reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odskocznia;))))

Karola: Z tego co wiem, dziecko ma czas do 9 miesiąca nauczyć się siadać. I Ala się zmieściła. To zrozumiałe, że się martwisz, każda z nas się przygląda dziecku czy się dobrze rozwija i świruje jak coś odbiega od NASZYCH norm, a już nie mówiąc od norm przyjętych. Musisz wziąć pod uwagę też to, że Ala urodziła się 3 tyg przed terminem, więc tyle czasu więcej potrzebuje na pewne rzeczy. Ja nauczyłam się dawać czas Julce - urodziła się 13 dni przed, więc tyle czasu jej więcej dodaje. Poza tym dziewczynki później opanowują pewne rzeczy, nie wszystkie ale często tak jest. Ale z tego co mówisz, to widzę, że dobrze się rozwija, tak jak powinna, czy skutki tych szczepionek ukazały by się dopiero po 10 miesiącach?

reklama
miala miec robione eeg głowy,ale u tak małego dziecka jest trudno wykonać takie badanie...odbyłoby się wieczorem ok 18 i przez cały dzień musialaby nie spac...a wiadomo ,że cieżko jest tego dopilnować...no i nie mogłaby się ruszać na tym badaniu...roczne dziecko miałoby się nie ruszać...chyba,że by usnęła,ale wątpie,jak miałaby tą siatkę na głowie...kazała nam się zastanowić no i podjęłam decyzję,ze nie zrobimy tego badania...i nie wiem co mam robić teraz...

tak,tak wiem,ze powinam jej dawac 3tyg wiecej...o tyle później nauczyła sie chodzić...21sierpnia kończyła rok,nie chodziła,a 4go wrzesnia przeszła pierwszy raz sama cały pokój...na 6go miała termin...co do skutków po szczepionce to tylko na to zwróciłam uwagę...na to co opisuje..trwa to ok 1msc,2msc...nie nasila się...czsami jest tak,że przez kilka dni,tygodni nie robi tak,a pozniej codziennie po kilka razy...nie wiem czy to skutek uboczny akurat po tych DTP...nie wiem...ostatnia dawke dostala 13 marca...

Ostatnia edycja:
KArola: A czy to co się dzieje z Alą zauważył ktoś inny? CHodzi mi to, że gdy ja np. zauważyłam to słabe napięcie już jakiś czas temu to dużo osób mówiło że przesadzam i wiesz myślałam, że to może ze mną jest coś nie tak, że widzę coś czego nie ma, ale kilka tyg temu mój mąż powiedział, że też to widzi więc już wiedziałam, że coś jest na rzeczy choć nie na takim etapie jak mi się wydawało. Hmm...ja będę miała okazję to zapytam się koleżanek których dzieci mają więcej niż rok czy one coś zauważyły u swoich dzieci tego typu skoro neurolog mówi, że to norma. Co do eeg, kurcze, co ja bym zrobiła na Twoim miejscu? Nie wiem. Nie wiem jakie dziecko jest jak ma rok. Teraz sobie myślę, że bym spróbowała zrobić to eeg, choć teraz Julka nie jest taka ruchliwa, a co będzie jak będzie miała rok. A co to eeg daje? Czy jeśli wyjdzie coś nie tak to zrobią coś w tej sytuacji, mogą coś zadziałać? Pytam, bo czy jest sens jeśli to tak naprawdę nic nie wniesie.

Aha... Czyli nie szczepie na MMR
Dobrze że się udało małą wyprowadzić. Mi wczoraj mama opowiadała o córce sąsiadki. Ona już nie żyje 43 lata. Miała 12 lat jak zmarła. Po szczepionce w 9 mc przestała rosnąć i się rozwijać. Mając 12 lat wyglądala jak 9 mc dziecko...

Ja miałam to szczescie, ktorego zabraklo własnie tej kolezance... jej syn ma autyzm... tez po MMR ona mi badzo pomogła... jedyny minus to te pare cm mniej na tą chwile... w sumie od szczepionki do 3 roku zycia urosła tylko 2cm,. a powinna minimum12 ...

reklama
Do góry