reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odchudzamy się

dzieki Gosia:-) juz dostałam od Agusi te skany z przepisami Dukana:tak: sporo tego, więc nuda nam nie grozi;-)

a co do twojej diety, to moze faktycznie zaczekaj aż wprowadzisz jedoznko juz ninne do diety Dominika i wtedy zaczniesz, a teraz to moze po prostu zrezygnuj z niektórych rzeczy, typu słodycze, cukier, dziecku i tak nie są potrzebne....;-) a napewno nawet przy lekkich ograniczeniach zanotujesz dalszy spadek wagi:tak:

reklama
a mój teściu kupił taką maszynę Mango Vibro Max w Fitness Telezakupy Mango już jest rozłożona od tygodnia i chodzę 2 razy dziennie po 10 minut wiecie jakie to fajne. powinno się chodzić 4 razy po 10 minut.najlepsze bo nic się nie robi tylko trzęsie.
Karola, mój Tomek ostatnio słyszał wypowiedź jaiegoś specjalisty od odchudzania, że takie maszyny, to nabijanie ludzi w butelkę, że te drgania powodują jakieś napięcie chwilowe mięśni, ale napewno nie rozbijają tłuszczu.
Karola ja tam jakoś do tego zaufania nie mam jak ci wytrzęsie choć troszkę kg daj znać ;-)

u mnie łącznie -4kg mniej ;-) pozbyłam się tych 2kg co przybrałam ;-)a jem wszystko tylko mniejsze porcie tak by się najeść :tak:

boję się jeszcze zacząć Dukana choć na styczniówkach ją stosują i niby mówią ze dzieci przybierają ale stwierdziłam że poczekam najwyżej do wprowadzenia jedzonka co w cycku nie dostanie to zje sam choć nie wiem czy to dobry pomysł jak myślcie ?
Rosmerta ja znalazłam fajne przepisiki tutaj : Przepisy w diecie proteinowej - Dukana.

Gratulacje Gosiu straconych kg!
I masz rację, że chcesz poczekać aż cyc nie będzie jedynym jedzonkiem synka. Mam koleżankę (też się udziela na BB zresztą), która zrezygnowała z diety, bo córka przestała przybierać (dziecko ma 4 miesiące). Poza tym w diecie dukana jest dużo białka w tym krowiego, co może wywołać skazę białkową u dziecka, a inne produkty się drastycznie ogranicza, a dieta matki karmiącej powinna być jednak urozmaicona.

Kasiad mogła bys mi poslac na e-mail: rosmerta@poczta.onet.pl - moja mam się przymierza do tej diety, bo zacheciłam ja twoimi wynikami:tak: a moze i ja przy niej sie załapie i zrzucę wreszcie to co nadmiar jeszcze mam (jakies 5-8 kg byłoby idealnie)
tylko chciałabym wiedziec jak rozkładasz posiłki w ciagu dnia no i co na nie zajadasz, tak mniej wiecej, na poczatek, zeby jakos ruszyć
Widzę, że książkę już masz, więc nie wysyłam.
Jem 3 posiłki główne i czasem 4 mały, ale bardzo rzadko, bo skurczył mi się żołądek i najadam się dużo mniejszymi porcjami niż to było kiedyś. Dukan sugeruje 3 główne posiłki, z których żadnego nie należy opuszczać,ale jeśli jest się głodnym, należy zjeść więcej, tak, żeby nie chodzić głodnym, oczywiście wybierając z produktów dozwolonych w diecie.
Ja na śniadanie przykładowo jem:
2 jajka na miękko
lub
pół kostki twarogu 0% wymieszane z jogurtem 0% i cebulką
lub
galareta z piersi kurczaka
lub
ryba w galarecie
lub płaty śledziowe w occie (wybieram te słodzone słodzikiem)
lub puszkę tuńczyka
Do prawie każdego śniadania zjadam 2 kromeczki mojego chlebka dukanowego i nie jem wtedy 2 łyżek otrębów owsianych (zalecanych przez Dukana), bo w chlebie są już te otręby.

na obiad jadam:
drób pieczony bez skóry
lub
udko wędzone bez skóry
lub
kopytka z twarogiem z otrębami
lub makrelę wędzoną
a na części warzywnej do tego mięsa wszystkie dozwolone warzywa i zupy na tych warzywach (zupa gotowana na chudym mięsie bez skóry).

na kolację zazwyczaj wypijam duży kefir 0%.

Od czasu do czasu zrobię jakąś dukanową słodycz i jem na podwieczorek lub 2 śniadanie, ale niezbyt często.

