reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Od kiedy mleko krowie?!:/

Dorosłemu człowiekowi mleko nie jest potrzebne. Żaden inny ssak na ziemi nie pije mleka, tylko ludzie, dla walorów smakowych.
Słoiczki są poddane pasteryzacji, w zamkniętych szczelnie opakowaniach. Tak samo jak ogóry kiszone - mniam - dżemy, powidła i inne.

reklama
Ja powiem jeszcze tylko ze mnie lekarz zalecil podawanie modyfikowanego do roku, a potem pomalu zastapic je tlustym krowim mlekiem. Mieszkam na wyspach i wlasnie takie tu maja zalecenia.... Mysle ze jakis sens w tym jest, "bo roczne dziecko je juz praktycznie jak dorosly, a przynajmniej powinno miec na tyle roznorodna diete" - slowa lekarza (poza oczywiscie niektorymi przyprawami, frytkami, slodyczami, itp). Ale nie chce sie z nikim klocic, kazdy ma swoje zdanie. Ja pewnie po roku pomalu zaczne wprowadzac inne mleczko. Na razie i tak moja mala jest w wiekszosci na cycu ( butle dostaje1 raz dziennie...)

a co powiecie na to? m oj dzidek płakał i miał bóle brzucha, zmienialiśmy mieszanki, leki wspomagające trawienie i przeciwbólowe nie pomagały, w końcu w 6tym miesiącu do bólu dołączyły zatwardzenia i od 6tego miesiąca przeszliśmy na mleko krowie(niecałkiem bo mieszanke te ż dostaje), narazie jest dobrze dziecko nie płacze, wkońcu się uśmiecha

Ja też zdecydowałam się na krowie. Póki co mieszam mu pół na pół. Nadal nie jestem pewna czy odważyć sie i zrezygnować z modyfikowanego. Pytałam pediatre i powiedział mi, że dzieciom w ogóle nie jest zalecane krowie mleko do 2 roku życia. Ale co dziwne, mam kumpelę, która chodzi do tego samego pediatry i jej powiedział,że owszem może przejść na krowie, tylko powoli. Jak to wytłumaczyć??? Przez chwile myślałam, że moze to zależy od dziecka:confused: Michał bardzo dobrze przyjmuje mieszankę. Zero rozwolnień, wysypek, bólów brzuszka. Ale co dalej. Czytałam ostatnio, że mleko krowie zbytnio obciąża nerki malucha. Ale znam bardzo duzo osób m.in. mąż i jego rodzina, gdzie byli karmieni tylko krowim!!! No i nic im nie jest...

ja nie mieszkam w Polsce i tutaj ze szpitala dostałam ulotkę o krowim mleku dla dzieci od 6miesiąca życia.jest ono nisko tłuszczowe.wiec nie wiem jak to ma być wkońcu.jedni nie dają dziecku drudzy dają.ja swojej małej już dałam parę łyżeczek normalnego mleka w owsiance.pozdrawiam

Otóż to, bo zalecenia, zaleceniami, ale one w każdym kraju są inne. Ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która mieszka w Danii i tam też przetwory mleczne oraz czyste mleko po 6 miesiącu, podobnie we Francji z tego co się orientuję - sery pleśniowe wcześnie dają. Dlatego wydaje mi się, że jest to też związane z typową dietą danego kraju. W końcu u nas też zaczyna się rozszerzanie diety od produktów krajowych.

Dyskutować można długo o mleku. Ja wiem tyle, że po roku dziecko może pić mleko krowie, ale mimo to zaleca się podawanie mleka modyfikowanego do 3 roku życia. Pozostaje samemu rozważyć na ile jest to uzasadnione, a na ile po prostu biznes. Jak mawiał jeden mój profesor - za odpowiednie pieniądze można mieć każde "wyniki badań klinicznych" - taki popularny slogan reklamowy.

Ja osobiście zamierzam w okolicach roczku przechodzić na mleko krowie. Teraz synek ma 9 miesięcy, dostaje od czasu do czasu jogurt czy twarożek i potem planuję stopniowo podawać mleko do picia. Sądzę, że jednak wiele mam tak robi, bo jak jestem na zakupach, to widzę, że półki z mleczkiem 3 i 4 są w stanie nietkniętym;-)

Jak ja bylam mala mama karmila mnie piersia 2 tygodznie ale nie do konca bo okazalo sie ze jeszcze mnie dokarmiala butla (pewnie dla tego pozniej nie miala pokarmu) a co bylo w srodku - mleko od swierzo wydojonej krowki:-) z tego co wiem to - spalam idealnie przez cala noc, kolek i bolow brzuszka tez nie mialam.

reklama
A wlasnie co do tematu mleka. To mam pytanie do was dziewczyny. Malutki moj ma juz niedlugo 6 mies. podaje mu mleko o no. 1 bo no 2 jest dla extra glodnych(a on to nie jest) czy po tych 6 mies. mam zaczac podawac mleko o no. 3 (z witamina D i zelazem) ???

Do góry