reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obniżenie narządów po porodzie

Gorzej, że kupiłam pakiet, żeby było taniej więc na razie muszę dać jej szansę. A tą elektrostymulację to robi Ci na wizycie czy kupiłaś własny sprzęt? Myślisz, że to Ci właśnie pomogło? Sama się nad takim urządzonkiem zastanawiam. A u Ciebie jest samo obniżenie ścianek bez żadnych objawów np. Uczucie czegoś w pochwie, ciężkości czy obcierania? Z moczem czy z seksem też wszystko ok?
Obnizenie przedniej ściany. Nie mam kłopotów z nietrzymaniem moczu, nie czuje obniżenia, czuje czasami gdy ściana się podnosi. Z sexem problemu tez nie mam poza tym, ze nie mogę zacisnąć mięśni tak jak kiedyś. To jest złożona sprawa. Ja nie robiłam w ogóle skurczu. Żeby to sprawdzić trzeba włożyć podczas ćwiczeń dwa palce. Jeśli pochwa się nie zaciska to kiepsko. U mnie tak było. I wtedy bez elektrostymulacji nie pójdziesz dalej. Dlatego tak ważne żeby ktoś Cię zbadał. Ona mi robi elektrostymulacje na wizycie, ale tez miałam elektrostymulator wypożyczony przez miesiąc. Teraz mam wizyty co 3 tyg. Na każdej elektrostymulacja i EMG. Będzie mnie prowadzić do póki parametry na EMG nie będą prawidłowe. Oczywiście w domu ćwiczę i nosze pojedyncza kulkę gejszy. Na początku czasami nawet jedna mi wypadała. Teraz czuje opór gdy chce ją wyjąć.

Ostatnia edycja:
reklama
mam pytanie wy wyczuwacie szyjke macicy? Czy tylko macie problem ze scianami pochwy ... Bo ja swoja do rze wyczuwam i to mnie bardzo przeraza.

MamaLenki91 gdzie kupowalas kulki i jak je dobrac? Ile w tym chodzisz dziennie?

mam pytanie wy wyczuwacie szyjke macicy? Czy tylko macie problem ze scianami pochwy ... Bo ja swoja do rze wyczuwam i to mnie bardzo przeraza.

MamaLenki91 gdzie kupowalas kulki i jak je dobrac? Ile w tym chodzisz dziennie?
Wyczuwam szyjkę, ale daleko raczej choć tez nie mam pewności ze jest tam gdzie była. Kupowałam w necie. Mam taki zestaw że jest kilka kulek. Pierwsza powinna być jak najlżejsza i większa. Są tez takie specjalne stożki niby piszą w necie ze są lepsze. ale nie wiem czy jeśli masz obniżona macice to czy będą się trzymać. Zaczynalam od 20 minut.

A jaki zestaw kupowalas bo z checia tez bym kupila ale zabardzo nie wiem jaki i w ogole ... No ja szyjke wyczuwam to w zaleznosci od dnia ale z trgo co wiem jest to obnizenie 1 stopnia jezeli chodzi o macice a przednia sciana nie wiem w jakim stopniu.. Czytalam o hb clinic z warszawy i tam nie ma Pani Kaden z tego co widzialam ... Z checia bym sie do niej zapisala ale nie mam z kim jechac a ze mnie taki kierowca ...
A powiedz mi jak ty na coedzien funkcjonujesz w sensie sprzatanie,schylanie sie itd. Ja bardzo sie boje chodzic a jak chodze to wszystko zaciskam...

