reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odchudzamy się

reklama
Jejciu, 20 kg i to w 2 miesiące, Kasiu, ja jestem po prostu w szoku:szok:
Wielkie gratulacje:tak::-) A pamiętam jak kiedyś pisałaś, że nie dla ciebie diety, a tu taki spektakularny efekt, po prostu rewelacja.

Kasiad upiekłam w sobotę ten chlebek - wyszedł calkiem smaczny:tak::tak:, spokojnie moge zrezygnować z normalnego chleba na rzecz tego dukanowskiego - zrobiłam z ziołami prowansalskimi i cebulką (z zupy cebulowej) no i dzisiaj ruszam z dietą chociaż w pracy cięzko bedzie , no ale mąz tez sie zgłosił na ochotnika i razem jedziemy;-) ciekawe czy moja mama wytrzyma, bo ona cos czuję wymięka, no ale okaże sie, w końcu to ona ma najwiecej do zrzucenia

mam tylko pytanie co z masłem - rozumiem, że odpada:confused:

Jejciu, 20 kg i to w 2 miesiące, Kasiu, ja jestem po prostu w szoku:szok:
Wielkie gratulacje:tak::-) A pamiętam jak kiedyś pisałaś, że nie dla ciebie diety, a tu taki spektakularny efekt, po prostu rewelacja.
No widzisz Miśka, okazuje się, że to nie jest tak, że nie ma diety dla mnie, tylko trzeba było na taką trafić, która na mnie zadziałała.

Kasiad upiekłam w sobotę ten chlebek - wyszedł calkiem smaczny:tak::tak:, spokojnie moge zrezygnować z normalnego chleba na rzecz tego dukanowskiego - zrobiłam z ziołami prowansalskimi i cebulką (z zupy cebulowej) no i dzisiaj ruszam z dietą chociaż w pracy cięzko bedzie , no ale mąz tez sie zgłosił na ochotnika i razem jedziemy;-) ciekawe czy moja mama wytrzyma, bo ona cos czuję wymięka, no ale okaże sie, w końcu to ona ma najwiecej do zrzucenia

mam tylko pytanie co z masłem - rozumiem, że odpada:confused:

Masło odpada, margaryna też, jak i każdy inny tłuszcz. Ja sobie smaruję chlebki albo jogurtem, albo serkiem Pilos 3% albo serkiem Prezydent 4% ze szczypiorkiem jest. Generalnie powinno jeść się odtłuszczone serki, ale takie do 5% Dukan dopuszcza. Na uderzeniówce jednak omijałabym te 4 czy 5 procentowe, ale od II fazy można z umiarem.
Przy odrobinie fantazji można naprawdę robić całkiem fajne urozmaicone dania z produktów dozwolonych w diecie. Wczoraj np na obiad jadłam suma afrykańskiego zapiekanego pod jogurtową pierzynką - poprostu palce lizać! W ogóle jemy teraz bardzo dużo ryb, z czego jest bardzo Oliwka zadowolona, bo ona ryby uwielbia.

a ten chlebek dukanowski mozna jeśc w każdej fazie odchudzania w tej uderzeniowej tez?

Hm, no zabiłaś mi ćwieka Madzia. Ja chleba nie jadłam w fazie uderzeniowej, przepis dorwałam dopiero będąc w II fazie. Trzeba by dokładnie przeczytać w książce, czy skrobia kukurydziana może być spożywane w I fazie, czy dopiero od II :confused:

pytam się bo ja kiedys przeczytałam w necie że dopiero w III fazie pieczywo do 2 kromek dziennie:confused:
W III fazie je się zwykły chleb pełnoziarnistym z mąki żytniej i pszennej, a ja jem chleb zrobiony wg przepisu, który podałam kilka dni temu na tym wątku, w składzie są same składniki dozwolone w I i II fazie, na której jestem (otręby, twaróg, jajka i skrobia kukurydziana). Doczytałam, że skrobia jest dozwolona w uderzeniówce również, oczywiście w malutkich ilościach, ale jak się zjada 2 małe skibeczki mojego chlebka, to dużo tej skrobii się nie zjada.

Kasiu,upiekłam chlebek dla siebie i rodziców. Musze przyznać ,że jest naprawde smaczny.Troszke góra mi sie przypaliła i zastanawiam sie czy ona tak juz ma czy za długo trzymałam chlebek w piecyku?

Ostatnia edycja:
reklama
no ja tez doczytałam, ze troche skrobii w pierwszej fazie mozna, zreszta w książce z przepisami jest też chlebek podany przez Dukana:tak: (str 102) ale tam jest z drożdżami, no ale skrobia tez podana w przepisiku (tzw. maizena).

No chelebk bardzo sie spieka z góry podczas pieczenia, ja piekłam swój 2godz. coprawda mi sie nie przypalił, ale skórka jest dośc twarda z góry:tak: zreszta jak tak go piekłam i sprawdzałam, czy pzostaje na tym patyczku czy nie, to juz zwatpiłam, czy sie kiedykolwiek upiecze i zastanawiam sie Kasiad, czy czasem to przez ten twaróg co w nim jest on tak nigdy do konca nie jest suchy w srodku i czy faktcznie te 1,5 godzinki by nie wystarczyło pieczenia:confused: może to tak ma być....

pierwszy dzień za nami i żyjemy:-D mąż szczęśliwy, bo uwielbia jajka a w tej diecie mozna ich jeść i jeść....;-)

Do góry