reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odparzenia pod paszka

Jeżeli to alergia to muszę zacząć przyglądać się bacznie temu co jem…. Chyba zacznę notować produkty i zobaczę jak będzie.
Być może rzeczywiście coś jej zaszkodziło skoro oprócz objawów skórnych pojawiły się tez częstsze kupki i boli brzuch.
Póki co zastosowałam pimafucort z bólem serca, ale liczę na to, ze jak się szybko podleczy to zaraz zastosuje coś łagodniejszego. Zreszta zobaczę co powie jutro dermatolog. Dam znać.
Dziękuję za polecajki.
Wybór produktów jest ogromny, ciężko utrafić.
Przy kp trudno stwierdzić na co konkretnie dziecko ma alergię, jeśli ją ma i najczęściej uważa się, że na bmk. Jeśli chodzi o alergie krzyżowe to mi się zdaje, ale znów, nie jestem specjalistą, że one wyjdą dopiero przy rozszerzeniu diety, o ile w ogóle oczywiście są. Do mleka nie przenika aż tyle alergenów... tak coś kojarzę. A Twoje dziecko ma chyba 3 mies?
Jeszcze jedno przyszło mi do glowy, zmagałam się niedawno z infekcja intymna-wyszedł paciorkowiec i ginekolog przepisała mi duomox doustnie-być może była obawa,ze paciorkowiec zajął cały organizm?
Zastanawiam się, ze ta bakteria tez bie zaatakowała mojego dziecka. Sama nie wiem, może idę w złym kierunku…..
Nie mam pojęcia. Powiedz lekarzowi o tym.

reklama
Bo to się może zmienić... tak jak wam gdzie indziej pisałam, lekarz gastroenterolog dziecięcy stwierdził, że alergia na bmk u mojej córki była (kupy były symptomem), ale może nie tak silna, skoro po prowokacji już nie wróciła. Potem było rd i też nic... 🤷‍♀️ tak więc być może dlatego nie robi się takim maluchom testów.
Tak, zgadzam się!

Hej
Jak jedna tutaj z dziewczyn napisała do suchej skóry rownież mogę Ci polecić Dexeryl jest świetny i myślę że napewno pomoże

Dziękuję za linki i polecane produkty. Co polecicie do kąpieli? Jestem po konsultacji z dermatologiem - ona ogólnie poleca emolium do kąpieli. Macie jakies doświadczenia z tym preparatem. Odnośnie odparzeń i suchej skory. Na ten moment mam 2 leki robione na receptę. Na zgięcia ranki maść z klotrimazolem a na sucha skore coś z cholesterolem. Orientujecie się czy to dobrze działa?
Mówiłam o zastosowanym Pimafucorcie (ranki pod paszkami praktycznie wszedzie się zasuszyly, skóra się złuszcza). Wg lekarza zastosowanie takiej maści przez 3-5 dni nie zrobi dziecku krzywdy.
Pod kolankach gdzie skórka tez lekko popękała posmarowałam Tormentile baby. Strasznie ciężko to usunac przy obmywaniu zgięc. ??? Na razie po tym nie widzę pogorszenia, zasmarowałam ponownie, poczekam na efekt do momentu zrobienia maści.
Akurat to była konsultacja telefoniczna, ponieważ ja i mąż na to wszystko jeszcze się rozchorowaliśmy, ale myśle, ze wizyta stacjonarna i tak jest wskazana.
I tak córcia ma 3,5 miesiąca.

Emolium jak i Ollian to delikatne emulsje do kąpieli i większość mam jak rownież ja to stosowałam i warte polecenia 😉Jeśli chodzi o maść które wymieniłaś nie miałam z tym styczności więc się nie wypowiem ale jeżeli są robione to już wyższa półka przynajmniej ja tak uważam skoro lekarz stwierdził że nie zaszkodzą maleństwu to tak pewnie jest … Jeśli chodzi o suchą bardzo skórę polecam jeszcze raz Dexeryl myślę że warto spróbować jeśli masz problem z suchą skórą u córeczki

Zalecenia wyglądają ok.
U mojego syna fajnie się sprawdzały na sucha skórę kremy z apteki z końcówka "baza" np. dermobaza, clobaza itp.

