reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

sugar ja miałam paciorkowca, zresztą większość z nas go ma.. no ale mi podawali antybiotyk na niego przed porodem. A paciorkowiec a gronkowiec to dwie inne bakterie.

reklama
ja tez mam gronkowca zlocistego w wymazie z rany po cc wyszlo i mi lekarz powiedzial, ze maly tez na 90% juz ma po mnie, ale nikt mi nic nie mowil, ze trzeba antybiotyk podawac.

u nas coraz gorzej. Pojawila sie biegunka, wysypka caly czas tak samo nasilona. Jedne krostki znikaja, inne sie pojawiaja.. Na szczescie Maura spokojna i nic ja nie boli:. Jedziemy dzisiaj do pediatry. Znalazlam jakiegos ogolnie polecanego. Zobaczymy.
Ja odrzucilam juz nabial, przetwory maczne, kurcze -niewiele jem, a nie jest lepiej:((
Dzis odstawilam jedzone namietnie jabla gotowane, moze to te cholery uczulaja mojego aniolka? Zastanawiam sie tez nad herbatka na laktacje. Nic wiecej w zasadzie nie zostalo do odstawienia.
Na szczescielaktacja znow wraca. Mam nadzieje, ze nie kaze mi malej odstawic.
Trzymajcie kciuki!

Moriam u mnie było tak samo - wysypka się zaczęła od pojedynczych kropek a skończyła się na wielkiej skorupie - niedawno tu wklejałam zdjęcie. Do tego mały strasznie ulewał i wymiotował często po kilka razy między posiłkami takim przetrawionym mlekiem. Do tego płacze, bóle brzuszka, a na koniec dostał biegunki - robił 1 lub 2 kupki po każdym posiłku. Miały postać zabarwionego płynu z dużą ilością śluzu. Wcześniej robił kupki gęstsze i 2 razy na dobe. Poszłam do pediatry i dał skierowanie do alergologa. Udało mi się na następny dzień tam odstać, kazali odstawić malego. Dostałam receptę na Nutramigen. Przeszłam na to mleko w środę, 2 razy dziennie daję jeszcze małemu moje mleko (2 pierwsze posiłki rano). Sciągam sobie pokarm zeby utrzymać laktację. Dziś już prawie nie ma śladu po wysypce, mały przestał wymiotować i tak mocno ulewać. Zrobił się spokojniejszy, bardziej radosny i widać że mu brzuszek już nie dokucza. Trochę teraz mamy problem z zaparciami po tym modyfikowanym,ale daję małem taką herbatkę z Hippa wspomagającą trawienie i już mu się poprawia. Dziś walnął taką mega kupę że nie wiedzieliśmy jak się zabrać za zmianę pampka ;D NA początku byłam załamana koniecznością odstawienia małego,ale jak widzę jakie są tego efekty to wiem że to była bardzo dobra decyzja :) Mam teraz szczęśliwe radosne dziecko. Nie słyszę wrzasków po kilka razy na dobę i nie muszę się przyglądać jak mały się skręca z bólu,jak drapie sobie buźkę bo go swędzi. Poproś o skierowanie do alergologa i działaj jak najszybciej,bo szkoda żeby maluszek się męczył.

widzialam cwiczenia dla mam z maluchami - od 3 miesiaca i w kinie sa do poludnia seanse dla mam ze sciszonym glosem, zapalone swiatlo, przewijak, pampery.... chyba tak trzeba uciekac z domu

bo ja sie oglupiam i mniejsza zawartosc mozgu..... myslalam ze bede sie uczyc jezyka jakiegos haha nie ma sily

