reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

reklama
Nasz rozklad posilkow.
7.150ml. mleka nr3- wiecej nie wypija.
9.30 sniadanko- kanapeczki,jajeczniczka,owsianka albo kaszka
13.Obiad taki jak my albo w wyjatkowych przypadkach sloiczek.
16.Podwieczorek- najczesciej owoce+ herbatnik,albo jogurt i owoce.
18.Kolacja- wtedy czesto zjada obiad z tatusiem.
20.150 ml.Mleczka+ jakis zageszczacz np.kasza manna,kleik,albo troche gotowej kaszki.
Po kazdym posilku dostaje sok albo herbatke owocowa lub ziolowa.
Jak ma ochote to dostaje cos do chrupania miedzy posilkami ale nie nie duzo.

troche ejstem zrozpaczona smakami mojej gwiazdy: nie chce serka bialego, jajka gotowanego, jajecznicy, deserkow ze sliiczka. ona tylko toleruje kanapke z wedlinka lub pasztetem lub pomidorem swieze owoce i pomidory. coraz mniej lubi zup, same drugie dania by jadla.:szok:
zawsze uwazalam, ze jak sie dziecko od malego do roznych smakow przyzwyczai, to bedzie lubialo wszystko. a tu taki maly czlowieczek juz wie co chce, a co mu nie smakuje. wrodzila sie z tym do tatusia, bo ja wszysyko lubie:tak:

Wiecie co aż mi głupio się zapytać a te winogrona podajecie ze skórką bo ja do tej pory zawsze obierałam tą skórkę:zawstydzona/y:? tak samo śliwki i nektarynki ? Tylko się nie śmiać ze mnie ja to dopiero początkująca mama jestem :-D:-D:-D przy kolejnym będzie jak pisała Justyna a przy następnym to pewnie pestki zostawie ;-):-p:laugh2::-D:laugh2::-Dżartowałam aż takich planów nie mam.

ja daje winogrona z pestkami i skorka. jakos sliwki boje sie dawac ze skra, tak i pomidora. boje sie, ze przylgnie do zoladeczka:-(

Nuśka nie obieram skorki ze sliwek, winogron czy nektarynek. Jablka albo sparzam wrzatkiem albo obieram skorke i to samo robie z brzoskwiniami. Ale dzisiaj M zauwalyz ze w kupce Patryka byla skorka z winogrona wiec tak sie zaczelam zastanawiac czy jej czasem nie obierac.

xeone, to raczej normalne, ze w kupce sa takie resztki. ja czesto widze marchewke, pomidora...

julitka robi kupke ok2razow dziennei, chyba ze pojadla duuuzo owockow i ja troche rozwolni:happy:

jedzonko u nas wyglada mniej wiecej tak:

7-7.30 mleko 120-150ml
10-10.30 kanpka z czyms
ok 14obiadek
w miedzyczasie owocki, chrupki, pomidor
17-18 koacja lub powtorka obiadu z tata
20-20.30 180mleka + 6 miarek kaszki

A i z tego wszystkiego jest kupa 3 a czasami nawet 4 razy dziennie co on ma za przemianę materii ale "pojechałam z tematem" na wątku o jedzeniu :zawstydzona/y::-p:-D:laugh2: a tak w ogóle to ile razy dziennie wasze skarby robią kupkę???

Olo robi kupę najczęściej co drugi dzień, czasem zdarza się codziennie, a czasem nawet co 3 dzień:szok: Niestety przez żelazo miewa zaparcia, a kupal jest prawie czarny:baffled: Lekarz mówił, że jeśli mocno się nie męczy przy robieniu kupy, to nie ma się czym martwić. A Igor nadal robi żółciutkie kupy po żelazie???

No to u nas wygląda to tak ostatnio:
6 - 180 mleka+2 miarki kleiku
9 - duża kanapka
12 - owoce świeże lub 190 g gotowca(czasem dodaję miarkę kleiku, bo za rzadkie te owoce są), jak nie zapomnę dodaję 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub raz na ruski rok serek homogenizowany z dodatkiem owoców
15- 80 ml zupy + 190 g drugiego dania (od dziś tylko drugie danie, bo i tak będzie jadł z mojego talerza jak my będziemy jeść obiad ok. 16-17)
18 - 120 ml mleka + 1 miarka kaszki zbożowej + 5 miarek kleiku
Podjada też chrupki(kilkanaście sztuk na dzień), pije herbatę owocową zaparzaną. Bardzo rzadko soczki.

Chciałam przestawić go na 4 porcje dziennie, ale nie umiem tego sensownie rozplanować.:baffled::no:

reklama
no to u nas z posilkami wyglada to tak
06:00 mleczko robie 120 ml z dwoch miarek nie wypija wszystkiego
09:00 kanapeczka, pomidorek, ogoreczek, papryczka, czasem kielbaska, jajecznica badz platki na mleku czy buleczka na mleku (zwyklym)
11:00 swieze owoce do raczki najczesciej winogron bo uwielbia
14:30 obiad jednodaniowy albo zupka albo jakies danie
potem sa znow owoce, badz jogurt z owocami czasem jakis danonek badz monte
no i przed snem mleko 150-180 ml z kleikiem
w nocy woda
w dzien przekaski ciasteczka, herbatniki, paluszki, wafelki, chrupki
pije herbatki kubusie soczki

Do góry