A jaki zestaw kupowalas bo z checia tez bym kupila ale zabardzo nie wiem jaki i w ogole ... No ja szyjke wyczuwam to w zaleznosci od dnia ale z trgo co wiem jest to obnizenie 1 stopnia jezeli chodzi o macice a przednia sciana nie wiem w jakim stopniu.. Czytalam o hb clinic z warszawy i tam nie ma Pani Kaden z tego co widzialam ... Z checia bym sie do niej zapisala ale nie mam z kim jechac a ze mnie taki kierowca ...
A powiedz mi jak ty na coedzien funkcjonujesz w sensie sprzatanie,schylanie sie itd. Ja bardzo sie boje chodzic a jak chodze to wszystko zaciskam...
Ja w miarę normalnie funkcjonuję. Chodzę na spacery od godziny do 2. Czasami muszę wracać z córka
Na rękach i pchać wózek, ale co zrobić. Wyciagan z samochodu kolka od wózka które waza 12 kg i to jest czynność, ktorej boje się robić, ale czasami muszę. Sprzątam, prasuję, chodzę po schodach często, bo mieszkam w domku. Staram się dźwigać jak najmniej. Cięższe prace wykonuje maz. Robota nie zająć jak mam ciezki dzień to odpoczywam. Bawię sie z córka na leżąco. Nie nosze córki w foteliku i w ogóle staram się nie przyzwyczajać jej do rąk. Jak
Mam duży wysiłek to widze ze jest trochę gorzej. Wtedy odpoczywam z miednica u góry. Są dni
Lepsze i gorsze. Są takie dni ze ściana się ciagle podnosi i już
Myśle ale super. A potem jest kilka dni tak jak wcześniej. Ale ogólnie jak ja sobie przypomnę najgorsze obnizenie jakie miałam na początku to teraz już nigdy jej tak bardzo nie widuję. Ale ja wiem z tego EMG ze mój skurcz jest narazie malomefektywny i myśle ze w miarę jak miesnienstaja się silniejsze to efekty będą coraz lepsze. Ja kupiłam te kulki jeszcze jak nie wiedziałam o obnizeniu, wiec już nie pamietam nawet jaka to strona. Ale
Są na tych stronach zestawy rehabilitacyjne na nietrzymanie moczu myśle, ze mogą być lepsze. Zapytaj lekarza jak bedziesz na wizycie czy obnizenie macicy nie bedzie przeszkadzał w używaniu kulki.

A nad Warszawa pomyśl może uda Ci się jakoś to ogarnąć. Może jak
Maz przyjedzie.

Ja to was dziewczyny podziwiam ze funkcjonujecie jakos normalnie bo ja juz sie mecze z tym kilka miesiecy i poprawy niestety nie ma . boje sie wszystkiego ciagle z tylu glowy mam jedno ze jak troche pochodze to mam ta gole znow i staram sie jak najmniej chodzic ... A o swoja przyszlosc najbardziej sie boje bo trzeba na wszystkim uwazac. Myslalam ze operacja zalatwi sprawe ale boje sie... Przestalam w domu wychodzic do znajomycj w ogole gdzie nie wyjde nie umiem sie nawet usmiechac .. Za jakie grzechy takie cierpienie ... I ze sie tego wyleczyc nie da. .

Ja to was dziewczyny podziwiam ze funkcjonujecie jakos normalnie bo ja juz sie mecze z tym kilka miesiecy i poprawy niestety nie ma . boje sie wszystkiego ciagle z tylu glowy mam jedno ze jak troche pochodze to mam ta gole znow i staram sie jak najmniej chodzic ... A o swoja przyszlosc najbardziej sie boje bo trzeba na wszystkim uwazac. Myslalam ze operacja zalatwi sprawe ale boje sie... Przestalam w domu wychodzic do znajomycj w ogole gdzie nie wyjde nie umiem sie nawet usmiechac .. Za jakie grzechy takie cierpienie ... I ze sie tego wyleczyc nie da. .
Kurczę jak jest tak zle to moze rzeczywiście rozważ operacje a narazie zanim się zdecydujesz ten pessar. Ja miałam kiedyś dopochwowa wkładkę antykoncepcyjna, która jest chyba większa od tego. I wyciąga się ja po 3 tyg. I naprawdę tego nie czułam. A skoro takie czujesz ciazenie to by Ci ulgę przyniosło. I byś mogła funkcjonować normalnie. Bo trochę szkoda życia żeby tak w domu siedzieć. Ja tez tak mialam ze non stop o tym myslalam i bałam się ze będzie się pogarszać. Boje się ze nie będę miała drugiego dziecka, bo może być gorzej. Ale jakoś przemoglam te myśli chociaż one wracają jak np. znajomi pytają mnie czy odrazu planuje drugą ciąże. To mi się chce rozpłakać na miejscu...

