reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odparzenia pod paszka

Odstawienie zasugerował mi pediatra ( ale inny niż ten do którego przynależy córka), bo zauważyła właśnie sucha skore.
Miało być 2-3 tyg. i tak zrobiłam, ale jak mówię nie było to bardzo restrykcyjne, bo w międzyczasie musiałam zażywać antybiotyk.
Czy na nietolerancję są jakies badania, czy tylko odstawienie przeze mnie nabiału jest jedynym rozwiązaniem (o ile oczywiście tak jak piszecie to w tym tkwi problem)?

reklama
Odstawienie zasugerował mi pediatra ( ale inny niż ten do którego przynależy córka), bo zauważyła właśnie sucha skore.
Miało być 2-3 tyg. i tak zrobiłam, ale jak mówię nie było to bardzo restrykcyjne, bo w międzyczasie musiałam zażywać antybiotyk.
Czy na nietolerancję są jakies badania, czy tylko odstawienie przeze mnie nabiału jest jedynym rozwiązaniem (o ile oczywiście tak jak piszecie to w tym tkwi problem)?
Badania u tak małych dzieci nie są wiarygodne. Sprawdza sie wlasnie przez eliminacje.

Eliminacja na 3 tygodnie i to taka malo restrykcyjna to nic nie da.

Ja smaro
Witam,
Mojej córce zrobiły się mocno czerwone odparzenia pod paszka. Do tego stopnia ze aż się ranka klei, jest taka błądząca. Wietrze jej to, założyłam krótsza koszule, ale nie wiem czy powinnam to czymś odkazić? Boli ja jak przemywałam woda.
Czym mogę to posmarować?
W domu mam alantan plus krem,bepanthen baby i linomag.
Proszę o radę.
Pozdrawiam
Ja Smaruje co jakiś czas bepanthenem. Zrobiło nam się od tego, że na początku dobrze nie umyłam spod paszek mazi płodowej.

Zobacz co ci powie dermatolog. Ja też usłyszałam od pediatry dziwne wskazówki nt odstawiania produktów bmk, dopiero gastroenterolog mi pomógł sensownie. Tylko, że u nas były brzydkie kupki. Niby cera o cechach atopii, też coś konsultowaliśmy z dermatologiem, ale nic nie kazał odstawiać, a córka już była wówczas dawno po rd i udanej prowokacji po mojej diecie eliminacyjnej (robionej miesiące wcześniej, problem kupek nie wrócił już więcej).

Alergie to skomplikowany temat i najlepiej to znaleźć do tego alergologa dobrego, aczkolwiek właśnie do bodajże 3 czy 4 r.ż. testy mogą wychodzić niemiarodajne. Chyba że są jakieś b silne alergie.

Tak w ogóle to suche placki w różnych miejscach to może być raczej w kierunku AZS (ale nie znam się na tym za bardzo), ale często i wtedy lekarze sugerują dietę eliminujaca bmk. To może występować w parze alergia plus AZS. Ale chyba nie musi. Tak czy inaczej nikt na forum tego nie zdiagnozuje🙃

Te suche placki ma głównie na brzuszku i klatce piersiowej, czasami na pleckach. Ogólnie raczki i zgięcia tez są wysuszone.
W dodatku na nóżkach ma taka jakby kaszkę i ostatnio tez bardzo pobolewa ja brzuszek bo robi więcej kupek, ale i jest sporo bączków.
Ogólnie jest masakra.

