reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
reklama
Czesc dziewczyny, nie jestem pewna czy cos takiego juz sie tu pojawilo, staralam sie przebrnac przez wszystkie posty ale wlasnie malenstwo sie budzi i moj czas przy kompie sie konczy, skopiuje tu to, co sama wczoraj dostalam, bo zmartwilo mnie i przestraszylo. Oczywiscie od razu wywalilam ta masc. Zrobilam tez krochmal, choc nie specjalnie wierze w takie "domowe sposoby" leczenie, ale okazalo sie, ze jeden dzien i jest cudnie, skora pieknie wygojona, jak jakies czary!

"Przestrzegam Was również przed maścią Tormentiol - zawiera kwas borowy, który - jak wszystkie borany, tetraborany itd. - NIE MOŻE być stosowany u dzieci !!! Proszę, tu macie rozporządzenie Ministra Zdrowia :
Rok 2002 - Dz. U. Nr 105, poz. 934 - za

Przestrzegam Was również przed maścią Tormentiol - zawiera kwas borowy, który - jak wszystkie borany, tetraborany itd. - NIE MOŻE być stosowany u dzieci !!!
Amsterdam, New York, Oxford), gdzie można przeczytać o przenikaniu kwasu
borowego przez nieuszkodzoną skórę i błony śluzowe najmłodszych dzieci, o jego
toksyczności oraz o śmierci 23 niemowląt i dzieci w następstwie jego miejscowego
stosowania w pieluszkowym zapaleniu skóry. Jest tam także odniesienie do
źródłowego piśmiennictwa, przy czym pierwsza cytowana praca jest z 1953 r. Zatem o toksyczności tej substancji świat wie od pół wieku - i na szczęście zarówno w Polsce, jak i w Unii
Europejskiej obowiązują przepisy, na mocy których nie wolno go stosować u
dzieci do ukończenia 3 lat. W odniesieniu do Aphtinu (zakaz stosowania do 11
roku życia) obowiązują ustalenia Urzędu Rejestracji Leków, i to zaostrzenie
wynika z bardzo dużej zawartości kwasu borowego w tym produkcie leczniczym.
Prawdą jest natomiast, że bardzo wielu pediatrów o tym nie wie i przepisuje dzieciom różne leki z kwasem bornym
Ale to od Was zależy, czy ich użyjecie, podacie - czy nie.
Skoro macie już wiedzę na temat kwasu borowego - nigdy nie stosujcie go u swoich małych dzieci !
Pozdrawiam.

Dziewczyny mam pytanie! Mój 7-miesieczny synek ma bardzo czerwona pupe a nawet z babelkami i pryszczami-juz zrobiła sie taka skorupka czerwona! boli go to i piecze ! dzieje sie poniewaz robi on kupki takie normalnr twardawe ale czesto a raczej mam wrazenie ze na raty! i mimo szybkiej zmiany pieluchy pupa jest bardzo podrazniona a głównie przy odbycie! na codzien stosujemy SUDOCREM ale teraz juz nie dziala i poradzono mi stosowac TORMENTIOL! A ostatnio usłyszalam ze zawiera on kwas borowy i nie powinien byc stosowany u dzieci ponizej 3 roku zycia! czy to jest prawda? a moze poradzicie mi cos innego na ten mały piekący tyłeczek? :szok:

Lulka, nie słyszałam o szkodliwości tormentiolu. Jak mój synek był w szpitalu to lekarka zaleciła tormentiol na odparzenia. A Przemko był wtedy miesiąc starszy od Twojego synka. Skóra bardzo szybka się zagoiła i nie było z tym żadnych problemów. Używam do tej pory, ale tylko jeśli jest taka potrzeba. Jeśli skóra jest zdrowa to niczym nie smaruję. Oczywiście jeśli masz wątpliwości to dopytaj w aptece albo u lekarza.

lulka28 podono rzeczywiście ten termentol nie powinien byc stosowany u dzieci, a na ulotce jest chyba nawet napisane, że nie stosować w przypadku przerwania ciągłości skóry - czy coś w tym rodzaju.

Ja również miałam problem z pupcią mojej Oleńki i rzadne specyfiki apteczne nie pomagały aż w końcu sięgnełam po najzwyklejszą mąkę ziemiaczaną i wyleczyłam okropnie wyglodające pupsko mojej panny. Wiem, że i na temat mąki ziemiaczanej krążą różne opinnie, że nie powinno jej sie stosować ale ja teraz używam ty7lko mąki ziemiaczanej a pupa wygląda ładniusio :-)

wiem właśnie że maka ziemniaczana leczy i nawet kiedys raz stosowałam ! czy mam rozumieć GIZA że niczym nie smarujesz pupki swego dzieciaczka na codzien? a wy dziewczyny co stosujecie ? a jeszcze powiedzcie jaki kremik zastosowac na buźke na taka pogode zimowa, na mrozik i wogóle ? :-)

reklama
Faktycznie kremów z kwasem nie zaleca się poniżej 1 roku życia. Ale chyba chodzi tu o cięgłe stosowanie. Jak moja Zosia miała podtażnioną skórę, pani doktor wypisała maść właśnie z kwasem, a Zosia ma dopiero 4 miesiące. Kazała stosować do nastąpienia poprawy i już. A poprawa była prawie natychmiastowa:) Na codzień mamy krem też z przepisu lekarza, bardzo natłuszczający.

Życzymy duuużo zdrówka:-)

Do góry