reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Margerrita ten wynik nie jest jakiś straszny. Kilka pytań mam
-czy nie był szczepiony ostatnio?
- czy przyjmuje jakieś leki?
-czy nie je duzych ilości marchewki, soków z marchewką tak żeby miał za duzo karotenu?
-dlaczego skierowano Was na badania prób watrobowych?

Ja bym zrobiła enzymy watrobowe, bilirubine, mocz i kał.
Znaczenie ma tez skąd była pobierana krew, Aspat czesto jest podwyższony jesli krew jest pobierana z palca, jest to związane z technika pobierania krwi. Jest grupa lekarzy która uważa nieznacznie podwyższone próbu wątrobowe w okresie niemwolęcym za stan fizjologiczny. Ja jednak osobiście dla bezpieczeństwa zrobiłabym dodatkowe badania gdyby chodzio o moje dziecko, bo może ale nie musi świadczyć to o zaburzeniach metabolicznych.

reklama
nice dziękujemy za kciuki
loliszo juz odpisuję,
ostatnie szczepienie było w lutym, z leków przyjmujemy tylko witaminę D.
marchewka w normalnych ilościach, nic ponad standard
skierowano nas no to badanie, gdyż w 7 dobie Patryk dostał żółtaczki, 16,98, odesłano nas do domu, ale w testach wyszły podwyższone enzymy wątrobowe (były z palca) potem je za 2 tygodnie powtarzaliśmy (z ręki) i znowu wyszły podwyższone, jednak zwalono to na stan fizjologiczny i to, że jest karmiony piersią i kazano za jakiś czas powtórzyć, gdzie powiedziano będziemy się martwić jak się poziom podniesie, ostatnio poprosiłam pediatrę o skierowanie na te badania i dlatego były powtarzane, no i poziom się podniósł.
wizytę mamy jutro, a ja cała w nerwach, już bym chciał by było jutro

Jejku dziewczyny przepraszam, że tak pojawiam się i znikam.
Staram się Was podczytywać i jestem w miarę na bieżąco, ale co z tego skoro nie mam czasu odpisać..;/
Loliszka mogę mieć do Ciebie prośbę? :zawstydzona/y:
Moja mała miała ostatnio pobieraną krew i teraz przyszły wyniki hemoglobina 10,7 a żelazo 110 lekarka powiedziała mojemu mężowi, że może to być jakaś poważna choroba, ale żeby powtórzyć badania za 2 tyg. Czy takie wyniki mogą świadczyć o czymś poważnym. Naczytałam się o hemolizie i już sama nie wiem. Martwię się o tą moją kruszynkę. :-(

oki, no wyniki nie są bardzo niepokojące, ale też nie są super, dostaliśmy skierowanie na usg jamy brzusznej, alat i aspat będziemy potwarzać za 2/3 msc, mam nadzieję, że to się na strachu skończy tylko.
jakie badania na mocz i kał powinniśmy jeszcze zrobić?

tomas - dobre wyniki to przedział -hemoglobina 2 m-ce-1 rok: 9.2-14.0 a żealazo 53-157
tak więc macie dobre wyniki,

Margerrita u nas w takiej sytuacji robi się kał na posiew a w moczu lipaze i amylaze.

Tomas hemoglobina ok a żelazo w jakich jednostkach masz podane?
Hemoliza to uszkodzenie etrytrocytów, zazwyczaj jest wynikiem błędnej techniki pobierania krwi. Bardzo często zdarza się też przy pobieraniu krwi z palca lub krwi żylnej jeśli są kłopoty z wkłuciem.

dobranocka, dzięki :* ja mam tylko dwa kwiatki w domu więc myślałam że nic niebezpiecznego, a okazuje się że mamy nr 40 czyli język teściowej ;) dobrze wiedzieć, niby stoją na parapecie ale jak zacznie się synek wspinać to trzeba będzie je gdzieś przenieść :/

reklama
dziewczyny czy którejś z was bobas ma też takie odbarwione białe plamki na skórze, któraś o tym pisała cośkojarzę już dawno temu. Wojtek ma na wewnętrznej stronei uda jedną wielkości draży, na pleckach maleńką i wielkości pięciogroszówki na brzuszku.... bardzo mnei to martwi, a pediatra nas zlała. Za to moja tybetanka od ziółek, dałą coś, ale kazałą lecieć do dermatologa, jeśli się będą powiększać i nowe pojawiać, bo ta na nóżce byłą od jakoś 3 miesiąca, plecki ok 5 a ta na brzuskzu od miesiąca jakoś jest......

Do góry