reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odstawiamy od cycusia

Heatherku mi się też tak wydawało, że Miki tak super się wyciszał i bez cyca, to normalnie nie zaśnie a tu co? Sam zdecydował że nie chce, a jak mu daje butelke, to normalnie odjeżdża:eek:
Mleko je tylko na noc - czy to nie za mało?

reklama
Ło matko! A Miki je raz:dry: To w takim razie na sniadanko bedzie mleczko:tak:
Głuszku, a to nie ma znaczenia, że wcina w ciągu dnia dużo jogurtów i serków, generalnie nabiału?

nie wiem kurcze......

Znalazłam coś takiego

10 do 12 m-c karmienie piersią na życzenie *lub3 x 220 ml w ciągu dnia mleko modyfikowane następne jako baza do posiłków mlecznych
sok z owoców oraz deser owocowy
zupka oraz obiadek warzywno-mięsny
posiłek mleczny: np.kaszka mleczna, mleko modyfikowne, mieszanka mleczna
wprowadzenie zbóż glutenowych: kasze, bułki, chleb, sucharki
transpix.gif

od 11 mies. dodatkowo całe jajko 3-4 razy w tygodniu; twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu **​

Znalazłam to samo co Ty:tak:
Mikołaj je raz mleko - dobiliśmy do 160-180ml, kaszkę - ale coraz mniej, bo mu sie już znudziła:baffled:, serek Bakuś, Danonka... Troche tego nabiału jest.

Ale jajek na tydzień:szok:

Marysia w ogóle nie jej jajek więc isę nie przejmuj ;-)
mi isę wydaje ze tu chodzi w ogóle - o WAPŃ wiec jak je serki i jogurty to wg mnie jest ok
Ale przekleję coś jeszcze o wapniu właśnie - tylko musze to odnaleźć na majówkach bo tam to wklejałam

u nas cyc wieczorny tak jak u heatherka wydaje mi sie ze dziala na uspokojenie...Mati jest starszny nerwus i nie wiem juz jak go przed snem, i drzemkami w ciagu dnia wyciszac zeby spal...jak wy to robicie???

a w nocy nie che smoczka tylko cyca i basta, jak nie dam to taka awantura ze szok!!!!buuu wody tez nie chce...

wciaz karmie w nocy min 1 raz i rano tez sie zdarza..
ostatnio bunt i Mati nie chce kaszek, chyab jak u Ciebie Kasiu mu sie znudzily..
dobrez ze poruszylyscie temat ile mleka dziennie, bo ja tez nie wiem i sie zastanawialm...Mati nawet Bakusia nie che i nei wiem co tobic..bo mleko tylko z cyca je.
Kasiu jakie ty mleko dajesz???

no dobra znalazłam:

Zalecenia konsultanta krajowego w dziedzinie pediatrii dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy określają, ile wapnia powinny zjadać dzieci w ciągu doby:

niemowlęta - do końca 6. miesiąca życia - 400 mg

starsze niemowlęta - do końca 1. roku życia - 600 mg

dwu- i trzylatki - od 800 do 1000 mg

dzieci od 4 do 9 lat - 800 mg, a od 10 do 18 lat - 1200 mg

W 100 ml Nutramigenu jest 90 mg wapnia (sprawdźcie sobie ile w wasym mleczku i w innym nabiale). Czyli Marysia przyjuje wapnia około 450 mg - niby za mało ale wapń jest jeszczew wielu innych produktach - m.in w Sinlacu, kaszkach i warzywach - ja jej na przykład ostanio badałam poziom wapnia i jest ok.

Wapń w warzywach i owocach

Co zrobić, jeśli dziecko rzeczywiście nie może pić mleka? Podawanie wapnia w postaci preparatów farmakologicznych jest najgorszym rozwiązaniem.

Lepiej dostarczać go w innym rodzaju pożywienia, ale to wcale nie jest takie proste. To prawda, że wapń występuje nie tylko w mleku, ale mleko zawiera go najwięcej, i to jest najlepiej przyswajalnego. Gdybyśmy chcieli czerpać wapń z warzyw i owoców, to aby otrzymać równowartość szklanki mleka, musielibyśmy zjeść (do wyboru):

60 dag pomarańczy, jeżyn albo malin;

40 dag fasolki szparagowej albo daktyli;

30 dag suszonych moreli, selera albo brokuł;

25 dag tofu, rodzynek albo oliwek;

20 dag białej fasoli, ciecierzycy albo szpinaku;

12 dag suszonych fig;

półtora pęczka natki pietruszki.

W dodatku z mleka i nabiału wchłaniamy aż 80 proc. wapnia, a z jarzyn i owoców - zaledwie 13 proc. Lepszym źródłem tego pierwiastka są nasiona i orzechy. Występuje on także w produktach zbożowych, ale gdybyśmy chcieli zastąpić nimi szklankę mleka, musielibyśmy zjeść aż... 15 kromek pełnoziarnistego chleba żytniego lub grahama. Dlatego - postawmy na mleko.

reklama
jeszcze coś takiego znalałam - kurde ile niektóre dzieci jedza to SZOK - i strszane ilosci tego mleka pochłaniają.... Ja jakos wole dawac warzywa i owoce i kasze bo te mleka w proszku to jak dla mnie chemia i tyle....

Gazeta.pl : Forum : Jedzenie

Do góry