reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Objawy, dolegliwości i różne inne niedogodności

a ja sie cos kiepsko czuje od wieczora...pobolewa mnie brzuszek tzn czuje takie klucia..a do tego jak sie napina to boli. wzielam wczoraj nospe i w nocy. powiedzcie czy moge brac nospe dwa razy dziennie w tym tyg?

Chyba możesz...
Ja zauważyłam że ginekolodzy dzielą się na fanów nospy i pozwalaja łykać w zasadzie do woli i zdecydowanych przeciwników - takich jak mój i dostała opieprz jak wzięłam... Mój ma teorie że im mniej leków tym lepiej dla dziecka i nawet na twardnienia brzucha bardzo czeste i skracanie szyjki w 22 tc dostałam jedynie magnez (o dziwo pomogło...)
Tylko jak ten brzuch boli przy twardnieniu/napinaniu i trwa to dłużej albo staje sie regularne to ja bym to pewnie skonsultowała z lek.

reklama
Hej dziewczyny, u mnie 35 tydz....w brzusiu kluje, napina sie ale to na tym etapie normalne. Zastanawia mnie tylko jedno....od kilku dni wrocily do mnie mdlosci, zazwyczaj rano i bole glowy (juz 3 dzien mam taka ciezka).Myslicie, ze tak moze sie dziac???

Przeglądałam papierki z usg od lekarza i zastanawia mnie jeden fakt, w 31 tygodniu kiedy miałam robione usg napisane jest- łożysko II stopnia na tylnej ścianie. Na necie coś doczytałam że łożysko ocenia się jako I, II i III stopnia i to chodzi o jego dojrzałość i zdolność podtrzymywania jego funkcji. Czy łożysko II stopnia w 31 tygodniu to nie za wcześnie? Lekarka nic mi wtedy nie powiedziała na usg, a ja nie dopatrzyłam się tego.

Mała_mi a będziesz miec jeszcze USG?
II stopień dojrzałości jest charakterystyczny dla poczatków III trymestru wiec chyba ok, ale mi sie tylko wydaje, ginem nie jestem. III stopień dojrzałości powinien byc przed samym porodem jak jest już np w 35 tc to jest to wczesna dojrzałość łozyska mogąca swiadczyc o tym, ze poród nastapi wczesniej, bo jezeli łożysko zbyt wczesnie dojrzewa to w pewnym momencie nie potrafi sprostac potrzebom płodu, dziecko przestaje rosnąć i gorzej sie czuje. Na Twoim etapie gdyby taka sytuacja miała miejsce lepiej by było przyspieszyć poród, ale to tylko w USG mozna ocenic jakiego stopnia łozysko jest.

Lolisza tak będę miała jeszcze jedno usg za tydzień a dokładnie (18 września). Tyle,że to na NFZ a ja jakoś nie ufam im, bo mam wrażenie że są robione bo są - od tak po prostu. Tyle,że tym razem wiem na co zwrócić uwagę i zapytać lekarkę wykonującą usg. Tak sobie właśnie myślę, że skoro już w 31 tygodniu miałam II stopnia-( nie wiem ile wcześniej już je miałam) to na tym etapie co teraz może już być III ale dobrze też nie musi być.

mała_mi, to ja poleciałam sprawdzić ;/ kurcze już w 28 tyg miałam II stopnia. Następne usg mam we wtorek. Nawet nie wiedziałam, że to źle ;/

Hej dziewczyny, u mnie 35 tydz....w brzusiu kluje, napina sie ale to na tym etapie normalne. Zastanawia mnie tylko jedno....od kilku dni wrocily do mnie mdlosci, zazwyczaj rano i bole glowy (juz 3 dzien mam taka ciezka).Myslicie, ze tak moze sie dziac???

Niestety mialam to samo ostatnio kilka razy... nie dosc, ze pierwsze 3 miesiace byly ciezkie to jeszcze teraz :-(

Niestety mialam to samo ostatnio kilka razy... nie dosc, ze pierwsze 3 miesiace byly ciezkie to jeszcze teraz :-(

No to tak jak ja......pierwsze 4 miesiace masakryczne, chwila przerwy i powrot na nowo. No nic.......musimy uzbroic sie w cierpliwosc juz jestesmy blizej konca niz dalej. Czytalam dzis, ze wymioty i boegunka to zwiastuny zblizajacego sie porodu. U mnie tylko mdlosci. Lepiej niech sobie malenstwo posiedzi jeszcze chwile :)

reklama
Do góry