reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

Izabela, myślę, że Maciek nie musiałby od razu po pobudce dostawać jeść, ale na pewno nie przeszłoby coś takiego, jak u Piotrka, że po pobudce dostaje 60 ml mleka:-D, a dopiero po 2 godzinach śniadanie. Spróbujemy przesunąć mleko o pół godziny. Jak tak siedzę i kombinuję to ciężko by mi było zostać przy 2 porcjach mleka jak chcę dawać też owoce i jogurt naturalny (zapomniałam Ci napisać wcześniej). Na kolacje dostaje nabiał: serek wiejski. Dużo nabiału je. Może za dużo:baffled:
To może tak nam się uda:
6:30 - mleko (210 ml - więcej nie wchodzi)
10:00 - owoc (już się boję:-D:szok:)
12:30 - jogurt lub mleko 180 ml lub kanapka z jajkiem
15:30 - obiad
17:00 - owoc
18:00 - serek wiejski
Powinno się udać:tak:
Dzięki za pomoc.:-)

reklama
Majandra ,Iza a dajecie chłopakom soki bo mi lekarka powiedziała że ona wcale nie są zdrowe i powodują właśnie że dzieci mają problemy z wagą i generalnie najnowsze zalecenia są takie żeby je wyelimonować z diety dzieci i zastąpić owocami a do picia wodą

Luandzia, nie daję soków, parę razy dałam, jak był mniejszy, kiedyś lubił, teraz nawet do ust nie weźmie. Czasem pije samą wodę (np. w nocy), ale głównie herbatę owocową z suszu.

daje soki rozcienczone z woda. w sumie wypija moze 50 ml soku- reszta to woda. w lecie dawalam tylko wode. niestety zrobilam kilka dni przerwy i od tamtej pory woda nie wchodzi. no chyba, ze ktos pije to maly oczywiscie tez musi lyka ze szklanki zrobic.
ogolnie nie mam kompleksow na temat wagi mojego dziecka. mysle, ze nie jest zle. jest na 75 centylu wiec otyly raczej nie jest. od urodzenia wyglada tak jak wyglada (teraz jest nawet chudszy), nawet na samej piersi, kiedy nie dostawal zadnych sokow czy kalorycznych kaszek, tez byl taki. moj M byl strasznie gruby jako male dziecko a do szkoly szedl juz z niedowaga wiec jeszcze wszystko przed nami :tak:

Wydaje mi się że za dużo :sorry2: nabiał strasznie napycha z tego co się dowiadywałam (u kilku lekarzy) to wystarczy rano np owsianka na mleku jakiś jogurt i np trochę białego sera i to nie codziennie :sorry2: podobno bardzo dużo dzieci jest przebiałkowanych
piotrus dostaje codziennie 300ml mleka (w roznej postaci), czasem wiecej jak na sniadanie dostaje owsianke lub grysik. zdaza sie to jednak bardzo rzadko bo rano wole mu dac kanapki- wtedy chociaz mam chwile dla siebie bo smyk zajmuje sie sam soba ;-)

Majandra ,Iza a dajecie chłopakom soki bo mi lekarka powiedziała że ona wcale nie są zdrowe i powodują właśnie że dzieci mają problemy z wagą i generalnie najnowsze zalecenia są takie żeby je wyelimonować z diety dzieci i zastąpić owocami a do picia wodą
Ja daje tylko te bez cukru + woda. Stas pije 300ml. Traktuje je jak porcje owocow. Nie wiem co w tych sokach bez cukru moze byc niezdrowego co sie lekarzom niepodoba?:confused:
:baffled:

Jak sie gotuje owsianke na mleku?:szok::zawstydzona/y:
Pytam sie bo moze czasem Staskowi zrobie...ale nie mam pojecia bo niecierpie mleka i nigdy nie gotowalam ale wiem ze kipi:sorry2:..to jak ugotowac zeby platki zmiekly a mleko nie wypipilalo? i jakie mleko?1 2 3 % tluszczu, z kartonika czy jakie? te od krowy u mnie mieszczucha odpada:baffled:

no wiesz, w porownaniu do zuzi to chyba jest :dry::-D ale spoko. pamietam jak bylam u ciebie pierwszy raz i byla tam tez twoja kuzynka z synkiem, ktory mial rok i chyba 4 miesiace. piotrek byl prawie jego wzrostu i ogolnie byl tak duzy jak on a mial dopiero 8 miesiecy. moje dziecko jest po prostu duze i tyle. i spoko :tak: tylko to podnoszenie...

reklama
Jak sie gotuje owsianke na mleku?:szok::zawstydzona/y:
Pytam sie bo moze czasem Staskowi zrobie...ale nie mam pojecia bo niecierpie mleka i nigdy nie gotowalam ale wiem ze kipi:sorry2:..to jak ugotowac zeby platki zmiekly a mleko nie wypipilalo? i jakie mleko?1 2 3 % tluszczu, z kartonika czy jakie? te od krowy u mnie mieszczucha odpada:baffled:
ja daje ta gotowa z bobovity bo tez nie wiem jak ugotowac. i nie wiem jak robicie lane kluski na mleku! mi ostatnio wyszla breja, ktora piotrek oczywiscie zjadl ale bez smaku.

Do góry