Ja też planowałam, że zajmę się językiem na macierzyńsakim - HAHAHA :-) - nawet jakbym znalazła wolną godzinke na naukę języka to i tak bym usnęła nad książką :-) teraz jedyny język, który ćwiczę to "A gu gu" i takie tam :-)

bylam u pediatry(polecanego we Wroclawiu) i stwierdzil, ze to nie alergia-a tradzik niemowlecy!
mala jest spokojna, a przy alergii by nie byla. kupki przy karmieniu naturalnym moga byc rozne, a obraz zmian nie odpowiada alergii tylko tradzikowi. Mam zaczac jesc normalnie:) troszke nie dowierzam, na ale w koncu musze ufac lekarzowi.
Bede mala obserwowac, najwyzej wybiore sie jeszcze do kogos innego po druga opinie.
mala ladnie przybiera-w ciagu 10 dni 370g:))

Moriam - no to super :) Całe szczęście że to nie alergia, bo z tym jest naprawdę masa problemów. A tak to dostałaś pewnie jakąś maść i pójdzie w niepamięć. Jeśli malutka nie ma problemów z brzuszkiem,to pediatra zapewne ma rację. Chyba że wysypka długo nie będzie mijać,albo się jeszcze pogorszy to wtedy skonsultuj to z innym lekarzem.

Moriam dobrze że wszystko się wyjaśniło. U nas po dwóch tygodniach spokoju i nastawienia się że wreszcie po zmianie mleka jest NORMALNIE znów się coś zaczyna: mała od trzech dni jest bardzo pobudzona, bardzo niespokojnie śpi, szybko się irytuje i płacze z byle powodu i ciężko ja uspokoić..do tego nie chce jeść - domaga się butli w porze karmienia ale zjada dosłownie 40 - 50 ml i zasypia tak twardo że nie jesteśmy w stanie ją obudzić, a jak jakimś cudem to sie udaje to znów zasypia albo zaczyna płakać i wypluwa smoczek.. kurcze nie wiem o co chodzi :confused: myślałam że może zaczyna się jakaś infekcja ale jak na razie cisza..najbardziej martwi mnie to jej niedojadanie bo ja mam w pamięci nasze początki kiedy strasznie słabo przybierała na wadze, aż mnie lekarka wystraszyła, i teraz boje się że znów się zacznie :-(

czemu wreszcie nie może po prostu być dobrze. Nie oczekuję rewelacji ale żeby było normalnie. Niech robi normalne kupki płacze kiedy ma ku temu powód, je normalnie i będzie pogodnym dzieckiem. Nie oczekuje wiele...chciałabym sie zacząć cieszyć tym wszystkim a nie wciąż martwić

Ostatnia edycja:
Ala bedzie dobrze, zobaczysz... moze nie dzis, moze nir jutro, ale wreszcie nadejdzie ten dzien. Ja, podobnie jak Ty też się ciagle martwie, ale chyba wiekszosc mam tak ma... grunt, ze jestes dobra mama, wiec dacie rade :-)

Dziwne myśli mi do głowy przyszły. Bo Łukasz już w szpitalu miał podwyższone CRP czyli odczyn zapalny który świadczył że jakaś infekcja się rozwinęła z powodu bakterii. Lekarz mi mówił, że to z powodu tego że miałam paciorkowca w ciąży (podali mi antybiotyk w czasie porodu) a może jak oni zrobili wymaz z moczu to wyszedł im gronkowiec? Bo CRP w drugiej dobie wynosiło 14 a w trzeciej dobie znowu aż 18. Skąd on indziej mógł złapać gronkowca jak nie w szpitalu a tym bardziej że moja rana po CC zagojona bez żadnych problemów, więc gdybym ja miała to chyba coś byłoby nie tak z nią.
W poniedziałek idziemy powtórzyć wymaz z moczu a potem udamy się do nefrologa z tym.

reklama
moriam, herbatka ma koper wlsoki a on czesto uczula, moze sprobuj na kilka dni odstawic
a my wlasnie pozegnamy sie z kosmetykami nivea do pupy, bo malemu krostki sie pojawili, jak smaruje linomagiem lub alantem gladziutko czysciutko jak tylko nivea czerwone wypryski,
i maly tez ma tradzik malutki i krostki, podobno jest to naturlane hormonalne, wiec wczoraj mialam test z czekolada, normalnie taka mialam na nia ochote, ze hej

Do góry