reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
dodam jeszcze że mam pieluszki heppy bella które miały w testach bardzo pozytywny wynik a w szpitalu przez 4 dni używałam tylko tetry i sudokremu. czy te miejsca o których pisałam wyżej można w takim razie smarować wazeliną (jak w szpitalu) żeby ochronić je przed odparzeniami?

reklama
tormentiol :) a czym mam smarować jak przetrę mokrym płatkiem kosmetycznym miejsca intymne? czy zagłębienia miedzy nuszkami mam po prostu osuszyć i tyle? żadnej maści? byłam przekonana że cienka warstwa sudocremu zawsze powinna być po zmianie pieluszki na suchą... powiem szczerze-gubię się już w tym wszystkim. wiem że u dziewczynek między wargami to tylko płatkiem kosmetycznym nasączonym przegotowana woda można przejechać raz i nie więcej ale co z resztą fałdek w okolicach intymnych?

kochana spokojnie. nam tormentiol pomogl bardzo jak juz byly krwiste odparzyny po 1 dniu krew zniknela a po kolejnych 2 byl brak odparzen....
ja normalnie husteczka nawilzana wycieram cipunie Julii!
tylko oczywiscie czysta i tylko raz tak by kupka przypadkiem ktora znajdzie sie pomiedzy wargami nie dostala sie dalej i do infekcji nie doprowadizla.. spokojnie podolasz wszytskiemu w koncu zalapiesz o co chodzi.... to proste tylko musisz sie przestawic w koncu to 1sze dziecko.. z drugim bedzie latwiej:)
i ja julie rzadko smarowalam kreammi.. jestem zdania ze jak nie potrzeba to po co smarowac... wiaodmo latem gdy cieplo latwiej o odparzenia i smaruje ja kremem nivea ktory łagodzi i zapobiega odparzeniom. co do sudocremu to jak juz mowilam mi pediatra zabronila smarowac dluzej jak 5 dni.

dodam jeszcze że mam pieluszki heppy bella które miały w testach bardzo pozytywny wynik a w szpitalu przez 4 dni używałam tylko tetry i sudokremu. czy te miejsca o których pisałam wyżej można w takim razie smarować wazeliną (jak w szpitalu) żeby ochronić je przed odparzeniami?
4 dni w szpitalu na tetrze:szok:, gdzie ty rodziłaś :-). Te pieluszki, które masz są bardzo dobre na początek bo są wykonane z fajnego oddychającego materiału, gorzej z chłonnością ale jeszcze nie potrzebujesz na całą noc jednej :) zresztą większe rozmiary bella happy są już dużo gorsze. Teraz przebieraj co karmienie, odparzenie smaruj tormentiolem jak kazała lekarka, to zresztą nie takie ważne czym smarujesz. Ważne że zmywasz mocz i często przebierasz a do smarowania lepsze od wazeliny będzie bambino do dupki kosztuje jakies 5 zł a jest ok (chyba że wolisz droższe to hipp ma za 11 też ok nivea też ok 12 zł - pełno tego w drogeri a sudokrem rzeczywiście za ostry) acha z tańszych dobrych jest jeszcze linomag.

Jeszcze jedno. Dlaczego zakładasz dodatkową pieluszkę na bioderka? profilaktycznie? nie słyszałam o czymś takim. Dopiero jak usg wychodzi źle to się działa. Może niepotrzebnie się dziecina męczy. Przecież teraz tak ciepło a na dodatek to niewygodne pupka tak wysoko leży nie na płask z plecami.

pediatra i położne (nie zliczę) powiedzieli że do usg mam zakładać między nóżki 2 tetry a mała ma leżeć na boku-raz 1 raz 2 a nie na pleckach. ona lubi na boku :) wtedy jej te tetry nic nie przeszkadzają (one faktycznie są profilaktycznie). co do szpitala to całkiem dobry i wszyscy w tetrę pakowali dzieciaczki a nam dawały czyste żeby zmieniać. może faktycznie od tego :/

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno. Dlaczego zakładasz dodatkową pieluszkę na bioderka? profilaktycznie? nie słyszałam o czymś takim. Dopiero jak usg wychodzi źle to się działa. Może niepotrzebnie się dziecina męczy. Przecież teraz tak ciepło a na dodatek to niewygodne pupka tak wysoko leży nie na płask z plecami.

wiesz znam osobe ktora tez tak robila... ja nie robilam bo stwierdzialm ze po usg bioderek sie wszytkookaze i fakt musialam mala pieluchowac bo lewe bioderko niby nie do konca bylo ok ale dostala IA z tym ze popawy zadnej nie widze.....
ale co szpital inny zwyczaj.
co do boczkow to fakt powinno sie smieniac ale moja corcia polubila spac na prawym boku i zadnym innym nie chciala lezec... i glowka jej sie nie znieksztalcila i wyglada jak najbardziej pienie.. okragla ksztaltna i w ogole:)
a teraz odbija sobie wszytskie czasy i spi na brzuchu:)

tetre możesz dawać na pampersa

moja siąsiadka też musiała między nóżki wkładać dwie pieluchy tetrowe, żeby bioderka były ok i robiła to na pampersa, ale najpierw musisz dobrze wyleczyć odparzenia, żeby się dziecku nie pogorszyło, bo przecież będzie jej goraco w upały

pierwsza kąpiel za nami... ufff... ciężko było. masakra. wczoraj jak położna pokazywała to zupełnie inaczej to wyglądało-prościej... czy dzieci powinny płakać jak się je ubiera i pielęgnuje? Zoja płacze za każdym razem gdy chce jej zmienić pieluchę. tracę wiarę w siebie... kurcze-to wszystko nie jest takie proste. cały dzień używałam pampersów nie tetry i chyba jej się zmniejszyło to odparzenie.

pierwsza kąpiel za nami... ufff... ciężko było. masakra. wczoraj jak położna pokazywała to zupełnie inaczej to wyglądało-prościej... czy dzieci powinny płakać jak się je ubiera i pielęgnuje? Zoja płacze za każdym razem gdy chce jej zmienić pieluchę. tracę wiarę w siebie... kurcze-to wszystko nie jest takie proste. cały dzień używałam pampersów nie tetry i chyba jej się zmniejszyło to odparzenie.

z poczatku moze byc tak.. u nas szybko wygladala kapiel i pielegnacja bo mala syrene wlaczala a teraz syrene wlacza jak ja wyciagamz wody! kapiele trwaja po pol godz.......
mala sie pluska i lazienka plywa w wodzie:)
nie lubi czesania wloskow:p

reklama
pamietam naszą pierwszą kapiel. Wrzask niemilosierny w wodzie i po wyciągnięciu. Za drugim razem (może trzecim) już sie skończylo i nawet masaż mlodemu robiłam po kąpieli. Teraz znów nie mogę ubrać ale to dlatego że Maks chcialby na stojąco :-)

Do góry