reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

te czopki mozna kupic w kazdej aptece, sa to zwykle czopki glicerynowe, ktore dorosli tez dostaja na wyproznienie, tak samo dziala termometr w pupce, chodzi o to by pobudzic jelito do dzialania, trzeba tylko uwazac, zeby za czesto nie podawac, bo dziecko moze zrobic sie leniwe i czekac na taka pomoc zamiast pchac kupsztala:-)

reklama
A ile tego czopka się daje ? Bo ja kupiłam i jest na opakowaniu napisane żeby dzieciom powyżej 1 roku życia pół czopka przedzielonego wzdłuż. A tym naszym meleństwom ile ?

hej, dopiero jestem, bylismy na wsi u prababci.
Ja daje czopka 1/3 tak go obieram, zeby byl dosc dlugi i latwo sie wsuwal. Wczoraj podziałał od razu, ale dzis znow mały nie może się wykpkać :( A jak wczoraj już zrobił to była normalna miękka, więc nie wiem czemu się zapchał :(
A czopki to zwykłe glicerynowe w czerwono-białym opakowaniu, 1 gram chyba.
A co do noszenia do beknięcia. Nie przyciskać dziecka do piersi,ale
po karmieniu tak jak pisałam karmię z głową bobasa wyżej, daje parę min i podnoszę ale pod paszki ramionka dziecka zarzucam jakby za swoje ramię, tak, że maleńsytwo ma rączki i głowę oparte na moim ramieniu, w ten sposób nie trzeba aż tak bardzo asekurować główki, ale popukać po pleckach, a drugą ręką po pupci:) jest mu wygodnie często tak usypia ma rozprostowany brzuszke nei skulony więc bek mamy szybko, a czesem nie beknie już ani nie uleje, jak go tak karmię z głową wyżej, i spokojnie nim ruszam bez machania ;p potem jeszcze noszę po beku chwilę i dopeiro odkladam tez pod katem, ale pisze to po raz koeljny, to nie jest jakis nowo odkryty sposob, ale u nas dziala.
a co do kupki.. czemu moze nie isc nawet jesli jest miekka... moj maly sie meczy cholernie i placze a kupy brak tylko male kleksy i baczki :(

strip - u nie to samo z kupkami. To chyba jest od tego ze jelita jeszcze nie do konca rozwiniete i perystaltyka nie taka jak trzeba i mimo ze kupka płynna to się nie przesuwa.

Pytanie do dziewczyn ktore stosowały Espumisan lub Esputicon - opiszcie mi prosze ten lek - czy jest smakowy itp,chodzi mi o to czy ma duzo dodatkow, aromatów poza głównym lekiem. Bo mam Infacol i on ma smak pomarańczowy i Przemuś chyba go nie toleruje,albo jest uczulony, bo strasznie po tym Infacolu wymiotuje. No i chce coś innego kupić, tylko nie chce żeby się okazało że mały też nie będzie tolerować. A już nie mogę patrzeć na te jego cierpienia. Z góry dzięki za odpowiedź :)

Jeśli chodzi o kolki to u mnie najlepiej działa noszenie maluszka w takiej pozycji:
fota1.jpg

Małemu się wtedy lepiej odbija i puszcza bączki.

stripMYmind u nas to samo z tymi kupkami,nie może czasem zrobić,płacze.Zwykle zaczyna się od prężenia i wyginania w łuk przy piersi.U mnie raz podziałała woda z cukrem.Położna dała mi taki sposób-pół szklanki wody,płaska łyżeczka cukru,gotować 7 minut.Pod koniec dodać odrobinkę soli,dosłownie kilka ziarenek.Po takim gotowaniu zostało mi mało tej wody bo się sporo wygotowało przez te 7 minut,więc dogotowałam troche czystej wody tak aby małemu podać 30 ml,to wystarczyło żeby kupka poszła.Ale podobnie jak z czopkami nie można często stosować bo dziecko ma się samo nauczyć pracować jelitami,tzn napinać,wypychać itd...ale czase tak mi zaczyna juz płakać że serce pęka.Nie są to kolki ale jednak też go boli..:-(

Masujemy się też profilaktycznie,pilnuje bekania,uważam na to co jem a mimo wszystko są te bóle brzuszka,mam nadzieje że góra 3 miesiące i już ustąpią te bolesne kupki.Nie jest to codziennie ale i tak się dziecko umęczy.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a mam pytanie jeszcze - walczycie z potówkami czy czekacie aż znikną same?Ja przemywałam buzię wodą z nadmanganianem potasu-woda różowa.Zniknęły ale znów się pojawiły i nie wiem czy je ruszać czy nie.Kurcze czyżbym przegrzała malucha?Nie smaruje oliwką buzi.

Ostatnia edycja:
reklama
ja mam Espumisan, mi smakuje :) w skladzie jest simetikon i kwas sorbowy. czy pomaga nie wiem, bo stosujemy razem z szuszarka, maszem brzuszka,
nic innego na razie nie probowalismy,
mi sie wydaje, ze moj maluch tez nie ma typowych kolek tyko bol aby kupke zrobic, choc robi ich ok.7 dziennie, to przed kazda tak sie napracuje raczkami i nozkami, nawzdycha, naprezy, ze mi go tak szkoda, wyglada to jak by biegl do tolalety, najgorzej, ze sie spoci przy tym wysilku, a ja bezradnie patrze bo nie wiem jak mu pomoc

Do góry