reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
reklama
potówki same zejdą. Jak najlżej ubieraj małą. pampersik i najcieńszy kaftanik jaki znajdziesz albo tylko pieluszka tetrowa do okrycia. Nie przykrywaj niczym innym. Do kąpieli możesz dodać oilan albo oilatum. Na początku zrsztą się przydaję bo skóra ma jeszcze dużo urozmaiceń (chrostki, prosaki, łuszczenie) z brzuszka - 9 miesięcy środowiska wodnego robi swoje. (jak masz parafinę w płynie to może na początek to do kąpieli .oilan i oilatum składa się w ok 80% z parafiny właśnie - ale sama tak nie robiłam bo nie wiedziałam)

jak nie odparzenia to potówki... odparzenie wyleczone dość szybko ale teraz są potówki. jest tak gorąco że w pokoju mała ma 26'C pomimo że przez noc wietrzę a w dzień zamykam okno. jest taka grubiutka te ma mnóstwo fałdek i wokół nich pojawiły się "chrostki"... no i nie wiem czym mam to smarować. mam linomag, tormentiol, sudokrem, maść z apteki przeciw odparzeniom, wazelinę, parafinę w płynie. czy coś z tego pomoże?
Witaj.Według mnie najlepsza na potówki jest kąpiel przez kilka dni w wodzie z nadmanganianem potasu (do kupienia w aptece) Dosłownie kilka kryształków wsyp do wanienki i wykąp mała a buźkę przetrzyj wacikiem namoczonym w tym roztworze.
A i jeszcze nie polecałabym ściągać pokarmu i karmić wyłącznie odciągniętym pokarmem bo laktacja bardzo szybko zaniknie,takie karmienie powinno być sporadyczne w wyjątkowych sytuacjach.

Anek to przynajmniej pwieidzialas mi cos nowego bo mi w szpitalu mowili ze jak juz nie dizie karmic piersia to odciagac i z butli i tez bedzie dobrze.. a to dziady jedne.

co do potowek to ja smaruje skore bapanthenem.... i wietrze jak najluzniej... w sumie mala caly czas w pampersi na dwor tylko jakas lekka bluzeczke zakaldam...
ale mam inny problemm.. bo pampersy maja gumke taka cienka i ona odparzyla mala w pachwiie.. smaruje to sudocremem i iwetrze ale jakos nie bardzo schodzi a teraz skora z tego schodzi jeszcze...:/

Zmień firmę pieluszek. Będą mieć w innym miejscu gumkę i miejsce sobie odpocznie. Bardzo lekką gumkę mają bella hapy 1 i pampers sensitiv czy jakoś tak - to te strasznie drogie:) możesz też w tym miejscu położyć gazik, żeby gumka nie ocierała skóry bo tak zamiast goić to ciągle podrażniasz na nowo. Ja takie coś wyleczyłam fenistilem taki plaster w kremie on tworzył cieniutką warstwę ochronną

Anek to przynajmniej pwieidzialas mi cos nowego bo mi w szpitalu mowili ze jak juz nie dizie karmic piersia to odciagac i z butli i tez bedzie dobrze.. a to dziady jedne.

co do potowek to ja smaruje skore bapanthenem.... i wietrze jak najluzniej... w sumie mala caly czas w pampersi na dwor tylko jakas lekka bluzeczke zakaldam...
ale mam inny problemm.. bo pampersy maja gumke taka cienka i ona odparzyla mala w pachwiie.. smaruje to sudocremem i iwetrze ale jakos nie bardzo schodzi a teraz skora z tego schodzi jeszcze...:/
Jeżeli gumka od pampka się odbija na nózkach to najwyższa pora zmienić je na większy rozmiar i tyle.Odparzenie powinno się zagoić.

Jeżeli gumka od pampka się odbija na nózkach to najwyższa pora zmienić je na większy rozmiar i tyle.Odparzenie powinno się zagoić.

ja uzwywam rozmiar 4 a mala ma 9 kg wiec to nie sa za male pampersy na nia.. z tym ze uzywam huggies....
albo 4+ z pampers active baby...
tych z bella nie rpobowalam jeszcze nigdy.... i wlasnie sie zastanawiam czy sa dobre.

ja tą belle mam. zadowolona jestem. muszę tylko teraz większe kupić bo małej na dupkę się już nie mieszczą i nóżki obciera jej. w sumie to ja nadal nie umiem chyba zakładać jednorazówek-mała zawsze się wkurza jak zakładam a jak założę to ma otarcia i/lub kupa wychodzi plecami ...

mała ma coraz więcej tych potówek-cały policzek wygląda jakby miała wysypkę

moja córa ma już ponad 2 tygodnie i coraz gorzej u niej z odbijaniem po posiłku. wcześniej nie ulewała a od kilku dni dopiero po np pół godziny albo więcej odbija jej się... jak ile skończy to nie będzie potrzeby noszenia jej do czasu odbicia się?

reklama
najpierw odbijanie. Kończymy z nim gdy dziecko zacznie sie porządnie ruszać, siedzieć około 6 miesiąca:)
Potówki na policzku - teraz mi przyszło do glowy, że to może być trądzik niemowlęcy - wynika z hormonów działających jeszcze w brzuchu prawie wszystkie dzieci to mają. Raczej przechodzi sam możesz kąpać w krochmalu albo oilatum.
A pieluszki zakładać sie nauczysz jeszcze jak dziecko będzie w ruchu Ci uciekać - spokojnie dojdziesz do wprawy

Do góry