reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

Carioca - a ja za to przejrzałam dziś moje słoiczki i się załamałam, bo większość nawet obiadków ma w składzie sok z białych winogron, a mój Tymek do dzisiaj ma problemy żołądkowe po tym, jak mu zaserwowałam soczek z winogron Gerbera:baffled::wściekła/y:

Ciekawe, czy po tych obiadkach też będzie miał takie jazdy... Zresztą sama już nie wiem, czy mu je zacząć podawać, czy poczekać. :unsure:

reklama
Atruviell, lepiej poczekaj zanim dasz mu te obiadki z sokiem winogronowym. Niech mu całkiem to przejdzie i jeszcze z tydzień poczekaj, a potem daj mu takiego obiadku ze 3 łyżeczki i obserwuj.

Carioca chce zaczac pomalu podawac ale nie tak calego do raczzki tylko np zrobic kaszke z owocami i rozkruszyc w tym wlasnie sucharka takjak tu sa deserki od 4 miesiecy np jablko banan i sucharek tylko nie umie znalesc sucharkow bez mleka w proszku...tak calego bym jej nie dala bo wiem ze nie dala raby by go zjesc...
ATRU poczekaj moze jeszcze troszke z tymi obiadkami co zawieraja sok winogronowy daj za jakis czas odrobine sprobowac...

Atru - moj Stachu dzieki Bogu na winogrona dobrze reaguje. Humane dostaje juz 4 tydzien i jakos tez bez rewelacji, okrąglutki sie zrobil. Dzis dostal male wysypki na jednym policzku ale podejzewam, ze to kontaktowe od sweterka mojego taty. A co się małemu robilo po winogronkach? Kupki rzadsze pisalas ostatnio mial - to od tego?
Klaviel - a u nas nie ma takich deserków, taki pogryzajki rozne dla dzieci to sie troche pozniej prowadza, o ile sie nie myle to deserki narazie tylko jako przeciery. To juz te deserki u Was tez glutenem?
Majandra - i jak tam Macius po glutenie? Pod jaką postacią dostał?

Dzis Stachu wtranżolił swoje pierwsze mięsko!

Carioca - chyba od winogron, a raczej od soczku winogronowego z rumiankiem i koprem włoskim firmy Gerber. Jak tylko mu dałam (niewiele zresztą i to rozcieńczony z wodą) zaczął strasznie pierdzieć. Myślę sobie, ok, przecież tam jest koper włoski, dlatego go gazuje i na drugi dzień dałam mu jeszcze dwa razy niewielkie porcyjki tego samego soczku. No i tej samej nocy zrobił dwie rzadkie kupy, dalej pierdział strasznie i miał wzdęty brzuszek. Następnej nocy zrobił dwie takie same kupy, trzeciej już jedną. Wczoraj w nocy nie było żadnej kupy i dziś także. Dzisiaj też o wiele mniej pryka. Może też to była reakcja na Nutramigen, przecież organizm dziecka mógł w ten sposób zareagować na zmianę mleka. Być może potrzebował trochę czasu, aby przestawić się z sojowego na takie paskudztwo, jak Nutramigen. No i trzecia rzecz - Ruda-Iza kiedyś pisała, że rzadkie kupy zdarzają się po Nutritionie, preparacie zagęszczającym mlekiem. Niestety, nie napisała nic więcej, więc nie wiem z jakiego powodu. Natomiast jeśli chodzi o winogrona, to już mój starszy syn Kuba, strasznie źle na nie reagował.W zasadzie dopiero po roku czasu jakoś zaczął je tolerować.

Carioca, gluten Maciuś dostaje w kaszce mannej. Do kaszki bananowej dodaje 2 płaskie łyżeczki mannej/manny(?). Tak jak zalecają w poradniku Bobovity. Jak na razie żadnego uczulenia. Policzki ma wysypane,ale to już od jakiś 2 tygodni, pewnie przez ząbki, bo wszystko inne wykluczyłam.

ja mam pytanie czy moge podawac hanifce kaszke dwa razy dziennie np rano kaszka ryzowa z jakimis owocami a wieczorem np kleik ryzowy czy jakas inna kaszka smakowa...czy raczej lepiej podawac kaszke raz dziennie...

Ja cały czas mam wątpliwości co do tak wczesnego wprowadzania glutenu. Po pierwsze nie jest to zgodne ze stanowiskiem światowej organizacji zdrowia, która zaleca wyłączne karmienie piersią do ukończenia 6. miesiąca życia, a wg nowego schematu pierwszy przecier jarzynowy z dodatkiem kaszki manny należy wprowadzić nie wcześniej niż w 5 i nie później niż w 6. miesiącu (w przypadku karmienia piersią). Poza tym czas wprowadzenia glutenu do żywienia niemowląt jest przedmiotem badań od kilku lat i wciąż jest na tyle dyskusyjny, że WHO i kilka innych organizacji nadal zalecają stare metody:baffled: I bądź tu człowieku mądry. Chyba jeszcze wstrzymam się z tym glutenem...

Klavell, to zależy ile podajesz rano. Ja podaje 2 razy dziennie, ale razem wychodzi tego 15-20 g suchej kaszki. Na opakowaniu Bobovity zalecają 45 g dziennie.

Shinead, no właśnie ponieważ są tak różne stanowiska co do glutenu, stwierdziłam, że jedno z nich trzeba wybrać. A że u nas w rodzinie mało alergików to zaryzykowałam bez obaw.

reklama
W mini przewodniku po produktach Hippa jest informacja, że nastąpiła zmiana zalecenia wiekowego, a dokładnie obniżenia. Według tego zalecenia czekoladę i jogurt wprowadzamy po 6. miesiącu:szok: Chyba poszaleli.:wściekła/y:

Do góry