reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

A ja wlasnie Hippa sie troche boje,bo oni wprowadzaja za wczesnie niektore warzywa i owoce. Nawet tych jagod sie boje z Bobovity. To podam na koncu testowania "sloiczkow od 4. miesiaca".

reklama
Ej, nie bójcie się słoiczków. Mój Kuba do końca 1 roku życia jadł słoiczki różnych firm i nigdy nic mu nie było (ja nie miałam warunków do przygotowywania mu domowych posiłków). To nie prawda, że określona firma uczula. Uczulają poszczególne składniki w przypadku, kiedy maluch jest na nie nadwrażliwy (niekoniecznie warzywa czy owoce ale np. jakiś dodatek). Słoiczki są bezpieczne, bo ich produkcja przebiega pod specjalnym nadzorem. Jedyne, do czego mogę się przyczepić, to ich cena. Strasznie nadwyrężają domowy budżet.
U nas najczęściej pojawiała się Bobo-vita, bo i najtańsza i najszerszy wybór. Nic nigdy Kuby nie uczuliło, poza winogronami, ale on źle je tolerował bez względu na formę podania (sok, słoiczek czy świeże) czy firmę.
Przy Tymku też zacznę od słoiczków, zanim nie zacznie się sezon działkowy i nie będę miała dostępu do świeżych i ekologicznych warzyw i owoców.

Dzis hanifk ostala pierwszy raz brokuly...i zjadla caly sloiczek maly bardzo jej smakowaly a ja myslalam ze nie zje ze bedzie plula ja uwielbiam brokuly ale gdy skosztowalam te ze sloiczka gerbera to myslama ze zwroce takie wstretne one byly i tak brzydko pachnialy fuj ale mala wszamala ladnie wszystko...
dziewczyny czy wy podajecie zieciaczka soczki bo ja hanifce nie daje mala dostaje tylko herbatki ziolowe lub jablkowo melisowa a wczora gadalam z kolezanka i ta o malo mnie zywcem nie zjadla jak uslyszala ze mala nie pije soczkow powiedziala ze hanifka ma juz 5 miesiecy i powinna a nawet musi pic soczki ze to witaminki itp itd ja wiem ze witamink ale mala dostaje dziennie owoc kaszki owocowe obiadki ...

Klavell ja raz dziennie robię Patrykowi sok z jablka i marchewki - pije 150 ml i gdybym mu dala wiecej to pewnie by wszamal :-). Strasznie mu smakuje ten soczek i ma od niego taka ladna buzke

Ja mialam podobne rozterki bo moj Stachu,co prawda,pil soczek lub herbatke ale po chwili calosc zwracal. Pediatra wytlumaczyla mi ze tak male dziecko nie potrzebuje napojow i nie nalezy porownywac jego potrzeb do potrzeb doroslego. Zaladeczek bobasa jest takich rozmiarow ze ledwo pomiesci te kaszki, warzywka/owoce i mleko. A przeciez w tym wszystkim jest cala masa witamin...ja bym nie przejmowala sie uwagami kolezanki.:-)

Można dać soczek, taki specjalny dla niemowląt. Tylko trzeba pamiętać, że soczki w diecie maluszka mogą zaburzać apetyt (bo malec "naje" się soczkiem i potem może odmówić mleczka), a także powodować biegunkę (głównie soczki jabłuszkowe, dlatego zaleca się rozcieńczać taki soczek wodą przegotowaną). Teoretycznie najbezpieczniejsze są soczki z białego winogrona, chociaż mój Kuba nie tolerował tego owocu, jak tylko w czymś było trochę winogron (a dodaje się go do niektórych deserków, zupek, obiadków itp.) to od razu był śluz w kupie i ból brzuszka.

Dla wyjasnienia - ja daje Patrykowi soczek dlatego ze nie robil kupek nawet po tydzien i lekarz zalecil mi wprowadzic mu do diety sok z jablka i marchewki. Teraz kupki sa co dzien :-)

Dziewczyny hanifka konczy 5 miesiac w zwiazku tym hce pomalu zaczac jej sama gotowac mniej wiecej wiem juz jakie warzywka i owoce lub wiem ze nic ja nie uczula wiec tak sobie stwierdzilam ze juz czas...w zwiazku tym mam pare pytan do mam ktore pichca same swoim pociecha miedzy innmi do Tygryska bo ona chyba od samego poczatku sama gotuje Wikusi
1. jak bede gotowala zupke to mam amiar ugotowac jej wiecej czy moge ja normalnie poporcjowac do sloiczkow czy woreczkow i zamrozic???
2. Ile taka zupka moze byc w zamrazalce i jak ja potem odgrzac zagotowac czy tylko podgrzac?
3. Czy moge gotowac i miksowac hanifce mrozonki ze sklepu np. brokul czy groszek z marchewka czy w ogole moge podawac groszek lub mrozone owoce jagody itp.
4. Jak powinnam ugotowac wiecej zupki np z 0,5 litra wody to ile powinnam dac warzyw i jakie...ile oliwy dac do zupki i czy zostawic ja taka nieprzyprawiona plona czy moge ja posolic odrobinke??? i jak juz sie ugotuje wywar to co dalej wszystko razem zmiksowac czy tylko warzywa osobno???
5. czy dzieci 5 miesieczne moga jesc juz jakies miesko jak tak to jakie i jak przyzadzone???

6. Jak przyzadzic takiemu malenstwu szpinak??? mam w zamrazalce mrozony czy taki sie nadaje???

7. Co procz zupek moge jeszcze hanifce podawac na obiadek

Wiem ze niektore pytania moga wam sie wydac glupie czy oczywiste, ale da mnie to naprawde czyrna magia gotowac niemowlakowi...a lepiej pytac niz popelnic jakis blad gafe bo kto pyta nie bladzi...hih...

Oj dziewczyny z ceny sloiczkow w Pl w porownaniu do zarobkow sa naprawde przesadzone. W Stanach w przeliczeniu na dolary sloiczki sa tansze niz w PL i gotowanie w domu jak kupowalam ekologiczna marchew i inne skladniki wychodzilo mi duzo drozej niz sloiczek.

Bylam wczoraj u fotografa, Julia ma przepiekne zdjecia. Niestety nie moge ich wkleic w galerii. W sumie to nawet nie tak duzo zaplacilismy bo mialam spora znizke. A zdcjecia beda w formacie 25x32cm.

reklama
Klavell, poszukaj w necie przepisow dla dzieci. Z mrozonek chyba mozesz gotowac z tym ze swieze warzywa maja wieciej witamin. Od pediatry dostalam broszurke zeby nie podawac dziecim posilkow z kupowanych :marchwi, burakow,szpinaku poniewaz moga zawierac chemikalia prowadzace do anemii i bezpieczniej podawac te zesloiczkow lub kupowac z upraw ekologicznych.

Do góry