reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

Asiek, to Julka je tylko mleko??

julitka nie ma az tak regularnych posilkow. godziny zaleza od pory wstania i drzemek. mleko tylko na noc i w nocy,a czasem jescze rano. potem sniadanko z kromeczki chlebka lub deserku owocowego ze sloiczka. potem na przekaske placuszek , jakis owocek, potem obiadek i znow przed wieczorem deserek lub chlebek

reklama
wiadomo nie od dzis ze ja lece schematem :tak: a tam napisane jest ze dziecko w wieku Juli powinno zjadac 3 posiłki mleczne no i u nas tak jest oprócz tego obiadek i owoce czyli deserek no i soczki:-D julia praktycznie nie podjada miedzy posiłkami poniweaz nie ma takiej potrzeby tzn nie jest ona głodna, wiecie ona do szczuplutkich dzieci nie nalezy wiec nie chce jej przekarmiac...

a co do godzin karmienia to taki mamy rytm dnia :tak::tak: dzien w dzien tak samo (ewentualny poslizg 20mni:-D) ale przerwy miedzy posilkami wynosza zawsze 3godz jakby znała sie na zegarku:-):-)

Asiek, ja też wg schematu, a tak naprawdę to gorzej, bo wciąż nie podałam białka, jogurt dopiero ze 2 razy, glutenu unikam, choć czasem dodam 1 łyżeczkę manny. A Maciuś je tak:
5:30/6:00 - 150 ml mleka z 1 miarką kaszki (od jutra nie daję kaszki do mleka)
9:00/9:30 - kaszka na gęsto
12:30/13:00 - owoce z ryżem (od wczoraj, bo do tej pory to samo co o 9:00)
15:30/16:00 - 130 g obiadku z mięskiem (czasem dodam żółtko)
19:00/19:15 - kaszka na gęsto

Maciuś podjada tylko wafle ryżowe, ok. 2 dziennie.

ja nie uważam że to gorzej:tak::tak:
ale każda mama ma swoją wizję i ma do tego prawo:-)
ja jogurtu też jeszcze nie podaje, myślę że wstrzymam się jeszcze z 2 tyg ....
z glutenem też jestem ostrożna :happy2: chodz Julia jada czasem chlebek i nie widzę żeby jej coś było:sorry::sorry:

Asiek, ja też wg schematu, a tak naprawdę to gorzej, bo wciąż nie podałam białka, jogurt dopiero ze 2 razy, glutenu unikam, choć czasem dodam 1 łyżeczkę manny. A Maciuś je tak:
5:30/6:00 - 150 ml mleka z 1 miarką kaszki (od jutra nie daję kaszki do mleka)
9:00/9:30 - kaszka na gęsto
12:30/13:00 - owoce z ryżem (od wczoraj, bo do tej pory to samo co o 9:00)
15:30/16:00 - 130 g obiadku z mięskiem (czasem dodam żółtko)
19:00/19:15 - kaszka na gęsto

Maciuś podjada tylko wafle ryżowe, ok. 2 dziennie.
Mnie sie wydaje ze za malo mu dajesz owocow swiezych i warzyw a za duzo kaszek czyli weglowodanow ( kaszki, ryz, kaszka na gesto)
u nas jest tak:
7:00 - 210 mleka 2R
11:00 - chlebek z maslem i wedlinka ( od jutra!) lub pomidorkiem
lub kaszka mleczna lub bezmleczna (owsianka lub wielozbozowa lub ryzowa) ze swiezymi owocami
15:00 - obiadek miesny lub tylko warzywny
17:00 - owoce + jogurt lub chudy twarozek lub same owoce
19:00 - 210 mleka 2R

Wy nie wprowadziłyście białka a ja mam problem z zóltkiem nie mówiąc o białku AAAAA
ten skodur mały normalnie jakby miał rendgen w buzi jak poczuje jajko to pluje na kilometr i w zasadzie podaje mu zupce bo inaczej nie da rady :(

A ostanio Kubala jada tylko 2 posiłki mleczne rano i przed spaniem po południu nie ma ochoty bo ma chęc na inne spakołyki :)

Mnie sie wydaje ze za malo mu dajesz owocow swiezych i warzyw a za duzo kaszek czyli weglowodanow ( kaszki, ryz, kaszka na gesto)
Tak, masz rację. Staram się to zmienić. Zmniejszam mu ilość kaszki, a zwiększam owoców. A co do warzyw to Maciuś zjadał już 200 g obiadku, ale ostatnio pluł pod koniec, więc daję 130 g. Przy tej ilości ostatnie 2 łyżeczki mu ledwo wchodzą, więc na razie nie zwiększam. Strasznie dużo kłopotu sprawia mi żywienie Maciusia. Chciałabym, aby odżywiał się zdrowo i ciekawie, ale to nie jest takie łatwe. A może ja za mało się wysilam. Przyznam, że łatwiej jest przygotować kaszkę niż jakiś bardziej urozmaicony posiłek. A tak naprawdę to ja muszę zmienić swój sposób żywienia, to i Maciuś będzie lepiej jadał, bo u nas nie codziennie są warzywa i owoce:sorry2::zawstydzona/y:

Hruda, przedyskutowałam właśnie sprawę z mężem i doszliśmy do takich wniosków:
5:30 - mleko
9:00 - kaszka na gęsto ze świeżym owocem lub chlebek z masełkiem i pomidorkiem - to dla nas całkowita nowość, tzn. w takiej postaci
12:30 - zupka warzywna
14:00 - owoce ze słoiczka z jogurtem
16:00 - obiadek z mięskiem (i żółtkiem)
19:00 - kaszka na gęsto
Co Ty o tym sądzisz? Jestem otwarta na krytykę:tak::-) Nie za dużo tych posiłków?

reklama
Hruda, przedyskutowałam właśnie sprawę z mężem i doszliśmy do takich wniosków:
5:30 - mleko
9:00 - kaszka na gęsto ze świeżym owocem lub chlebek z masełkiem i pomidorkiem - to dla nas całkowita nowość, tzn. w takiej postaci
12:30 - zupka warzywna
14:00 - owoce ze słoiczka z jogurtem
16:00 - obiadek z mięskiem (i żółtkiem)
19:00 - kaszka na gęsto
Co Ty o tym sądzisz? Jestem otwarta na krytykę:tak::-) Nie za dużo tych posiłków?
Jakby jeden za duzo. Schemat obwieszcza ze nalezy teraz podawac juz dwu daniowy obiadek...ale ja daje jedno danie z tym ze soliedniejsze.
Okolo 13 dalabym obiadek jedno lub dwudaniowy a owocki o 16.
Musze ci sie przyznac ze Stas ostatnio mniej je na korzysc spania a przerwy miedzy posilkami sie wydluzyly. A jak marudzi to raczej ze zmeczenia, spiacy, nie glodny:szok::-D Wiec moze Macius tez jest raczej bardziej zmeczony niz glodny..sprobuj go wybadac.

Do góry