reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

Mateusz też robił mi przez pewien czas zielono-brązowe bobelki,ale bez zatwardzenia, tzn. nie bolał go brzuszek.W zasadzie nie wiem po czym:baffled: Jako deserek zaczęłam dawać samo jabłko (rozluźnia kupkę) i jest git. Poza tym marchew (może dajesz za dużo), banan robią kupkę twardą. Gruszka też jest trochę ciężkostrawna.

reklama
mam pytanie moje drogie Panie:-)
nie wiecie moze w jakiej ksiazce/ulotce (w poradniuku nutrici nie znalazlam) jest taki wykres z zegarem co i kiedy sie daje dziecieciu w cigu dnia? bp przetrzasnelam cala chalupe i nic:crazy:
Moj Stasiu ciut za duzo przybral i nie chce go utuczyc do nastepnego wazenia wiec czuje ze musze skorygowac menu dnia. Poza tym doczytalam ze mleko powinno sie dawac 7 miesieczniemu maluszkowi juz tylko 3 razy. czy kaszka na mleku jest wliczona w ten mleczny posilek?
wiec tak na dzisiaj to wyglada:
3 x 180ml,
1 x obiadek miesny lub niemiesny
1x kaszka
1 x owocki
Jak zmienic to menu? moze z czegos zrezygnowac?kaszke robic na wodzie???
mam rebus:baffled:

Kuba też jest duzy i również powinnam pomysleć o zmiejszeniu porcji bo mam pulpecika w domu, ale jak tu dziecku zmniejszyć czy odebrać od ust butelke jak chce jeść :-:)dry: tak więc nie będę głodziła własnego dziecka trudno mam pulpeta to mam i ciesze się z tego :-) jak zacznie chodzić to spali to wszystko...hmmm co ja mówię Kuba i tak jest już taki tuchliwy, że jestem w 100% pewna, że w przyszłości z wagą będzie oki.

A dzień wygląda tak
3 x 220ml
1 x obiadek teraz gotowany, ale 2 x w tygdoniu podaje mu jakies frykasy ze słoiczka bardzo lubi spagetti :-)
1 x deserek
1 x jogurcik naturalny z owocami
i picie ok 300ml soczku na dzień.

Hruda moim zdaniem Wasz plan żywienia jest jak najbardziej ok i nie bardzo wiem z czego mogła byś zrezygnować:sorry2: jest on praktycznie identyczny z naszym:tak:

Kasiu piszesz że robisz sama obiadki a z jakich warzyw bo ja cały czas mam dylemat czy kupować te z warzywniaka:baffled:

Hurda ja również uważam że nie powinnaś zmniejszać Stasiowi porcji jedzonka,bo przecież chodzi o to żeby dziecko bylo najedzone. :tak:

Asia ja też gotuje Mateuszkowi sama obiadki a warzywa kupuje w sklepie albo korzystam z mrożonek.:happy:

Hruda moim zdaniem Wasz plan żywienia jest jak najbardziej ok i nie bardzo wiem z czego mogła byś zrezygnować:sorry2: jest on praktycznie identyczny z naszym:tak:

Kasiu piszesz że robisz sama obiadki a z jakich warzyw bo ja cały czas mam dylemat czy kupować te z warzywniaka:baffled:

Asiu gotuje z mrożonych warzyw, są to Nasze ogródkowe warzywa zebrane w zeszłym roku :-)

Nie chce na razie kupować w warzywniaku bo ostatnio ogladałam w TV, że nowalijki to najgorsza z mozliwych opcji. Warzywa są ze szklarni i często traktowane różnymi nawozami.

A mytroszke zaszalelismy z hanifka imala w turcji jadla ogorki kiszone, truskawki, rozne rodzaje chleba, liscie zielonej salaty, chalwe i duzo innych "niedozwolonych" pysznosci wszystko dostawala do raczki i ladnie sama wcinala smakowalo jej bardzo

Hurda ja również uważam że nie powinnaś zmniejszać Stasiowi porcji jedzonka,bo przecież chodzi o to żeby dziecko bylo najedzone. :tak:

Asia ja też gotuje Mateuszkowi sama obiadki a warzywa kupuje w sklepie albo korzystam z mrożonek.:happy:
No nie ma opcji zmniejszenia porcji bo i przy obecnych jest placz jak mama zabiera lyzeczke/butle...ale czy podawac dalej 4 razy mleko? czy 3? bo moze za duzo tych mlecznych dan podaje ( 3 x mleko i 1x kaszka na mleku)

reklama
ja podaje
2 razy mleko po 120-150ml
1 raz kaszka na mleku
obiadek miesny lub bezmiesny
owoce na deser
i przekaskido raczki (chrupki, chlebus, marchewka)

Do góry