reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

dziewczyny jak sie dziecko zakrztusi to kładziecie go brzuszkiem na swojej dłoni - tak ze konczyny i glowa dziecka zwisaja swobodnie w dół, a drugą dłonią poklepujecie delikatnie po pleckach. Takim sposobem nic sie maluszkowi nie stanie, bo za nogi jak do dołu zlapiecie to stawy biodrowe zwichniecie. Ten chwyt co opisalam zaprezentowala mi pediatra w szpitalu jak mały sie zakrztusił jak go akurat badała.

My dziś byliśmy u lekarza i maluszek waży 4030g (urodzeniowa 3150), wiec ok. Zółtaczka już tylko śladowa, wiec mu odpuszcza powoli. Pediatra powiedziala ze ma przepukline pępkową, czy któreś Wasze dzieciątko tez ją ma?

reklama
mój kuzyn miał, ale to było lata temu... chyba że zapytam mamy, jak to przebiegało, bo była jego "drugą mamą" - taką nianią etatową. z drugiej strony pewnie co nieco się w temacie już zmieniło:)

U nas masakra.....mleczka mi nie starczało więc przestawiam powoli na butlę od początku posiłkowaliśmy się Bebilonem i było ok a teraz zaczęło się prężenie i problemy ze zrobieniem kupki... podawałam trochę espumisanu, troszkę pomogło, i dpajałam herbatką raz pomagało raz nie...wypróbowałam już mleka : nan-jeszcze większe zatwardzenie, gerber- ulewanie, bebilon pepti na receptę dla alergików-masakryczna kolka, teraz testuję bebilon comfort-nie jest żle ale zwykłego bebilonu jadł 90 i starczało a tutaj potrafi wypić aż 150!!! nie wiem czy to normalne... od tego napinania zrobiła się Bartusiowi przepuklina pępkowa, jak poszliśmy na wizytę to pani DR stwierdziła że mały ma wodniaczki na jąderkach i że może się wchłoną ale podejrzewa że robi mu sie także przepuklinka pachwinowa w jąderkach.... strasznie się tym martwie wszystkim............. a było tak fajnie do tej pory....
Na przepuklinkę pepkową najlepsze kładzenie dziecka na brzuszku podobno...Bartek od 3 dni śpi tak w dzień....

Albo lej więcej wody. Ja tak robię, ale słabo pomaga. Enfamil pasował nam na początku a teraz Wiktorek od tygodnia ma koleczki... No ale mam jeszcze 9 puszek zapasu wykorzystam i chcę przejść na NAN Pro. Chyba, że doktorka coś innego zleci, bo na enfamilu, który wspomaga rozwój mózgu po wylewach, kazała wytrzymać finansowo do końca drugiego miesiąca.

reklama
Do góry