Hej dziewczyny. Mam te same problemy. Obniżona przednia ściana pochwy. Początkowo myslalam ze tak wyglada krocze po porodzie i ze to normalne. Lekarz nic mi nie powiedział, a byłam u niego 2 razy. Mało tego dał mi zastrzyk antykoncepcyjny, który pogorszył sprawę. Nigdy nie bierzcie tego gowna! Po zastrzyku poszlam do niego jeszcze raz i zapytałam wprost czy mam obniżone narządy. powiedział ze przednia ściana pochwy jest lekko obniżona. Ale ze to w normie po porodzie i powinno wrócić na miejsce, ale żeby ćwiczyć. Ja już wcześniej przekopałam cały internet i już wiedziałam ze jest rehabilitacja i można sobie pomoc. Ćwiczyłam sama tak jak pokazywała Pani w szkole rodzenia. Ale po wizycie u lekarza zaczęłam szukać rehabilitantki uroginekologicznej.I znalazłam, ale ona była fizjoterapeuta. Nie zbadała mnie tylko dawała ćwiczenia. Głównie na brzuch,bo stwierdziła lekki rozstęp miesnia prostego brzucha. Po tygodniu go nie było, ale ona dalej na brzuch dawała ćwiczenia, które tylko pogarszały stan mojej pochwy!!Przypadkowo dowiedziałam się ze Pani ze szkoły rodzenia, która pokazywała ćwiczenia, prowadzi gabinet nietrzymania moczu i rehabilituje takie przypadki jak ja. SZybko do niej zadzwoniłam. Dostałam ochrzan ze prawie nie ćwiczyłam w połogu, bo to bardzo ważne!!! Zanim do niej trafiłam było 2,5 miesiąca od porodu. Okazało się, ze obnizenie nie jest tragiczne(choć mi się wydaje, ze jest) ale moje miesnie za to tak, bo w ogóle sie nie zaciskają. Ja sobie ćwiczę a one zero skurczu!! I dlatego tak ważna jest rehabilitacja z kimś kto bada te miesnie i oceni ich stan!! Moglabym tak ćwiczyć i rok i nic by to nie dało. Pani zrobiła mi EMG mięśni. Na każdej wizycie robi EMG żeby pokazać mi postęp a potem elektorstymulację. plus przez miesiąc ja robiłam elektorstymulację tez sama w domu.Po 2,5 miesiącach terapii jest poprawa z obniżeniem, choć szału nie ma. Ale Ja dopiero teraz czuje ze odzyskuję władze nad mięśniami.
Moja obecna rehabilitantka mówi, ze na pewno nie będę miala operacji i ze z tego wyjdę. I ze mogę jeszcze zajść w ciąże, choć ja sobie tego nie wyobrażam, bo wiadomo, ze sama ciąża już rozciąga miesnie i wszystko może wrócić. Trzeba ćwiczyć już do końca życia, ale to mnie nie przeraża tak bardzo jak fakt, ze jestem okaleczona w najbardziej intymnym miejscu!! Nawet jeśli rehabilitacja nie do końca pomoże,będę już na pewno ćwiczyć zawsze, bo nie chce żeby było gorzej. Mówię tez o tym wszystkim koleżankom, żeby je ostrzec, żeby ćwiczyły już w ciąży i odrazu po porodzie. Po cesarce tez bo już sama ciąża rozciąga miesnie. Mówcie o tym ludziom!! Przełammy to tabu!!! ja nie miałam praktycznie rzadych objawów. Dopiero po zastrzyku zaczęłam odczuwać parcie na pęcherz i się sobie przyglądać. jestem pewna, a nawet czytałam badania naukowe, ze co 3 kobieta po porodzie ma jakieś zaburzenia statyki!! A lekarze to olewaja. A to wyjdzie jak nie teraz to za jakis czas.Tylko ze rehabilitacja może pomoc najbardziej teraz kiedy jesteśmy młode odrazy po porodzie! Statystyki mówią ze co
10 kobieta musi sie poddać operacji z powodu obniżenia narządów. To jest powszechny problem, ale nikt o nim nie mówi. I gdyby odrazu rehabilitować po porodzie to ta liczba by była znacznie mniejsza. Nie dajcie się oszukać, ze samo przejdzie albo ze to nic takiego. Ja jestem na poczatku tej drogi, Niektóre dziewczyny przychodzą do mojej rehabilitantki nawet rok. A jak same wczesnjej przerywają terapie to za jakiś czas wracają. PociesAjace jest to ze ja trafiłam po 2,5 miesiącach od porodu. A czasami trafiają do niej dziewczyny rok po porodzie i tez udaje się pomóc także szukajcie pomocy profesjonalisty jak najszybciej!!! Do tego ta terapia nie jest aż taka droga. Pierwsza wizyta 100 zł plus zakup elektrody 100zl. Kolejne wizyty kosztują 50 zł. Każda trwa godzinę. A wizyta u pierwszej fizjoterapeutki, która nie bada tylko daje ćwiczenia, trwała 20
Minut, kosztowała 80 zł i mogła
Zrobić więcej szkody niż pożytku. pozdrawiam Was. Życzę powodzenia w rehabilitacji. nie liczcie, ze samo przejdzie. Próbujcie najpierw rehabilitacji, bo po operacji tez nie jest kolorowo.