reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odskocznia;))))

ja też czytałam ,że hormonki bada się co 6 tygodni,a ja sobie ostatnio badałam w październiku:zawstydzona/y:
wczoraj byłam na kontroli u lekarza dostałam zapas leków i mam się pokazać w czerwcu.
To tyle co u mnie.
Pozdrawiam wszystkie dziewczynki

reklama
Zapomniałam Wam napisać - mam ten wynik , TSH mam 0,812 , i nie wiem co dalej, czy lecieć prywatnie do innego lekarza czy poczekać jeszcze :crazy: Ja badałam z grudniu przed wizytą i było 1,145 , spadło z 12,6 w ciągu niecałych 2 mies. a teraz to czego się bałam najbardziej że przy tej dawce pójdzie mi w drugą stronę .
zjola - wpadaj wpadaj :-p wpadanie jest lepsze niż zachodzenie świadomie :cool2:

Anastazja - Prawidłowe stężenie TSH to 0,4 - 4,0 mj.m./l. Jednak samo TSH nie wystarcza do jednoznacznego określenia stanu tarczycy. Należy jeszcze wziąść pod uwagę stężenie fT4, czyli wolnej tyroksyny.
Choć uproszczając można powiedzieć, że jeśli TSH *4 to jest to niedoczynność, natomiast poniżej 0,4 nadczynność.
A idziesz z wynikiem do lekarza? Może to jednak dobry wynik?

Ostatnia edycja:
Wiedziałam że nie dotrwasz do piątku :-p
Ja to wszystko wiem , ale ideał na ciąże do między 1 a 2 , i Ja tak miałam już w grudniu - no a teraz po 3 mies mam ponizej i to mnie martwi - choc masz racje - osoby z zaburzeniami TSH powinny badać jeszcze FT3 czy FT4 już nie pamiętam, ale Ja te "zaburzenia" mam dopiero od pół roku - tak czy inaczej - olewam to - niech będzie co ma być, wcześniej czy później się musi udać - z wróżby obrączkowej wczoraj mi wyszło że 3 dzieci będę miała :tak:

Anastazja - mnie z tej wróżby wychodziło, że dwójkę będę mieć, więc czekam na drugie i kropka :) Jestem w kulminacyjnej fazie cyklu i działamy jak Pan Bóg przykazał :-D Może po naprawie podwozia coś wyjdzie w końcu!
Za Ciebie trzymam kciuki &&&&&&&&&&& i już współczuję, bo ja z trójką nie dałabym rady :eek:

czesc dziewczynki.. ja juz po wizycie.. Wszytsko ok.. Dzidzia zyje i serduszko jej pika..Usg mialam juz przez brzuch.. Ale nie obylo sie bez grzebania, bo pobierala mi cytologie..To juz 9t3d...

Co do tarczycy to powiem Wam, że ostatnimi czasy robilam tsh w odtepie miesiaca w tym samym laboratorium i normy sie roznily, wiec warto to sprawdzic Anastazja, bo ja tez myslalam, ze tsh strasznie mi spadlo, a tu normy byly inne.. Ogolnie to sa od 0,3.. do 4,6 jak dobrze pamietam... A dla zaciązenia ponoc najlepiej sie miescic w przedziale 1,5 - 2,0. ( tak ja teraz sie miescilam pierwszy raz)
Anastazja jak chcesz sie juz starac to ja bym poszla juz to wyregulowac.. Jaka dawke bierzesz i co?

Działaj działaj - Ja w sumie też jestem w samym środeczku - w poniedziałek na wizycie gin powiedział że jeszcze jestem przed owu ( robił mi USG ) - chciałabym być Twoją parą ciążową :-p
Ciekawe na ile to się sprawdzi, bo miesiąc temu tylko 2 mi wychodziła :szok: chłopak i dziewczyna, a teraz chłopak , dziewczyna, chłopak :-D
aniunnia - piękne wiadomości !!!!!! Gratuluję :tak::tak: a biorę euthyrox 75 od października - wyjściowe 12,6 ; 15 grudnia powtórzyłam TSH i FT4 - 0,99 ( normy 0,7 - 1,48 ) i anty TPO - < 1 ( norma do 5,61), TSH - 1,145 ( norma 0,35 - 4,94 ), reszta zaraz zobaczę to napiszę :-) 2 dni później wizyta u endo , powiedziała że dawka dobrana dobrze i mam dalej brać, starać się - a jak zajdę w ciąże to biegiem do niej , ale że sama mogę zwiększyć dawkę o 50%, czyli 75 + 1/2 z 75 mg, a jak nie zaciąże to w czerwcu do niej na kontrole, no ale tak czytam że wszystkim co miesiąc każą powtarzać to zrobiłam wczoraj dla świętego spokoju - widać wcale nie spokój i nie taki święty :-( myślisz żeby lecieć z tym do innego lekarza? bo ta endo na NFZ jest . Pobieram krew cały czas w tym samym laboratorium.

Ostatnia edycja:
Aaaaaa... zapomnialam sie pochwalic.. mam juz karte ciąży :-):-):-)pierwszy raz w zyciu...

Dziewczynki Anastazja i Zjola działajcie, działajcie... Chcialabym przezywać to wszytsko razem z Wami... :-)

Anasatazja - strach pomyśleć, co wyjdzie za następny miesiąc :-D
Ja też bym chciała być razem z tobą w ciąży. O rany jak to brzmi :-D No w każdym razie niezła by była z nas para :)

Anniunia - strasznie się cieszę, ze z maleństwem wszystko ok. Super, super, super!

reklama
Anastazja ja bym poszla... Widzisz, ze sie tsh nie zatrzymalo tylko spada dalej.. Wiec wiadomo co bedzie dalej? Ja teraz w tej cazy to juz chyba 3 razy tsh robilam.. A tak to robilam co 3 miesiace przed kazda wizyta.. Teraz wizyty beda częstsze, wiec i tsh bede robic wiecej..

Do góry