finansuje nam L4 - robi to dalej ZUS. po prostu w dużych firmach płatnikiem dalej zostaje pracodawca a kwotę wypłacaną pracownikowi odlicza od zaliczek socjalnych wpłacanych do ZUS. Pracodawca wychodzi na 0, ZUS na -, kobieta na + bo ma na czas wypłacone wynagrodzenie.
Tak że dzieje się to trochę inną drogą ale dalej nasze L4 finansowane jest z funduszu ubezpieczeń społecznych.

Tak jak gdzies wczesniej pisalam, cale cisnienie mi wczoraj zeszlo. Jak juz emocje opadly to padlam po prostu :) Wczoraj z tych nerwow wszystkich opierniczalam. Nikomu nie zycze trafienia do takich lekarzy jak ja rano. I kolejny raz przekonalam sie na wlasnej skorze ze nie ma co oszczedzac i lepiej isc prywatnie to sie chociaz czegos dowiesz :) jestem przeszczesliwa juz teraz bo wiem ze wszystko jest ok :)
Gratuluje ci bardzo :) Jak sue z tym czujesz?

usypialam synka jak mąż wszedł do domu. Tolcio usnął, poszłam do męża i mówię że mnie rozkłada... Pytam czy mnie weźmie jutro taką zasmarkaną... Nic nie powiedział tylko się zaśmiał i zrobił herbatkę poziomkową... Kocha.. ale czy dziecko mi zrobi? Nie wiem [emoji848][emoji6]

Zrobi, zrobi [emoji23][emoji23][emoji23]

Dziewczyny myślicie że do gina z myślą o monitoringu iść lepiej w 12-14 dc czy 19? Ostatni mój cykl trwał 39 dni ale teraz mam śluz nagle tydzień szybciej niż wcześniej.

Jak masz śluz płodny już teraz to chyba skończyłaby wczeniej, zeby nie przegapić. Ja zawsze miałam cykle 32 dniowe u owu 18-19 dc a a w ciąży z mała owulacja zaskoczyła mnie 14 dnia

reklama
Do góry