Dziękuję za linki i polecane produkty. Co polecicie do kąpieli? Jestem po konsultacji z dermatologiem - ona ogólnie poleca emolium do kąpieli. Macie jakies doświadczenia z tym preparatem. Odnośnie odparzeń i suchej skory. Na ten moment mam 2 leki robione na receptę. Na zgięcia ranki maść z klotrimazolem a na sucha skore coś z cholesterolem. Orientujecie się czy to dobrze działa?
Mówiłam o zastosowanym Pimafucorcie (ranki pod paszkami praktycznie wszedzie się zasuszyly, skóra się złuszcza). Wg lekarza zastosowanie takiej maści przez 3-5 dni nie zrobi dziecku krzywdy.
Pod kolankach gdzie skórka tez lekko popękała posmarowałam Tormentile baby. Strasznie ciężko to usunac przy obmywaniu zgięc. ??? Na razie po tym nie widzę pogorszenia, zasmarowałam ponownie, poczekam na efekt do momentu zrobienia maści.
Akurat to była konsultacja telefoniczna, ponieważ ja i mąż na to wszystko jeszcze się rozchorowaliśmy, ale myśle, ze wizyta stacjonarna i tak jest wskazana.
I tak córcia ma 3,5 miesiąca.
Nie wypowiem się o lekach, kosmetykach itp, bo mojemu dziecku wystarczał hipp żel i szampon albo dermababy żel. Chyba to jest też tak, że u każdego co innego się sprawdzi. Polecę Ci za to bloga srokao, jeśli chodzi o analizy składów kosmetyków, jeśli cię to interesuje. Nie wiem, czy znajdziesz tam o wszystkim co byś chciała, bo pewne produkty nie doczekały się aktualizacji, ale wiem z autopsji, że pani odpisuje na wiadomości z pytaniami o składy i czy nadają się dla niemowląt. Link do: Analiza: Emolium
Nie potępiam, tylko podsyłam ku uwadze. Ja przez chwilę po wizycie u dermatologa też myślałam o emolientach (bo zalecono), ale zmiany, które konsultowaliśmy, zniknęły i stwierdziłam, że dopóki córka nie ma typowego AZS, to nic nie robię na razie specjalnego. Ma tendencję, że coś ze skórą będzie się działo, więc obserwuję. Nie chcę tylko żeby to zabrzmiało tak, że uważam, że te emolienty są zbędne... bo jak widać ludziom one pomagają. Ale też mam gdzieś z tyłu głowy co mówiła moja położna, że często bez potrzeby są one stosowane. Hipp, który ma db skład, którego stosujemy, jest też dla wrażliwych skór właśnie. Sprawdza się, więc nie kombinuję.
No i nie każdy tak się skupia na składach kosmetyków, to nie jest żaden grzech, ale jednak niemowlęta i małe dzieci mają wrażliwą skorę.

Najlepiej będzie pójść na wizytę stacjonarną i skonsultować te zmiany, zrobić zdjęcia itd.

A zdiagnozował alergię?

Dodam tylko, że jeśli masz inne przesłanki do alergii niż zmiany skórne (problemy pokarmowe lub/i w stolcach), to lepiej iść do dobrego gastroenterologa lub alergologa dziecięcego. A na razie to bym sobie dała spokój z myśleniem o alergii, jeśli oczywiście dermatolog zdalnie nic takiego nie stwierdził. I spokój też z dietą eliminacyjną.

Ostatnia edycja:
reklama
Od początku wszystko piorę w płynach Jelp, podwójnie płuczę, a wszystkie ciuszki prasuje. Co do dermatologa nie diagnozował alergii, tutaj myśle, ze jak nadal będzie to tak wyglądać to wybiorę się do specjalistów o których piszecie.
Ogólnie strasznie dziwne te odparzenia. Chodzi o to, ze zajęło zarówno paszki (najgorzej), są tez w ladkach pod kolankami i zauważyłam również pęknięta skore w dwóch miejscach pod pieluszka i delikatnie na szyjce. Pojawiły się tez takie krosteczki wyglądające jak pryszczyki, które po mały się zasuszaja. Najwiecej w okolicach właśnie paszki i zgiec kolanowych. Do tego ta suchość skory, w szczególności na brzuchu. Pierwszy raz zmagam się z czymś takim u córki. Do tego dziecko zaczęło mi bardzo ulewac, jeszcze 2 dni temu nie zwracałam na to większej uwagi ale teraz to nie jest normalne. Przy tym częste kupki i bóle brzuszka. Dziecko budzi mi się z płaczem w nocy, jest niespokojne, swędzą ja tez dziąsła, bo od paru tygodni się ślini i wkłada wszystko do buzi.
Za dużo tego.

Do góry