reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

jak już ugotowałam te wszystkie warzywka i mięsko to do blendera i rozdrabniam, potem do słoiczków po małym ketchupie bądź koncentracie ale nie pakuje do pełna tak 3/4 i zagotowuje a potem jeszcze dla pewności trzymam w lodówce, nie mogę inacej bo wtygodniu to ciezko coś dla nas ugotować a co dopiero takie mini porcje a 2 sprawa jakbym miała gotować w mikro garnku to na bank bym poprzypalała
szkoda klavell że mała ma skaze bo to ci ogranicza przekąski dla niej a może byś upiekła dla niej sama jakieś biszkopty czy ciasteczka a potem takie gotowe wypieki po wystygnięciu do puszki czy słoika i masz zapas na tydzień a może i na 2, popróbuj z przepisami pełno tego w necie bo myślę że zjajek to należałoby białko wyrzucić i ostrożnie z masłem
Tygrysku,a powiedz mi 2 rzeczy: jak długo gotujesz te słoiczki(15min starczy?) i kiedy dodajesz kaszkę manne?

reklama
my tez mamy nowy rozklad dnia:
wariant 1: (pierwsze jedzenie o 4)
4- 180ml mleka
9- 60ml kaszki ryzowej na wodzie+ sloik owocow
11- 180ml mleka
13- sloiczek obiadku
16- 180ml mleka
19- 180ml mleka

wariant 1: (pierwsze karmienie o 6)
6- 210ml mleka
10- 60ml kaszki ryzowej na mleku+ sloik owocow
12- 210ml mleka
14- sloik obiadku
16- herbatka+ 30ml mleka
19- 210ml mleka

w nocy sie nie budzi

nie majandra- zwroc uwage, ze miedzy mlekiem raz jest 6, raz 7 a raz 11 godzin przerwy. sloiczki sa tylko jako przekaski. piotrus sie nimi wogole nie najada. i dzieki temu, ze w dzien je tak jak je w nocy spi 9-11 godzin.
do herbatki i do kaszki dodaje troszke mleka tylko po to, zeby nadrobic to, ze 3x 210ml to za malo. (ma byc 4*180). aha- no i nie zawsze wypija cale mleko. dzisiaj np. wypil 2* 150ml, zjadl sloiczek obiadku i sloiczek sliwek (bez kaszki). dostanie jeszcze herbatke (bawarke ;-)) i o 19 mleko. i ma dosc do rana :tak:.

majandra- nie ma takiej potrzeby. sprawa zreszta wyglada tak, ze musze dac piotrusiowi iles tam mleka dziennie, a on jest "na nogach" tylko 11, czasem 12 godzin/dobe. i w ciagu tych godzin musze sie zmiescic z wszystkimi posilkami. jesli mu bede zageszczala sloiczki to musialabym ograniczyc mu mleko bo chcac dawac mu nadal tyle porcji ile potrzebuje wyhodowalabym malego grubaska. a tak moj maluszek od urodzenia jedzie idealnie na 50 centylu :-D.

gabis koniecznie zdradz mi przepis na budyn wlasnej roboty!

A moja ma tak:

-gdy wstaje mleczko 200ml
-po 10 rano - 5 lyzeczek kaszki z woda(papka) plus herbatka koperkowa do popicia
-12 przecierek warzywny lub miesny plus do popicia woda
-14 mleczko 200ml
-18 mleczko 200ml plus czasem jakis owocek, jesli nie zrobila wczesniej kupci
-21 mleczko 200ml, ale od dzis zaczne wsypywac tam 2 lyzeczki kaszki manny (mozna, prawda?)

Mysle, ze taki uklad starczy jej na jakies 3 miesiace, potem znow zmiany.
A spi od 21(zaraz po mleczku) do 7-8 rano nieprzerwanie. Mi to nie odpowiada, bo kocham spac, wiec czesto rozbudzam ja o 6:30 na mleczko i wtedy usypia wraz ze mna do 9-10 :)

larcia nic prostrzego.Zagotowujesz 150ml mleka modyfikowanego i dodajesz maki ziemniaczanej,trzeba caly czas mieszac.Mozna podac z bananem lub jabuszkiem,albo malinkami.Mniam.

reklama
Wlasnie tak sobie patrze na te wasze jadlospisy i u mnie wyglada podobnie a tym ze ja kszke robie zawsze na mleku, a wy, widze, na wodzie...?
7.oo - mleko 180ml + kleik
9.3o - kszka na mleku 150ml
13.oo - sloiczek zupki + puree ryzowe
15.3o - mleko 150 ml + kleik
17.oo - słoiczek owocow
19.oo - mleko 180ml + kleik

Do góry