reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

Majandra - wydaje mi sie ze z tym pluciem to chyba wszystkie nas to czeka:baffled:...taki etap przechodza male glomodorki...a Macius moze nie glodny skoro wybrzydza warzywkami? Moze zmien mu pory konsumpcji?
Gabdis - pozwole sobie Cie pomolestowac :-Dw kwestii sloiczkow w UK...bo jade na miesiac i musze wiedziec co zabrac a czego sie spodziewac.!
1.Czy maja jakies normalne rodzaje np ziemniaczek ze szpinakiem po 5 m-cy czy tylko Lasagne i Fish&Chips?
2.Czy znajde tam kleik ryzowy i kukurydziany do zageszczania mleka?
3.Jakich firm mleko nr 2 znajde?
4.Czy sa kaszki z owocami?
5. No i twoje wykorzystanie nie-polskich warzywek bardzo mnie zaintrygowalo np slodki ziemniak i cos..butter..? jakby dynia?
Bede wdzieczna za odpowiedzi ale oczywiscie jesli mozesz, orientujesz sie i czy masz chec..jeslie nie, spoko.:-)Wysle meza do Tesco na rekonesans..ale bedzie chyba "zagubiony w akcji":-D:-D:-D

reklama
To takim malym dzieciaczkom mozna dawac chrupki ??? Nie udlawia sie??? Ja dzisiaj nabylam caly wor warzyw z gospodarstwa ekologicznego i jutro bede gotowac zupke , jak dlugo moge trzymac takie zupki w zamrazalniku (takim przylodowkowym ,chyba do -13).Czy mogę zamrazac te zupki w woreczkach na pokarm (mama przywiozla mi takich ze sto ze stanow a ja nie odciagam bo nie mam takiej potrzeby)Dzisiaj kolejny sukces Zuzanka zjadla ponad polowe sloiczka marchewki z ziemniaczkiem z hippa i byla nawet calkiem zadowolona.Tylko troche sie martwie bo tak jak gdyby mleka mam mniej , az strach pomyslec bo przeciez ona nie umie pic z butelki....

Hruda Jesli chodzi o danie ze sloiczka to najczesciej kupujemy Hippa potem Heinza i Cow&Gate.
klavell lepiej dodaj po rozmrozeniu.

A ja juz wprowadzilam gluten w postaci kaszkii manny.Gotuje jedna lyzeczke kaszki na wodzie,przelewam do butelki czekam az przestygnie i dodaje mleczko.

widze że mój sposób na gluten w postaci kaszy manny się sprawdza ja tak podaje już od stycznia czasem sobie odpuszczam jak nie mam czasu skupić się na ugotowaniu (nie umiem takich małch ilści gotować zawsze przypale i dlatego juz stoje przy garnku heheheheh)

co do chrupków kukurydzianych to jak ma się tym udławić skoro to pod wpływem śliny się rozpuszcza, a i są takie duże chrupy które ładnie trzymają się rączki i patrzcie żeby nie były solone po co już przyzwyczajać maluchów do słonego jeszcze się nauczą

Klavell ja ewentualnie zagęszczam zupki dopiero przed samym podaniem i tak to racej należy robić i idąc za twoim przykładem jak wczoraj gotowałam małej zupe na cały tydzień to porzdzielałam warzywka i mięsko na różne warianty a gotowałam to w jednym garnku wszystko a to co zostało doprawiłąm i zrobiłam zupe krem dla nas a gotowałam małego pora, parchew pietruche i bukiet warzyw z hortexu (brokół i kalafior i marchew) do tego ziemniaczek i pierś i mała ma zestaw 7 słoiczków o róznych smaczkach i jeszcze coś podałam małej wczorj odrobinke pęczaku wraz z warzywkami i ten pęczak się nie zmiksował ale o dziwo Wiki smakowało i się nie ksztusiła więc git (Szymek się wszystkim dławił nawet biszkoptem)
co do przekąsek to my już wcinamy biszkopty i herbatniki i wszystkie takie maślane ciasteczka
no i wczoraj też w ramach eksperymentu podałam małej pół słoiczka bobovity jabłko, banan i chyba brzoskwinia z pogniecionym makaronem (jak je same owocki to zaraz chce mleka) i też jadła ze smakiem
tak na marginesie to wydaje mi się że Wiki uwielbia nowości bo jak jej podaje coś co już kilka razy jadła np tą samą kaszke z malinami czy znów ten sam smak zupy czy jak zwykle jabłko z kleikiem to pluje i piszczy a jak jest coś nowego to je w skupieniu
np dziś ta znudzoną kaszkę malinową polałam odrobiną danio i cała porcja znikneła z miseczki więc sama sobie podnoszę poprzeczkę w karmieniu małej bo kiedyś mi się skończą pomysły ehhehe

My jako przekaski to tylko chrupki kukurydziane chcialabym podawac ciasteczka i biszkopciki czy nawet sucharki ale nie moge bo we wszystkim jest sproszkowane mleko:((((

Tygrysku kupuję Twoj patent na gotowanie dla dziecka na 7 dni, wyjaw mi jeszcze jak to przechowujesz? Wekujesz, zamrazasz? Rozdrabniasz przed zawekowaniem/mrożeniem czy przed podaniem?

jak już ugotowałam te wszystkie warzywka i mięsko to do blendera i rozdrabniam, potem do słoiczków po małym ketchupie bądź koncentracie ale nie pakuje do pełna tak 3/4 i zagotowuje a potem jeszcze dla pewności trzymam w lodówce, nie mogę inacej bo wtygodniu to ciezko coś dla nas ugotować a co dopiero takie mini porcje a 2 sprawa jakbym miała gotować w mikro garnku to na bank bym poprzypalała
szkoda klavell że mała ma skaze bo to ci ogranicza przekąski dla niej a może byś upiekła dla niej sama jakieś biszkopty czy ciasteczka a potem takie gotowe wypieki po wystygnięciu do puszki czy słoika i masz zapas na tydzień a może i na 2, popróbuj z przepisami pełno tego w necie bo myślę że zjajek to należałoby białko wyrzucić i ostrożnie z masłem

TYGRYSKU a ty juz gotujesz zupki razem z mieskiem czy osobno warzywka i osobno miesko bo ja sie tak zastaawiam od kiedy moge gotowac wszystko razem i jeszcze jedno DZIEWCZYNY ile dajecie mieska do jednej porcj zupki lyzke, lyzeczke czy ile???

Z tym mieskiem to chyba nie pomoge bo jestesmy na etapie warzywek(ale slyszalam ze lyzeczke).Ja dzisiaj ugotowalam malej zupke z ziemniaczkow , marchewki ,pasternaku i oliwy z oliwek i "wciagnela "calo miseczke, ale nie wiem czy nie przesadzilam z ta oliwa ile wy dajecie?

LUANDZIA oliwy daje jedna lyzeczke mala
A co do przepisu na te biszkopciki to moze ktoras z was wie jak je zrobic ATRU twoj synek starszy mial skaze jakie ty mu przekaski podawalas oprocz chrupkow kukurydianych i co teraz zamierzasz Tymkowi dawac???

reklama
klavel ja wszystko robie na oko i raz tego mięska jest mniej raz więcej, czasem gotuje osobno czasem razem totoalny brak konsekwencji i zasad
dziś mała pałaszaowała rogalika drozdzowego z konfiturą porzeczkową z czarnych porzeczek i jej smakowało zobaczymy jak brzusio to przyjmie ale raczej co jej podajemy oprócz cytrusów i kakao to jest git

Do góry