reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odstawiamy od cycusia

Pytałam dziś dziewczyny lekarza o mleko i oto jego zdanie na ten temat ( nasz lekarz jest generalnie indywidualistą i często jego zdanie odstaje od najpopularniejszcyh gazetowych teorii ale ma bardzo dużą wiedzę i potrafi wszystko uzasadnić i to nam pasuje) - powiedział że w sumie dobrze że nie chce pić mleka, że mleko w tym wieku to tylko napój dla dziecka a nie posiłek, a ponieważ ma odczyn zasadowy to pite w dużych ilościach zmniejsza apetyt na inne rzeczy. Uważa że kaszka dwa razy dziennie całkowicie wystarczy (myslę że to samo by powiedział jak by raz zamiast kaszki był jakiś serek/jogurt, z tym że Karolkowi jeszcze się na razie kaszki nie znudziły - staram się tylko za każdym razem kupować inną - różne smaki, raz kukurydziano-ryżowe, raz ryżowe, czasem dodaje jakieś owoce z kompotu). No i oczywiście powiedział tez że bardzo dobrze że butli nie chce tylko łyżeczką je - no ale to już standardowy pogląd...
A - ostatnio kupiłam kaszkę Humany jogurtową truskawkową - pycha, polecam (zresztą jakiś czas temu mieliśmy jakąś waniliowo jakąś tam Humany- też bardzo dobra)

reklama
Dopiero popatrzyłam na linka Głuszka - faktycznie sporo tego mleka...a większość tych maluchów 11 m-cznych raczej szczupła w porównaniu z naszymi...Moje dziecko mi się roztyło :) Waży już 10330 g :)

Co do ilości mleka, to Wojciaszkowa pani pediatra mówiła mi, że zupełnie wystarczą dwa mleczne posiłki dziennie po 200 g każdy (czyli także jogurt, serek, kaszka).

U mnie zostało tylko karmienie wieczorne. Postanowiłam, że przy najbliższym wyjeździe służbowym (najdalej koniec maja) kończymy. Chyba, że wcześniej samo się skończy, bo widzę, że mlesia coraz mniej. Może to i dobrze, to nie będę miała problemów z nadmiarem pokarmu.

a my z mlecznych posiłkow polecamy manne poranną firmy mackovy, niestety u nas tego na Śląsku nie ma:(( ale jest kaszka smakija też dobra; mannę poranną dawalismy Otylce nad morzem i bardzo jej smakowało, no była zachwycona wręcz.

nasza Otylka też coraz mniej mleka pije, chociaz i tak sporo, Baśka, mam takie zdanie jak lekarz Baśki, ostatnio sama się zastanawialam, jak mleko może sycić? jakoś mnie nigdy nie nasyciło chocbym litr wypiła, więc jak może Otylkę nasycić:) daję malutkiej, ale staram się aby inną kolacyjkę też zjadła przed wypiciem butelki.

No to u nas skończyło się karmienie. Wojciaszek niestety sam nie chciał zrezygnować, ale to już było głównie ciamkanie, a nie jedzenie. Pretekstem był mój weekendowy wyjazd. Małż sobie poradził i obyło się bez płaczku. Dwa kolejne wieczory też bezproblemowo bez cyca.
Troszkę smutno, ale i tak kiedyś trzeba by było skończyć.

Jejku ja jakoś nie moge sobie wyobrazić żeby Zośka już nie wtulała się w cycka :confused: ale tak jak piszesz Mamoot prędzej czy później nadejdzie ten czas ............:confused: chyba musze zacząć psychiczne przygotowanie siebie do tego

reklama
Do góry