Te suche placki ma głównie na brzuszku i klatce piersiowej, czasami na pleckach. Ogólnie raczki i zgięcia tez są wysuszone.
W dodatku na nóżkach ma taka jakby kaszkę i ostatnio tez bardzo pobolewa ja brzuszek bo robi więcej kupek, ale i jest sporo bączków.
Ogólnie jest masakra.
Córka miała takie suche placki, do tego czerwone plamy w zgięciach, na policzkach, chlustała, problemy z brzuchem, byłyśmy na specjalnym mleku 2 miesiące, wszystko zniknęło praktycznie od razu, byłam przekonana, że to alergia na białko mleka, ale potem próba prowokacji (tak jak dziewczyny pisały nie ma tu żadnych badań, robi się prowokację), pierwszego dnia wysypka, następnego dnia zeszła, drugiego dnia plamki w innym miejscu, kolejnego dnia zeszły, zaczęła ulewać wymiotami, gastrolog jeszcze dał Debridat no i po Debridacie skończyła ulewać i skończyły się wzdęcia i zaparcia, nie mamy już żadnych problemów, a jest na zwykłym mleku. Więc ja już nie ogarniam tych alergii u tak małych dzieci, to się tak szybko zmienia 🙈 Wychodzi na to, że wcale tej alergii nie ma 🤣

Ogólnie jest masakra.
Dziewczyny już Ci doradziły odnośnie alergii i niestety faktycznie z tego co piszesz, to trochę na to wygląda. My mieliśmy podobnie, ale u mojego syna ostatecznie wyszła największa alergia na jabłka i marchewkę i to w niektórych okresach np. pylenia brzozy (alergia krzyżowa). Więc nie zawsze jest to bmk, ale od tego faktycznie zazwyczaj się zaczyna.
A na ten moment jeśli jest sucha skóra to warto jak najczęściej nawilżać, nawet kilka razy dziennie. Do ciała polecam dexeryl, do buzi bioderma peri oral - uwielbiam, działa cuda.
I ja jeszcze podawałam probiotyk fajny dla alergików - latopic.

Córka miała takie suche placki, do tego czerwone plamy w zgięciach, na policzkach, chlustała, problemy z brzuchem, byłyśmy na specjalnym mleku 2 miesiące, wszystko zniknęło praktycznie od razu, byłam przekonana, że to alergia na białko mleka, ale potem próba prowokacji (tak jak dziewczyny pisały nie ma tu żadnych badań, robi się prowokację), pierwszego dnia wysypka, następnego dnia zeszła, drugiego dnia plamki w innym miejscu, kolejnego dnia zeszły, zaczęła ulewać wymiotami, gastrolog jeszcze dał Debridat no i po Debridacie skończyła ulewać i skończyły się wzdęcia i zaparcia, nie mamy już żadnych problemów, a jest na zwykłym mleku. Więc ja już nie ogarniam tych alergii u tak małych dzieci, to się tak szybko zmienia 🙈 Wychodzi na to, że wcale tej alergii nie ma 🤣
Bo to się może zmienić... tak jak wam gdzie indziej pisałam, lekarz gastroenterolog dziecięcy stwierdził, że alergia na bmk u mojej córki była (kupy były symptomem), ale może nie tak silna, skoro po prowokacji już nie wróciła. Potem było rd i też nic... 🤷‍♀️ tak więc być może dlatego nie robi się takim maluchom testów.

Jeżeli to alergia to muszę zacząć przyglądać się bacznie temu co jem…. Chyba zacznę notować produkty i zobaczę jak będzie.
Być może rzeczywiście coś jej zaszkodziło skoro oprócz objawów skórnych pojawiły się tez częstsze kupki i boli brzuch.
Póki co zastosowałam pimafucort z bólem serca, ale liczę na to, ze jak się szybko podleczy to zaraz zastosuje coś łagodniejszego. Zreszta zobaczę co powie jutro dermatolog. Dam znać.
Dziękuję za polecajki.
Wybór produktów jest ogromny, ciężko utrafić.

reklama
Jeszcze jedno przyszło mi do glowy, zmagałam się niedawno z infekcja intymna-wyszedł paciorkowiec i ginekolog przepisała mi duomox doustnie-być może była obawa,ze paciorkowiec zajął cały organizm?
Zastanawiam się, ze ta bakteria tez bie zaatakowała mojego dziecka. Sama nie wiem, może idę w złym kierunku…..

Do góry