reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Od kiedy mleko krowie?!:/

Dorosłemu człowiekowi mleko nie jest potrzebne. Żaden inny ssak na ziemi nie pije mleka, tylko ludzie, dla walorów smakowych.
Słoiczki są poddane pasteryzacji, w zamkniętych szczelnie opakowaniach. Tak samo jak ogóry kiszone - mniam - dżemy, powidła i inne.

reklama
Ja powiem jeszcze tylko ze mnie lekarz zalecil podawanie modyfikowanego do roku, a potem pomalu zastapic je tlustym krowim mlekiem. Mieszkam na wyspach i wlasnie takie tu maja zalecenia.... Mysle ze jakis sens w tym jest, "bo roczne dziecko je juz praktycznie jak dorosly, a przynajmniej powinno miec na tyle roznorodna diete" - slowa lekarza (poza oczywiscie niektorymi przyprawami, frytkami, slodyczami, itp). Ale nie chce sie z nikim klocic, kazdy ma swoje zdanie. Ja pewnie po roku pomalu zaczne wprowadzac inne mleczko. Na razie i tak moja mala jest w wiekszosci na cycu ( butle dostaje1 raz dziennie...)

a co powiecie na to? m oj dzidek płakał i miał bóle brzucha, zmienialiśmy mieszanki, leki wspomagające trawienie i przeciwbólowe nie pomagały, w końcu w 6tym miesiącu do bólu dołączyły zatwardzenia i od 6tego miesiąca przeszliśmy na mleko krowie(niecałkiem bo mieszanke te ż dostaje), narazie jest dobrze dziecko nie płacze, wkońcu się uśmiecha

Ja też zdecydowałam się na krowie. Póki co mieszam mu pół na pół. Nadal nie jestem pewna czy odważyć sie i zrezygnować z modyfikowanego. Pytałam pediatre i powiedział mi, że dzieciom w ogóle nie jest zalecane krowie mleko do 2 roku życia. Ale co dziwne, mam kumpelę, która chodzi do tego samego pediatry i jej powiedział,że owszem może przejść na krowie, tylko powoli. Jak to wytłumaczyć??? Przez chwile myślałam, że moze to zależy od dziecka:confused: Michał bardzo dobrze przyjmuje mieszankę. Zero rozwolnień, wysypek, bólów brzuszka. Ale co dalej. Czytałam ostatnio, że mleko krowie zbytnio obciąża nerki malucha. Ale znam bardzo duzo osób m.in. mąż i jego rodzina, gdzie byli karmieni tylko krowim!!! No i nic im nie jest...

ja nie mieszkam w Polsce i tutaj ze szpitala dostałam ulotkę o krowim mleku dla dzieci od 6miesiąca życia.jest ono nisko tłuszczowe.wiec nie wiem jak to ma być wkońcu.jedni nie dają dziecku drudzy dają.ja swojej małej już dałam parę łyżeczek normalnego mleka w owsiance.pozdrawiam

Otóż to, bo zalecenia, zaleceniami, ale one w każdym kraju są inne. Ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która mieszka w Danii i tam też przetwory mleczne oraz czyste mleko po 6 miesiącu, podobnie we Francji z tego co się orientuję - sery pleśniowe wcześnie dają. Dlatego wydaje mi się, że jest to też związane z typową dietą danego kraju. W końcu u nas też zaczyna się rozszerzanie diety od produktów krajowych.

Dyskutować można długo o mleku. Ja wiem tyle, że po roku dziecko może pić mleko krowie, ale mimo to zaleca się podawanie mleka modyfikowanego do 3 roku życia. Pozostaje samemu rozważyć na ile jest to uzasadnione, a na ile po prostu biznes. Jak mawiał jeden mój profesor - za odpowiednie pieniądze można mieć każde "wyniki badań klinicznych" - taki popularny slogan reklamowy.

Ja osobiście zamierzam w okolicach roczku przechodzić na mleko krowie. Teraz synek ma 9 miesięcy, dostaje od czasu do czasu jogurt czy twarożek i potem planuję stopniowo podawać mleko do picia. Sądzę, że jednak wiele mam tak robi, bo jak jestem na zakupach, to widzę, że półki z mleczkiem 3 i 4 są w stanie nietkniętym;-)

Jak ja bylam mala mama karmila mnie piersia 2 tygodznie ale nie do konca bo okazalo sie ze jeszcze mnie dokarmiala butla (pewnie dla tego pozniej nie miala pokarmu) a co bylo w srodku - mleko od swierzo wydojonej krowki:-) z tego co wiem to - spalam idealnie przez cala noc, kolek i bolow brzuszka tez nie mialam.

reklama
A wlasnie co do tematu mleka. To mam pytanie do was dziewczyny. Malutki moj ma juz niedlugo 6 mies. podaje mu mleko o no. 1 bo no 2 jest dla extra glodnych(a on to nie jest) czy po tych 6 mies. mam zaczac podawac mleko o no. 3 (z witamina D i zelazem) ???

Do góry