No ja rozwarzam operacje ale lekarze w tak mlodym wieku nie chca robic bo bede jeszcze rodzic .. Tyle ze ja juz wiecej dzieci nie planuje nawet nie chce mam taka trume ze po nocscj spac nie moge juz nie wiem tyle mysli na minutr w glowie mam .. Gdybym wiedziala ze operacja zalatwi sprawe to bym sie nie martwila ale naczytalam sie ze to wcale nie pomaga albo ze na chwile i po kilki latach znow sie jest w punkcie wyjscia .. I bylam na roznych forach i naczytalam sie zbyt zlych rzeczy i sie boje naprawde sie boje .. Tak medycyna idzie do przodu ale jakos nie widze zadnych postepow wiec jak tu byc zdrowym na umysle.. Fiksuje na kazdym kroku. Tak sie nie da zyc .. Cale zycie przed nami i jak ono wygladac bedzie ? Schylac sie nie powinno . tloczni brzusznej nie obciazac najlepiej lezec z tylkiem dp gory .. To jest normalne? Raczej nie i ze niczego skutecznego na to nie ma paranoja ... A ten problem jest od wielu wielu lat i nic z tym nie robia ...

reklama
Kurczę jak jest tak zle to moze rzeczywiście rozważ operacje a narazie zanim się zdecydujesz ten pessar. Ja miałam kiedyś dopochwowa wkładkę antykoncepcyjna, która jest chyba większa od tego. I wyciąga się ja po 3 tyg. I naprawdę tego nie czułam. A skoro takie czujesz ciazenie to by Ci ulgę przyniosło. I byś mogła funkcjonować normalnie. Bo trochę szkoda życia żeby tak w domu siedzieć.
No ja rozwarzam operacje ale lekarze w tak mlodym wieku nie chca robic bo bede jeszcze rodzic .. Tyle ze ja juz wiecej dzieci nie planuje nawet nie chce mam taka trume ze po nocscj spac nie moge juz nie wiem tyle mysli na minutr w glowie mam .. Gdybym wiedziala ze operacja zalatwi sprawe to bym sie nie martwila ale naczytalam sie ze to wcale nie pomaga albo ze na chwile i po kilki latach znow sie jest w punkcie wyjscia .. I bylam na roznych forach i naczytalam sie zbyt zlych rzeczy i sie boje naprawde sie boje .. Tak medycyna idzie do przodu ale jakos nie widze zadnych postepow wiec jak tu byc zdrowym na umysle.. Fiksuje na kazdym kroku. Tak sie nie da zyc .. Cale zycie przed nami i jak ono wygladac bedzie ? Schylac sie nie powinno . tloczni brzusznej nie obciazac najlepiej lezec z tylkiem dp gory .. To jest normalne? Raczej nie i ze niczego skutecznego na to nie ma paranoja ... A ten problem jest od wielu wielu lat i nic z tym nie robia ...
mi się wydaje ze jest cześć osób zadowolonych z operacji tylko one już nie piszą a na forach. piszą osoby, którym się nie udało i szukają wsparcia. Ale właśnie rehabilitacja zwiększa szanse powodzenia operacji. Po porodzie wszystkie miesnie są słabsze i dlatego za chwile po operacji się może wszystko rozjechać na nowo. Bo to co oni wstawia musi się czegoś trzymać. Niestety ćwiczyć trzeba już zawsze czy z operacją czy bez. Ale to można robić później prasując, gotując. Nosić kulkę. Ta moja rehabilitantka ma pełne ręce roboty. Ale mówi, ze coraz więcej lekarzy do niej wysyła pacjentki, bo się przekonali, ze to pomaga. Gdyby więcej osób się tym zajmowało to by było inaczej. Na zachodzie taka rehabilitacja to przymus. Jak nie skorzystasz to sama opłacasz operacje a u nas lekarze nawet nie widza problemu.Gdzie nie spojrzysz to dziewczyny były u 3 lekarzy zanim ktoś potwierdza diagnozę... to jest straszne, ze lekarze się na tym nie znają! ale pomysl pozytywnie. Działasz, robisz co się da. nie załamuj się, ze tak będzie już zawsze. I spróbuj tego pessara zobaczysz, ze psychicznie będziesz się lepiej czuć jak będziesz mogła się bez lęku przemieszczać, nosić dziecko itd.

Do góry