reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
reklama
Czesc dziewczyny, nie jestem pewna czy cos takiego juz sie tu pojawilo, staralam sie przebrnac przez wszystkie posty ale wlasnie malenstwo sie budzi i moj czas przy kompie sie konczy, skopiuje tu to, co sama wczoraj dostalam, bo zmartwilo mnie i przestraszylo. Oczywiscie od razu wywalilam ta masc. Zrobilam tez krochmal, choc nie specjalnie wierze w takie "domowe sposoby" leczenie, ale okazalo sie, ze jeden dzien i jest cudnie, skora pieknie wygojona, jak jakies czary!

"Przestrzegam Was również przed maścią Tormentiol - zawiera kwas borowy, który - jak wszystkie borany, tetraborany itd. - NIE MOŻE być stosowany u dzieci !!! Proszę, tu macie rozporządzenie Ministra Zdrowia :
Rok 2002 - Dz. U. Nr 105, poz. 934 - za

Przestrzegam Was również przed maścią Tormentiol - zawiera kwas borowy, który - jak wszystkie borany, tetraborany itd. - NIE MOŻE być stosowany u dzieci !!!
Amsterdam, New York, Oxford), gdzie można przeczytać o przenikaniu kwasu
borowego przez nieuszkodzoną skórę i błony śluzowe najmłodszych dzieci, o jego
toksyczności oraz o śmierci 23 niemowląt i dzieci w następstwie jego miejscowego
stosowania w pieluszkowym zapaleniu skóry. Jest tam także odniesienie do
źródłowego piśmiennictwa, przy czym pierwsza cytowana praca jest z 1953 r. Zatem o toksyczności tej substancji świat wie od pół wieku - i na szczęście zarówno w Polsce, jak i w Unii
Europejskiej obowiązują przepisy, na mocy których nie wolno go stosować u
dzieci do ukończenia 3 lat. W odniesieniu do Aphtinu (zakaz stosowania do 11
roku życia) obowiązują ustalenia Urzędu Rejestracji Leków, i to zaostrzenie
wynika z bardzo dużej zawartości kwasu borowego w tym produkcie leczniczym.
Prawdą jest natomiast, że bardzo wielu pediatrów o tym nie wie i przepisuje dzieciom różne leki z kwasem bornym
Ale to od Was zależy, czy ich użyjecie, podacie - czy nie.
Skoro macie już wiedzę na temat kwasu borowego - nigdy nie stosujcie go u swoich małych dzieci !
Pozdrawiam.

Dziewczyny mam pytanie! Mój 7-miesieczny synek ma bardzo czerwona pupe a nawet z babelkami i pryszczami-juz zrobiła sie taka skorupka czerwona! boli go to i piecze ! dzieje sie poniewaz robi on kupki takie normalnr twardawe ale czesto a raczej mam wrazenie ze na raty! i mimo szybkiej zmiany pieluchy pupa jest bardzo podrazniona a głównie przy odbycie! na codzien stosujemy SUDOCREM ale teraz juz nie dziala i poradzono mi stosowac TORMENTIOL! A ostatnio usłyszalam ze zawiera on kwas borowy i nie powinien byc stosowany u dzieci ponizej 3 roku zycia! czy to jest prawda? a moze poradzicie mi cos innego na ten mały piekący tyłeczek? :szok:

Lulka, nie słyszałam o szkodliwości tormentiolu. Jak mój synek był w szpitalu to lekarka zaleciła tormentiol na odparzenia. A Przemko był wtedy miesiąc starszy od Twojego synka. Skóra bardzo szybka się zagoiła i nie było z tym żadnych problemów. Używam do tej pory, ale tylko jeśli jest taka potrzeba. Jeśli skóra jest zdrowa to niczym nie smaruję. Oczywiście jeśli masz wątpliwości to dopytaj w aptece albo u lekarza.

lulka28 podono rzeczywiście ten termentol nie powinien byc stosowany u dzieci, a na ulotce jest chyba nawet napisane, że nie stosować w przypadku przerwania ciągłości skóry - czy coś w tym rodzaju.

Ja również miałam problem z pupcią mojej Oleńki i rzadne specyfiki apteczne nie pomagały aż w końcu sięgnełam po najzwyklejszą mąkę ziemiaczaną i wyleczyłam okropnie wyglodające pupsko mojej panny. Wiem, że i na temat mąki ziemiaczanej krążą różne opinnie, że nie powinno jej sie stosować ale ja teraz używam ty7lko mąki ziemiaczanej a pupa wygląda ładniusio :-)

wiem właśnie że maka ziemniaczana leczy i nawet kiedys raz stosowałam ! czy mam rozumieć GIZA że niczym nie smarujesz pupki swego dzieciaczka na codzien? a wy dziewczyny co stosujecie ? a jeszcze powiedzcie jaki kremik zastosowac na buźke na taka pogode zimowa, na mrozik i wogóle ? :-)

reklama
Faktycznie kremów z kwasem nie zaleca się poniżej 1 roku życia. Ale chyba chodzi tu o cięgłe stosowanie. Jak moja Zosia miała podtażnioną skórę, pani doktor wypisała maść właśnie z kwasem, a Zosia ma dopiero 4 miesiące. Kazała stosować do nastąpienia poprawy i już. A poprawa była prawie natychmiastowa:) Na codzień mamy krem też z przepisu lekarza, bardzo natłuszczający.

Życzymy duuużo zdrówka:-)

Do góry