reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odparzenia pod paszka

Na jakiś czas odstawiłam nabiał i nie było jakiegoś wielkiego efektu, ale spróbuje raz jeszcze i to bardziej restrykcyjnie.
Zapisałam tez mała na konsultacje do dermatologa. Może specjalista przepisze jakaś maść robiona i lepiej oceni suchość skory.
Na własną rękę nie ma sensu taka dieta eliminacyjna, mało restrykcyjna. Przede wszystkim robi się ją w porozumieniu z lekarzem, na minimum 6 tygodni z suplementacją wapnia ze strony matki. Najlepiej idź właśnie do specjalisty, żeby ocenił czy to jest zmiana związana z alergią.
Nie kojarzę takich odparzeń z raną u dzieci znajomych... to może być coś więcej, właśnie może alergia.

reklama
A - i wiem że czasem niektóre dzieci mają problem z witaminą D. Tylko nie pamiętam, z którym preparatem.

Witam,
Mojej córce zrobiły się mocno czerwone odparzenia pod paszka. Do tego stopnia ze aż się ranka klei, jest taka błądząca. Wietrze jej to, założyłam krótsza koszule, ale nie wiem czy powinnam to czymś odkazić? Boli ja jak przemywałam woda.
Czym mogę to posmarować?
W domu mam alantan plus krem,bepanthen baby i linomag.
Proszę o radę.
Pozdrawiam
Proszek na odparzenia Dermatol. Nakładasz na palec i potem na ranę. Jutro już będzie zaschnięte :)

Od dwóch dni pije kefir, a wcześniej rzeczywiscie bardzo ograniczałam nabiał, teraz pojawiły się tez na skórze córki takie pryszczyki w pobliżu tych ran.

Na własną rękę nie ma sensu taka dieta eliminacyjna, mało restrykcyjna. Przede wszystkim robi się ją w porozumieniu z lekarzem, na minimum 6 tygodni z suplementacją wapnia ze strony matki. Najlepiej idź właśnie do specjalisty, żeby ocenił czy to jest zmiana związana z alergią.
Nie kojarzę takich odparzeń z raną u dzieci znajomych... to może być coś więcej, właśnie może alergia.
No właśnie, a ja w tym czasie kiedy odstawiłam nabiał zapomniałam o suplementacji wapniem. Poza tym właśnie aż taka ta moja dieta nie była restrykcyjna, bo była na antybiotyku, teraz już 5 dni nie biorę i chciałam się wspomóc dodatkowo naturalnymi kulturami bakterii zawartych w kefirze chociażby.

No właśnie, a ja w tym czasie kiedy odstawiłam nabiał zapomniałam o suplementacji wapniem. Poza tym właśnie aż taka ta moja dieta nie była restrykcyjna, bo była na antybiotyku, teraz już 5 dni nie biorę i chciałam się wspomóc dodatkowo naturalnymi kulturami bakterii zawartych w kefirze chociażby.
Nie ma sensu w ogóle tak robić, bo to nic nie wniesie. Na diecie eliminacyjnej trzeba być dłużej (min 6 tyg, zazwyczaj po tym czasie prowokacja) i zrobić to restrykcyjnie, uważając na soję, wędliny, pewne rodzaje mięsa... A już na pewno jak jest antybiotyk włączony to nie wiem czy to dobre dla twojego organizmu.
W dodatku trzeba dobrze bilansować ta3ka dietę. To nie jest takie tam hopsiup. Ale jak robiłaś to krótko, to raczej szkody sobie nie zrobiłaś.

Moim zdaniem dowiedz się najpierw czy są jakieś przesłanki ku alergii, bo to może być zupełnie inne podłoże. Najlepiej to skonsultować z dermatologiem i/lub gastroenterologiem (jeśli są objawy na tle pokarmowym). Samemu bez sensu, bo nawet nie wiesz czy to w ogóle ma rację bytu.

Bierz probiotyk po antybiotyku, pewnie o tym wiesz. Dla karmiących chyba wszystkie się nadają.

reklama
No tylko jak faktycznie chcesz sprawdzić, to nie ma ze na chwilę, tylko ograniczasz na te 6 tygodni. Po 2-4 tygodniach powinna być poprawa.

I musisz uwazac na produkty, ktore mają napisane, ze mogą zawierac mleko.
I trzeba bardzo uważać. Ja mam syna z alergią, to odpadają niektore rodzaje pieczywa, odpada większośc wędlin ze sklepu (robimy sami), odpada wołowina, odpada soja, trzeba naprawdę wszystko sprawdzać.

Do góry