reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
kakakarolina - a jak przygotować taki krochmal? czy to to samo co mąka ziemniaczana do kąpieli? nawet jeśli tak to jak mam taka kąpiel zrobić? zwykle nalewam połowę średniej wanienki, daję nadmanganian potasu i emolium 15ml.

reklama
nie wiem dokładnie ale chodzi o make ziemniaczaną :)ale jak dajesz emolium to wystarczy. krochmal jest tańszym odpowiednikiem:-). (ja kapalam w oilatum z krochmalem nie chciało mi sie babrać tylko lekarka mi wspomniała że moge na dwa sposoby)
Już niedlugo mała będzie miała piękną, gładką skórkę

Ja tewz uzywalam oilatum.
i w sumie nam nie pomoglo no ale stwierdzili nam AZS z tym ze od 1 wysypki nigdy nic wiecej sie nie pojawilo... wiec dizwne to AZS. u nas ftylko rzucila okiem i od razu tak powiedzala nie przekonujaco.
ale slicznie nawilza skore... julce juz pozniej nei schodzila tak.

co do pampersow bella to sprobuje. moze i nam przypasuja.

ja uzwywam rozmiar 4 a mala ma 9 kg wiec to nie sa za male pampersy na nia.. z tym ze uzywam huggies....
albo 4+ z pampers active baby...
tych z bella nie rpobowalam jeszcze nigdy.... i wlasnie sie zastanawiam czy sa dobre.
Nie powinnas się sugerować wagą dziecka bo każde ma inną budowę,jezeli ma duży brzuszek i grubiutkie nóżki to trzeba zmienić rozmiar pieluszek mimo że rozmiarowo pasują do wagi dziecka np.moja córeczka 9 kg ważyła w wieku 4 m i używaliśmy 4+ z Pampersa,do haggisów nie miałam przekonania jak dla mnie to za sztywne,z belli uczuliły małą.dobre okazały się babydreem z rossmana.

Nie powinnas się sugerować wagą dziecka bo każde ma inną budowę,jezeli ma duży brzuszek i grubiutkie nóżki to trzeba zmienić rozmiar pieluszek mimo że rozmiarowo pasują do wagi dziecka np.moja córeczka 9 kg ważyła w wieku 4 m i używaliśmy 4+ z Pampersa,do haggisów nie miałam przekonania jak dla mnie to za sztywne,z belli uczuliły małą.dobre okazały się babydreem z rossmana.

mi te huggies podeszly no ale teraz odparzyly takze wracam do pampersow i sprobuje te bella.... u mnie w poblizu rossmana nie ma niestety...

kurcze... nie wiem co robić. mała ma dopiero niecałe 3 tygodnie a śpi coraz mniej w ciągu dnia. ma problem z zasypianiem straszny. jest zmęczona i kopie nóżkami ale nie da rady zasnąć. memła smoka i jak zasypia to jej wypada i krzyk wiec w efekcie chodzę tam i z powrotem żeby jej go wsadzać. łóżeczko n ie jest problemem. robiłam już chyba wszystko (cyc, tetra na oczy, muzyka z radia, robienie "szszszszsz", kołysanie ręką ciałka małej, śpiewanie kołysanek, zostawienie samej żeby się wypłakała-na krótko bo nie mogę znieść płaczu swojego dziecka) żeby zasnęła i nic. macie jakiś pomysł co robić?

oj musisz znaleźć indywidualny system lulania. Każde dziecko inne i co innego lubi. JEDNO kołysanie w przód inne na boki. jedo cicho drugie głośno. Acha widzę ze nie próbowałaś na rękach. polecam lekture
przytul mnie mamo - Rodzicielstwo Bliskości ja jestem zwolenniczka takich metod bo uwazam ze dzieci sa małe strasznie krótko a konia 7 letniego już nie uśpisz na rękach (tak naprawdę to nawet mój Maks się już zbuntował i woli zasypiać w łóżeczku ech)

ehhh... nie łatwo być dobrą matką i miec jeszcze czas dla siebie :( według książki tracy hoog język niemowląt "łatwy plan" to dobry plan. a mój "łatwy plan" szlag trafił. próbuję karmic małą co 2.5-3h przez 30-40minut ale ona inaczej widzi swoje jedzenie. jeśli nawet je 30min to nie co 2.5-3h ale juz po 2 chce znów albo nawet po 1 :( czasem udaje się co 2.5 dać ale to tylko jak śpi 1.5h albo więcej. jak chcę ją przetrzymać to płacze strasznie i nie mam serca jej odmówić. np dziś cały dzień nawet udawało mi się z tym planem to po kąpieli spała niecała godz. i chciała jeść a skończyła jeść 1.5h wcześniej i jadła około 30 minut z małymi przerywnikami... już nie wiem co robić. chcę mieć czas dla siebie bo nawet zjeść nie mam kiedy... co radzicie? pomocy...

Cześć ja też miałam podobny problem z karmieniem. Mój mały jadł co chwila, położna powiedziała aby go dokarmiać bo jest głodny, co też zrobiłam( po karmieniu jak mały się kręcił robiłam mu 30 ml mleka modyfikowanego). Jak byłam na pierwszej kontroli to się okazało że mały urósł jak na drożdżach i lekarz powiedział mi żeby jednak zrezygnować z dokarmiania butlą i więcej nosić i przytulać bo maluszek ma potrzebę bliskości. Zaczęłam więc ściągać pokarm laktatorem bo chciałam wiedzieć czy czasem mam odpowiednio dużo pokarmu. Nie było go dużo ale jakoś się udało przywrócić odpowiednią laktację. (laktatora używałam co ok.2 godziny i karmiłam synka ściągniętym mlekiem).Teraz mój synek je co 2-3 godz., zdarza się że nawet po 4 godzinach zawoła na cyca ale jest i też niekiedy karmienie co godzinę. Tak wygląda karmienie na żądanie ;-). Więc moje pierwsze tyg. z synkiem to też było wieczne karmienie i noszenie na rękach. Teraz ma 10 tyg i już używamy maty, bujaczka, leży też sam w wózeczku i ogląda świat:happy2:.Musisz to przeczekać, wiem że jest ciężko ale zobaczysz że wszystko się normuje i złapiesz z dzieckiem wspólny rytm.

reklama
I jeszcze co do pielęgnacji. Ja używam huggiesów a wcześniej używałam pampersów. Do pupy używam maści alantan plus. Smaruję fałdki i pupkę przy każdej zmianie pieluszki. Do wycierania używam chusteczek dada a jak jest duża kupka to wodą i wacikami. Kąpię małego codziennie w kilku kroplach parafiny a głowę myję nivea żelem do ciała i włosów w jednym. Mały nie ma odparzeń a ciemieniucha jest ledwo widoczna:-)

Do góry