Można też robić pierogi, do których zamiast mąki dodaje się zmielone otręby, ale jeszcze nie próbowałam :-)

Ostatnia edycja:
no napewno cudów bez diety nie będzie ale zawsze jakiś to sposób na ruszanie jestem napewno przekonana że to zuper sposób na celulit jak się na tym siedzi.można ustawić sobie taki probram, nasmarować pupsko kremem lub serum i efekt zdecydowanie pewniejszy.

mój teść jest ich prawie stałym klientem już jedną maszynę kupił ale jakoś nie ma poputu bo mało wygodne.o coś takiego
Orbitrek trenażer w Zgrabna sylwetka, odchudzanie Sprzęt fitness Telezakupy Mango ale mało przemyślane to na stopy to spadają do przodu i paluchy bolą.

Dzięki Kasiad :-) a mogłabys mi podac jeszcze dokładny przepisik na ten chlebek twój magiczny 0 taki z dokładnymi proporcjami

Karola takie urządzenia pewnie same efektu nie dadzą, ale jak to idzie w parze z dietą to pewnie mozna spróbować:-)

Ostatnia edycja:
Karola, ja źle spojrzałam na to urządzenie, myślałam, że to coś takiego, że zakłada się pas na pośladki i wibruje.

Rosmerta podaję przepis na mój chlebek dukanowski:

4 szklanki otrąb owsianych
2 szklanki otrąb pszennych
1 szklanka skrobii kukurydzianej
500 g twarogu chudego 0% lub 0,5%
8 jajek/białka należy ubić na pianę/
O,5l maślanki 1% lub 1,5%
1 czubata łyżeczka soli
1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia
dowolne zioła, ja dodaję po 1 łyżeczce czubatej suszonego tymianku i czosnku granulowanego.

W jednej misce dokładnie mieszamy otręby, skrobię i proszek do pieczenia.
W drugiej mniejszej misce mieszamy dobrze rozdrobniony widelcem twaróg z 8 żółtkami, dodajemy maślankę, sól i przyprawy. Ja to jeszcze miksuję blenderem, ale nie jest to konieczne. Tę masę wlewamy do większej miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy - najlepiej rękoma, bo masa będzie dość sucha, więc łyżką ją będzie ciężko wymieszać.
Na końcu ubijamy białka i mieszamy delikatnie z masą.

Wykładamy do metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia (konieczne, bo chleb przywrze) lub do silikonowych bez papieru. Ja używam 2 dużych foremek keksowych. Pieczemy w 200 stopniach ok 1,5 godziny - tak jest w przepisie, ale ja muszę piec ok 2,5 godzin, żeby ciasto się nie oblepiało wkoło patyczka, którym sprawdzam, czy już można chlebek wyłączyć, także czas zależy pewnie od piekarnika.

Można zrobić z połowy składników, bo chlebek starcza na długo. Mi 1 bochenek starcza na ok 2 tygodnie (jem na śniadanie 2 cienkie kawałeczki), drugi piekę koleżance. Po ostygnięciu chlebek kroję odrazu na cienkie skibki, porcjuję po 4 kawałki do śniadaniowych woreczków i wkładam do zamrażarki, wyciągam raz na 2 dni i mam zawsze świeży chlebek. Jeśli ktoś nie chce mrozić chlebka, musi go trzymać w lodówce, ma w składzie nabiał, więc na zewnątrz szybko się psuje. Z tego chlebka robię sobie również czasem tosty, wkładam jeszcze zamrożone kawałki do tostera i wyskakują pyszne, przypieczone i chrupiące :-)

No to zabierajcie się za pieczenie, na zdrowie i życzę smacznego :-) Ciekawa jestem Waszych opinii, mi ten chlebek bardzo smakuje, w zupełności zastępuje mi normalny chleb i dzięki temu do niego nawet nie tęsknię.

Ja dziś z okazji mojego osobistego "święta" - straciłam 20 kg :rofl: - zrobiłam sobie deserek a'la ptasie mleczko dukanowskie. Pychotka!

Załączniki

• ptasie mleczko.jpg
    ptasie mleczko.jpg
    12,7 KB · Wyświetleń: 43
Ostatnia edycja:
Kasiu,ogromne gratulacje :tak: (i po cichu tak zyczliwie zazdroszcze;-) ). Chlebek wypróbuje w przyszlym tygodniu ,ciekawa jestem efektu :rofl2:;-):tak:

reklama
Do góry