reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
dodam jeszcze że mam pieluszki heppy bella które miały w testach bardzo pozytywny wynik a w szpitalu przez 4 dni używałam tylko tetry i sudokremu. czy te miejsca o których pisałam wyżej można w takim razie smarować wazeliną (jak w szpitalu) żeby ochronić je przed odparzeniami?

reklama
tormentiol :) a czym mam smarować jak przetrę mokrym płatkiem kosmetycznym miejsca intymne? czy zagłębienia miedzy nuszkami mam po prostu osuszyć i tyle? żadnej maści? byłam przekonana że cienka warstwa sudocremu zawsze powinna być po zmianie pieluszki na suchą... powiem szczerze-gubię się już w tym wszystkim. wiem że u dziewczynek między wargami to tylko płatkiem kosmetycznym nasączonym przegotowana woda można przejechać raz i nie więcej ale co z resztą fałdek w okolicach intymnych?

kochana spokojnie. nam tormentiol pomogl bardzo jak juz byly krwiste odparzyny po 1 dniu krew zniknela a po kolejnych 2 byl brak odparzen....
ja normalnie husteczka nawilzana wycieram cipunie Julii!
tylko oczywiscie czysta i tylko raz tak by kupka przypadkiem ktora znajdzie sie pomiedzy wargami nie dostala sie dalej i do infekcji nie doprowadizla.. spokojnie podolasz wszytskiemu w koncu zalapiesz o co chodzi.... to proste tylko musisz sie przestawic w koncu to 1sze dziecko.. z drugim bedzie latwiej:)
i ja julie rzadko smarowalam kreammi.. jestem zdania ze jak nie potrzeba to po co smarowac... wiaodmo latem gdy cieplo latwiej o odparzenia i smaruje ja kremem nivea ktory łagodzi i zapobiega odparzeniom. co do sudocremu to jak juz mowilam mi pediatra zabronila smarowac dluzej jak 5 dni.

dodam jeszcze że mam pieluszki heppy bella które miały w testach bardzo pozytywny wynik a w szpitalu przez 4 dni używałam tylko tetry i sudokremu. czy te miejsca o których pisałam wyżej można w takim razie smarować wazeliną (jak w szpitalu) żeby ochronić je przed odparzeniami?
4 dni w szpitalu na tetrze:szok:, gdzie ty rodziłaś :-). Te pieluszki, które masz są bardzo dobre na początek bo są wykonane z fajnego oddychającego materiału, gorzej z chłonnością ale jeszcze nie potrzebujesz na całą noc jednej :) zresztą większe rozmiary bella happy są już dużo gorsze. Teraz przebieraj co karmienie, odparzenie smaruj tormentiolem jak kazała lekarka, to zresztą nie takie ważne czym smarujesz. Ważne że zmywasz mocz i często przebierasz a do smarowania lepsze od wazeliny będzie bambino do dupki kosztuje jakies 5 zł a jest ok (chyba że wolisz droższe to hipp ma za 11 też ok nivea też ok 12 zł - pełno tego w drogeri a sudokrem rzeczywiście za ostry) acha z tańszych dobrych jest jeszcze linomag.

Jeszcze jedno. Dlaczego zakładasz dodatkową pieluszkę na bioderka? profilaktycznie? nie słyszałam o czymś takim. Dopiero jak usg wychodzi źle to się działa. Może niepotrzebnie się dziecina męczy. Przecież teraz tak ciepło a na dodatek to niewygodne pupka tak wysoko leży nie na płask z plecami.

pediatra i położne (nie zliczę) powiedzieli że do usg mam zakładać między nóżki 2 tetry a mała ma leżeć na boku-raz 1 raz 2 a nie na pleckach. ona lubi na boku :) wtedy jej te tetry nic nie przeszkadzają (one faktycznie są profilaktycznie). co do szpitala to całkiem dobry i wszyscy w tetrę pakowali dzieciaczki a nam dawały czyste żeby zmieniać. może faktycznie od tego :/

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno. Dlaczego zakładasz dodatkową pieluszkę na bioderka? profilaktycznie? nie słyszałam o czymś takim. Dopiero jak usg wychodzi źle to się działa. Może niepotrzebnie się dziecina męczy. Przecież teraz tak ciepło a na dodatek to niewygodne pupka tak wysoko leży nie na płask z plecami.

wiesz znam osobe ktora tez tak robila... ja nie robilam bo stwierdzialm ze po usg bioderek sie wszytkookaze i fakt musialam mala pieluchowac bo lewe bioderko niby nie do konca bylo ok ale dostala IA z tym ze popawy zadnej nie widze.....
ale co szpital inny zwyczaj.
co do boczkow to fakt powinno sie smieniac ale moja corcia polubila spac na prawym boku i zadnym innym nie chciala lezec... i glowka jej sie nie znieksztalcila i wyglada jak najbardziej pienie.. okragla ksztaltna i w ogole:)
a teraz odbija sobie wszytskie czasy i spi na brzuchu:)

tetre możesz dawać na pampersa

moja siąsiadka też musiała między nóżki wkładać dwie pieluchy tetrowe, żeby bioderka były ok i robiła to na pampersa, ale najpierw musisz dobrze wyleczyć odparzenia, żeby się dziecku nie pogorszyło, bo przecież będzie jej goraco w upały

pierwsza kąpiel za nami... ufff... ciężko było. masakra. wczoraj jak położna pokazywała to zupełnie inaczej to wyglądało-prościej... czy dzieci powinny płakać jak się je ubiera i pielęgnuje? Zoja płacze za każdym razem gdy chce jej zmienić pieluchę. tracę wiarę w siebie... kurcze-to wszystko nie jest takie proste. cały dzień używałam pampersów nie tetry i chyba jej się zmniejszyło to odparzenie.

pierwsza kąpiel za nami... ufff... ciężko było. masakra. wczoraj jak położna pokazywała to zupełnie inaczej to wyglądało-prościej... czy dzieci powinny płakać jak się je ubiera i pielęgnuje? Zoja płacze za każdym razem gdy chce jej zmienić pieluchę. tracę wiarę w siebie... kurcze-to wszystko nie jest takie proste. cały dzień używałam pampersów nie tetry i chyba jej się zmniejszyło to odparzenie.

z poczatku moze byc tak.. u nas szybko wygladala kapiel i pielegnacja bo mala syrene wlaczala a teraz syrene wlacza jak ja wyciagamz wody! kapiele trwaja po pol godz.......
mala sie pluska i lazienka plywa w wodzie:)
nie lubi czesania wloskow:p

reklama
pamietam naszą pierwszą kapiel. Wrzask niemilosierny w wodzie i po wyciągnięciu. Za drugim razem (może trzecim) już sie skończylo i nawet masaż mlodemu robiłam po kąpieli. Teraz znów nie mogę ubrać ale to dlatego że Maks chcialby na stojąco :-)

Do góry